Bebeklerde Konak Oluşumunun Sebepleri Nelerdir?

Bebeklerde Konak Oluşumunun Sebepleri Nelerdir?

Bebeklerde konak oluşumuna neden olan faktörler, çoğunlukla temizlik ile ilgili olarak yorumlansa da bebeğin vücut işleyişine bağlı faktörlerdir. Vücudu yağ salgılayan bebeğin saç derisinde oluşmakta olan kepek benzeri oluşumlar kısa bir süre sonra yok olmaktadır.

Bebeklerde konak oluşumu, hemen her bebekte görülebilen bir problemdir. Bebek bir ayını doldurduktan sonra görülen kabuklu yapılar, bir süre sonra dökülerek üçüncü ya da dördüncü ay dolaylarında tamamen ortadan kaybolmaktadır.

Bazı durumlarda konak oluşumunun doktor gözetiminde takip edilmesi gerekebilir, bu durumlar deride oluşan tahribata ya da konak döküntülerinin azalmamasına bağlı olarak belirlenmektedir.

Bebeklerde Konak Oluşumuna Ait Belirtiler

Bebeklerde konak oluşumu belirtileri, özellikle yeni doğan bebeklerin ilk aylarında görülmektedir. Bu belirtiler şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Saç derisinde farklılık oluştuğu gözlemlenir.
  • Cilt kırmızı bir görüntü alır.
  • Saç derisinde kabuklu pembe lekelenmeler gözlemlenir.
  • Saç derisinin bazı bölgelerinde şişkinlik görülür.

Bu belirtiler, saç derisinde oluşan konak oluşumuna işaret etmektedir. Konak oluşumu en sık saç derisinde görülse de vücudun farklı bölgelerinde de meydana gelebilmektedir. Konak oluşum şekli diğer bölgelerde de aynı belirtileri gösterecektir.

Konak Oluşumu Tedavi Edilebilir Mi?

Bebeklerde konak oluşumunun iyileşmesi, evde uygulanacak yöntemlerle mümkün olmaktadır. Saç derisine ya da konak oluşumuna uygun olan malzemelerin kullanılması ile bu yaraların tedavi edilmesi mümkündür.

Bebeklerde konak oluşumu, pek çok bebekte görüldüğü için tedavisine yönelik de birçok ilaç bulunmaktadır. Kükürt içerikli özel olarak hazırlanan bazı saç şampuanları tedavi sürecinin son aşamalarında tercih edilirken, yeni oluşan konaklarda standart bir bebek şampuanı kullanım sonrasında uygun başlıklı bir fırça yardımıyla da iyileştirilebilmektedir.

Bebeklerde konak oluşumuna ilişkin nasıl bir yol izleneceği konakların geçmemesinin ardından doktora danışılmalıdır. Eğer lekelerin arasında iltihaplı dokular da varsa doktor tarafından bazı krem ya da şampuanların kullanılması önerilecektir. Fakat bu ilaçlar doktor önerisi olmadan kullanıldığında bebek derisini tahrip edebilmektedir.

Bebeklerde Konak Oluşumu Ne Kadar Sürer?

Bebeklerde oluşan konakların geçmesi, deri yapısında meydana gelen tahribatlarla doğrudan ilişkilidir. Eğer yeni başlamış ve iltihaplı görüntü sunmayan bir yapıdaysa, geçmesi ortalama 3 ay içinde gerçekleşecektir.

Bazı durumlarda ise konak oluşumu iltihaplı bir yapıyı da beraberinde getirmektedir. Bu durumda iltihap etrafa yayılmakta ve kendiliğinden geçmesi mümkün olmamaktadır. Bu sebeple deri yapısında görülen yoğun hasarlar varsa doktor gözetiminde bir tedaviye başlanması gerekmektedir.

Tedavi doktor tarafından başlatılmasının ardından çok uzun zaman dilimlerine gerek kalmadan sonuçlanmaktadır. Konak oluşumunun gerçekleştiği bölgeler için verilen şampuanların ya da kremlerin düzenli bir şekilde uygulandığı takdirde ortalama bir ayda tedavi edildiği bilinmektedir.

Beklerde Oluşan Konak Nasıl Temizlenmeli?

Konak oluşumunun temizliği, ev içerisinde uygulanacak birkaç yöntemle mümkün olmaktadır. Hassas ve hasar oluşturan yapıları olması sebebiyle temizliğinde de dikkatli olunması gerekmektedir.

Bebeklerde konak oluşumu sonrasında uygulanacaklar şu şekildedir:

  • Oluşan döküntülerin zaman içerisinde kendi kendine dökülmesine öncelik verilmeli el ile temasından kaçınılmalıdır.
  • Döküntüler sert bir yapıya sahipse yumuşaması için sıkça banyo yaptırılmalıdır.
  • Vazelin ya da bebek yağı gibi döküntüleri yumuşatacak ve nemlendirecek ürünler kullanılabilir.
  • Vazelinin yumuşatması için uygulamasının geceden yapılması, dökülme işleminin daha kolay olmasını sağlayacaktır.
  • Yumuşak ve deriye zarar vermeyecek fırçalar banyo esnasında ya da banyo sonrasında yumuşak deriye uygulanabilir.
  • Saç derisinden ziyade farklı bölgelerde oluşan konaklar için de aynı yumuşatma ve nemlendirme işlemler uygulanabilir.
  • Temiz bir el ile banyo esnasında ya da banyo sonrasında masaj uygulaması yapılarak derinin canlı tutulması sağlanmalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.