Bebeklerde Gaz Sancısına Ne İyi Gelir?

Bebeklerde Gaz Sancısına Ne İyi Gelir?

Bebeklerde gaz sancısını gidermek, çoğunlukla evde önerilecek bazı yöntemlerin uygulanması ile mümkün olmaktadır. Yeni doğan bebeklerin uzun süre sebepsiz bir biçimde ağlamaları genel olarak gaz sancısı ile ilişkilendirilmektedir.

Bebeklerde gaz sancısı, hava kabarcıklarının mide üzerinde yer alması sonucu oluşur. Hava kabarcıkları ise bebeklerin anne sütü ile beslendikleri sırada nefes alırken hava yutmuş olmalarından kaynaklanmaktadır. Doğru emme şeklini öğrenme süreçlerinde bebeklerin hemen hepsinde  gaz sancısı oluşabilmektedir.

Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Anlaşılır?

Gaz sancısını anlamanın yolları, uzun süre ağlayan bebeklerin farklı nedenler ile ağlamadıklarını tespit etmek ve gaz sebebiyle oluşan bir sancı oluğuna ilişkin belirtileri takip etmekle mümkün olmaktadır. Bu belirtiler şöyle sıralanmaktadır:

  • Ağlama esnasında bebeğin karnına dokunulduğunda ağlamanın şeklinin ya da şiddetinin değiştiği gözlemlenir.
  • Özellikle anne sütü aldıktan sonra herhangi bir gaz çıkarma işlemi olmadıysa ağlamalar uzun soluklu devam edebilir.
  • Gece alınan anne sütü esnasında daha fazla hava kabarcığı yutulduğu için gaz sancılarına ilişkin ağlamalar çoğunlukla gece görülmektedir.

Gaz Sancısına Neden Olan Gıdalar

Bebeklerde gaz yapan besinler, anne sütü ile beslenen bebeklerde annenin yediği gıdalar ile ilişkilidir. Özellikle yeni doğan bebeklerde gaz sancısı şikayeti görülmesi sebebiyle annelerin şu gıdaları tüketirken dikkatli olması gerekmektedir:

  • Çiğ olarak tüketilen gıdalar
  • Süt ve süt ürünleri
  • Nohut
  • Fasulye
  • Mercimek
  • Pırasa
  • Kereviz
  • Enginar

Bu gıdalar, bebeklerde gaz sancısı oluşturduğu için tüketimi esnasında ölçülere dikkat edilmesi gerekmektedir. Kronik gaz problemi olan bebeklerin anneleri, bu besinlerden alınan vitamin ve mineralleri başka kaynaklardan almaya çaba göstermeleri gerekmektedir.

Bebeklerin Gazı Nasıl Çıkarılır?

Bebeklerin gazını çıkarmak için, özellikle annenin bebeğin gazının olduğunu fark etmesi gerekmektedir. Anne sütünün alımının hemen ardından belirtileri beklemeksizin bebeğin gazını çıkarmasına yardımcı olunması gerekmektedir.

Bebeğin gazını çıkarmak için en çok tercih edilen yöntem, bebek omza dayandırılarak bir elle sırtının sıvazlanmasıdır. Bu hareket bebek gazını çıkarana kadar sürdürülmelidir. Bu esnada bebeğin kusmasına karşılık önlem alınabilir.

Gaz çıkarmada bilinen bir diğer yöntem, bebeği kol üzerine yüz üstü olacak şekilde yatırdıktan sonra yine aynı şekilde sırtını sıvazlamaktır. Bebek tam olarak kol üzerinde dirseğe kadar uzatılır ve gaz çıkarana kadar sırtı ovulmaya devam edilir.

Bebeklerin gazını çıkarırken, bacaklarıyla egzersiz yaptırılabilir. Bebeğin karnını sıkıştıracak şekilde bacaklarını hareket ettirerek yaptırılan egzersizler rahatlatıcı bir gaz çıkarma işlemidir. Aynı zamanda bebeğin gelişimi için de önem arz etmektedir.

Gaz Sancısı İçin Annelere Öneriler

Bebeklerin gaz sancısını gidermek isteyen anneler, herhangi bir doktor tedavi yönteminden önce süreci normalleştirmek adına evde belirli işlemler uygulamaktadırlar. Bunlardan birisi de gaz gideren bitki çaylarının tüketimidir.

Erken çocukluk döneminin 6 ayına kadar gaz sancısını giderecek olan bitki çaylarını bebeklerin doğrudan tüketmesinden ziyade annelerin tüketmesi beklenmektedir. Bu süreçte anne sütü aracılığıyla bebek, yeterli takviyeyi alacaktır.

Gaz sancısını rahatlatan bir çay olarak bilinen rezene, çok sık olmamak kaydıyla belirli aralıklarla tüketilebilir. 6 ayı geçmesinin ardından bebeğe de doğrudan verilebilir. Fakat ölçüsünün ortalama 2 gramı geçmemesi gerekmektedir.

Bebeklerin gaz sancısını gidermenin yollarından birisi de ılık duş esnasında yapılan karın masajıdır. Bebekler bu esnada gerekli olan rahatlamayı sağlayacak ve gazını rahat bir biçimde çıkarabilecektir.

Bebeklerde gaz sancısı, duygusal bir yıpranma ya da gerginlik oluşturabilmektedir. Dolayısıyla bu süreçte annenin sakinlik ile bebeğine yardımcı olması beklenmektedir. Sakin kaldığı süreç içerisinde bebek daha rahat hissedecek ve gaz sancısı için iyileştirici bir etki bulacaktır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.