Bebeklerde B12 Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde B12 Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

B12 eksikliğinin bebeklerde anlaşılması, belirtilerin doğru takip edilmesi yoluyla mümkün olmaktadır. Büyüme ve gelişme için oldukça önemli olan B12 vitamini sebze ve meyve içeriklerinde bulunması sebebiyle bebeklerin takviye şeklinde alması gerekmektedir.

Bebeklerde B12 Eksikliği, şu belirtiler aracılığıyla anlaşılmaktadır:

  • Kan değerlerinde düşme görülmesi akla ilk olarak B12 eksikliğini getirmektedir.
  • Gelişimsel anlamda yaş döneminin gerisinde özellikler göstermesi, bebeğin büyümesinin yetersiz kalması sebebiyle B12 vitaminin değerlendirilmesini gerektirmektedir.
  • Zaman zaman titreme halinin görülmesi de belirtiler arasında yer alabilmektedir.
  • Normal uyku vaktinden daha fazla uyku ihtiyacı hissetmesi de bu durumla ilişkilendirilmektedir.
  • Reflekslerin daha yavaş veya daha zayıf olması gibi yaşamsal aktivitelerde aksama meydana gelmesi bebekte B12 vitamin değerlerinin eksik kaldığını göstermektedir.

Bebekler B12 Eksikliği Nedenleri

Bebeklerde neden B12 vitamininin eksik olduğu, doğum öncesi ya da doğum sonrası faktörlerle ilişkilendirilebilir. Eksikliğe ilişkin nedenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Doğum öncesi nedenlerden birisi, gebelik sürecinde anne adayının B12 eksikliği yaşamasıdır. Bu süreçte bebek anneden beslendiği için aynı eksiklik bebekte de görülmektedir.
  • Bebeklerde anne sütünün yanı sıra ek gıdaya başlanması gerekmektedir. Başlanmadığı ya da geciktirildiği durumlarda B12 eksikliği görülebilmektedir.
  • Bebeklerin yaşadığı birtakım hastalıklar da vücuttaki vitamin ve minerallerin değer kaybetmesine yol açabilmektedir.

Tüm bu nedenlerin yanı sıra, annenin beslenme şekilleri de emmekte olan bebeklerin vücut işleyişini etkilemektedir. Bu nedenle hamilelik sürecinde ve sonrasına annelerin gerekli vitaminleri aldıklarından emin olmaları gerekmektedir.

B12 Eksikliği Hangi Gıdaları Gerekli Kılar?

B12 eksikliği için tüketilecek gıdalar hem anne için hem de bebek gelişimi için önemlidir. Bu gıdalar şu şekilde sıralanır:

  • Et, Balık, Tavuk
  • Süt Ürünleri
  • Yumurta

Temel besinler olarak geçen bu gıdalar birbiri yerine tüketilebilmektedir. Fakat en doğru B12 vitamini alımının hayvansal gıdalarda olduğu için bazı beslenme türlerinde B12’nin dışarıdan takviyesi gerekmektedir.

Bebeklerde B12 eksikliği, ek gıdaya geçilmesinin öncesinde anne sütü tarafından giderilmektedir. Bu yüzden annelerin beslenme şekilleri oldukça önemlidir. 200 pg/ml olarak belirtilen ortalama B12 değerinin korunması adına düzenli takip edilmesi gerekmektedir.

B12 Eksikliği Olan Bebeklerin Tedavisi

Bebeklerde B12 eksikliği tedavisi, öncelikle beslenme şekillerinin düzenlenmesi ile sağlanmaktadır. Bunun için hem annenin hem de bebeğin tükettiği ve tüketmediği gıdalar üzerinde çalışmalar yapılır.

Gıda takviyesi ile B12 eksikliği giderilemediğinde doktorlar tarafından bazı tedaviler uygulanabilmektedir. Uygulanacak tedaviler öncelikle bebeğin gelişim aşamasına göre belirlenmektedir. Her yaş döneminde aynı tedaviler ve aynı ilaçlar kullanılmamaktadır.

Bebeklerin tedavi sürecinde kapsül şeklinde ilaçların kullanılması mümkün olmadığı için iğne ile takviye yapılmaktadır. Bu iğneler düzenli olarak takip edildiğinde B12 seviyesi istenen değere ulaşmaktadır. Bunun akabinde iğne takviyesine son verilmektedir.

Tedavi sürecinin içerisinde B12 eksikliğine sebep olan nedenlerin araştırılması da bulunmaktadır. Farklı bir hastalık sonucu oluşan eksikliğin giderilmesi için öncelikle var olan hastalığı tedavi edilmesi gerekmektedir. Bunun akabinde vitamin değerleri kendiliğinden normal düzeye ulaşmaktadır.

B12 Eksikliğinin Gelişime Etkisi

B12 eksikliğinin sonucu olan gelişim geriliği, bebeklerde bilişsel fonksiyonların geri kalması olarak gözlemlenmektedir. Önemli bir gelişim evresinde olan bebeklerin B12 değerleri düşük olduğunda beyin gelişimleri yavaşlamaktadır.

Bebeklerde B12 eksikliği, beyin gelişimini olumsuz etkilemesi sebebiyle, fizyolojik büyümenin ve algılama düzeyinin de yaş dönemi gerisinde kalmasına yol açabilmektedir. Örneğin bebeklerin motor fonksiyonları çok daha geç gelişebilmektedir.

Refleksler üzerinden takip edilmesi mümkün olan B12 vitamini, yorgunluk ve halsizlik sebebiyle bebeklerde aşırı uyku ihtiyacına sebep olmakta ve buna bağlı olarak vücut bağışıklığının düşmesine kaynaklık etmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.