Bebeklerde Pamukçuk Neden Olur?

Bebeklerde Pamukçuk Neden Olur?

Bebeklerde pamukçuk oluşumuna neden olan faktörler, vücutta oluşan bakteri düzensizlikleri ile alakalıdır. Enfeksiyon içerikli bir hastalık olan pamukçuk, bazı bakterilerin vücut içerisinde fazlalaşması sonucu ortaya çıkmaktadır.

Bebeklerde pamukçuk, çoğunlukla çevresel faktörlere bağlı olarak gelişmektedir. Bir mantar hücresinin vücuda yerleşmesi sonucunda meydana gelebildiği gibi, vücutta önceden var olan mantar hücresinin çoğalması sonucu da olabilmektedir.

Özellikle yeni dünyaya gelen bebeklerin ilk günlerinde görülmekte olan pamukçuk, doğum esnasında bu mantar hücrelerinin bebeğe bulaşması sonucu gözlemlenmektedir. Kısa süre içerisinde geçmesine rağmen hem anne hem de bebek için olumsuz durumlar oluşturabilmektedir.

Bebekliğin daha ilerleyen aşamalarında görülen pamukçuk nedenleri ise çoğunlukla antibiyotik kullanımı ya da hijyen durumlarıyla alakalıdır. Doğduğu andan itibaren pek çok plastik malzemeye maruz kalan bebeklerin emzik ya da biberonlar aracılığıyla enfeksiyon kapması muhtemel olmaktadır.

Bebeklerde Pamukçuk Oluşmasının Belirtileri

Bebeklerde oluşan pamukçuğun anlaşılması, özellikle ağız bölgesinde oluşan değişimlerin gözlemlenmesi ile mümkün olmaktadır. Pamukçuk oluşumu şu belirtiler yardımıyla fark edilebilmektedir:

  • Bebekte görülen huzursuzluk hali ve ağlama
  • Beslenmeye karşı direnç gösterme, emmeyi reddetme
  • Beslenme sürecinin başında süt ya da mamaya ilk temasında ağlamalar yaşaması
  • Ateş yüksekliği
  • Anne meme ucunda yoğun kaşıntı ve kızarıklık oluşması
  • Göğüs ağrısı ya da göğüs ucu hassasiyeti

Bu belirtiler bir arada görüldüğünde bebeğin ağız bölgesinde pamukçuk oluşumunun başladığı söylenebilmektedir. Bebek üzerinden belirtileri takip etmek zor olsa da annenin emme süresini iyi gözlemlemesi ile belirtiler rahatlıkla fark edilebilecektir.

Bebeklerde Oluşan Pamukçuk Tedavi Şekilleri

Bebeklerde pamukçuk iyileşmesi hem evde uygulanacak yöntemlerle hem de doktor tarafından önerilen ilaçların düzenli kullanımı ile mümkün olmaktadır. Bunun için bebeğin sürecinin iyi takip edilmesi gerekmektedir.

Bebeklerde pamukçuk tedavisinde damla kullanımı oldukça etkilidir. Ağız bölgesinde oluşan bir yaralanma olduğu için bebeklerin farklı yollarla tedavi edilmesi mümkün olmamaktadır. Mantar hücresine karşı etkili bir içerik sunan damlalar, ortalama on gün içerisinde etki etmektedir.

Bu süreçte anne göğsünde oluşan tahriş için de doktor tarafından önerilmekte olan kremler bulunmaktadır. Bu kremlerin kullanımı ile göğüs uçları yumuşamakta ve bebeğin tedavi süreci içerisinde anne göğsünde oluşan tahriş de onarılmaktadır.

Bebeklerde Pamukçuk Önlenebilir Mi?

Bebeklerde oluşan pamukçuğun önlenmesi, erken çocukluk döneminde bebeğin anne sütü aldığı süreçte hijyenik bir ortam sağlanması ile mümkün olmaktadır. Enfeksiyon sonucu oluşan pamukçuk, enfeksiyona yönelik önlemler ile engellenebilmektedir.

Emzirme sürecindeki annelerin hem el hem de göğüs hijyenlerini yeterli miktarda sağlamaları gerekmektedir. Aksi durumda bebeğin ağzı ile doğrudan temas halinde olması enfeksiyon oluşumunu kolaylaştırmaktadır.

Göğüs bölgesinin temizliğinde karbonat gibi asit dengesi farklılaşan ürünlerin kullanılması da tahrişi arttıran faktörlerden biridir. Göğüs ucunda oluşan tahribatı önlemek yerine daha da arttırması söz konusu olacağından, hijyenin saf su ya da doğal sabunlar ile yapılması önerilmektedir.

Bebeklerde Oluşan Pamukçuk İçin Evde Tedavi İpuçları

Pamukçuk tedavisi için evde yapılacaklar, farklı içerikler sunmakla beraber hijyenin sağlanması öncelikli olarak belirlenmektedir. Bebeklerde pamukçuk tedavisinde evde uygulanacaklar şu şekildedir:

  • Ağız içerisinde pamukçuk oluşması sebebiyle bebeğin beslenme süreçlerinde sıvı gıdalar tercih edilmelidir.
  • Plastik olan biberon ve emziklerin yeterli düzeyde dezenfekte edildiğinden emin olunması gerekmektedir. Dezenfekte sürecinde sirkeli sudan faydalanılabilir.
  • Anne sütü, bu süreçte tedavi edici olduğu için ara verilmemesi gerekmektedir.
  • Göğüs temizliğinin düzenli bir şekilde yapılması ve çatlak oluşumu varsa tedavi edilmesi gerekmektedir.

Tüm bu öneriler sonrasında en fazla on gün içerisinde iyileşme görülmeyen pamukçuk sorunu için doktora başvurulması gerekmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.