Bağırsak Kurdu Türleri Nelerdir ve Karında Şişlik Yapar mı?
Bağırsak solucanları parazitik solucanlar olarak da ifade edilmektedir. Yaygın olarak görülen ana bağırsak parazitleri arasında bulunan bu bağırsak kurdu çeşitleri oldukça çeşitlidir. En yaygın şekilde görülen çeşitleri ise:
- Tenya,
- Yassı solucan,
- Kıl kurtları,
- Kancalı kurtlar,
- Trichinosis olarak ifade edilebilir.
Bağırsak Solucanı Belirtileri Nelerdir?
Bağırsak solucanı belirtileri kişiden kişiye göre değişebilmektedir. Bu belirtilerin şiddeti ve görülme sıklığı meydana gelen parazitlerin miktarı ve parazitlerin yerleştiği organa göre değişmektedir. Genel olarak bağırsak solucanları sebebiyle görülen belirtiler:
- Karın ağrısı,
- İshal,
- Miden bulantısı,
- Kusma,
- Karında şişlik,
- Çocuklarda gelişim geriliği,
- Yorgunluk,
- Kilo kaybı,
- Karın ağrısı ile beraber görülen hassasiyet
Bağırsak solucanları sebebiyle kişide dizanteri gibi daha ciddi sağlık sorunları meydana gelebilir. Dizanteri; dışkıda kan ve mukus olmasıdır. Bağırsak enfeksiyonu olan dizanteride ishal belirtileri görülebilir. Bunun yanı sıra bağırsak parazitleri ya da solucanları rektum ya da vulva çevresinde döküntülere ve kaşıntılara da yol açabilmektedir. Çeşitleri durumlarda hasta, dışkısında solucan görebilir.
Bağırsak Parazitinin Nedenleri Nelerdir?
Bağırsak paraziti nedenleri arasında birçok faktör bulunmaktadır. Bağırsak solucanlarının bulaşması için enfekte olan hayvanların az pişmiş olan etlerini yemek gerekmektedir. Balıklardan, inekten, domuzdan ya da farklı hayvanların etlerinden bağırsak paraziti bulaşabilmektedir. Bağırsak parazitine sebep olan enfeksiyonların diğer bulaşma yolları ise:
- Kirlenmiş sulardan içmek,
- Kirlenmiş olan toprak ile temasa geçmek,
- Kontamine dışkı ile temas edilmesi,
- Temizlik kurallarına uymamak,
- Kötü kişisel hijyen olarak sayılabilir.
Yuvarlak olan bağırsak kurtlarının bulaşması için kirlenmiş olan toprak ve dışkıya temas etmek gerekmektedir. Kontamine olan bu maddelerin teması ya da tüketilmesi (sebze ve meyveler aracılığı ile de olabilir) bulaşmaktadır. Parazitlerin yerleşmesi ve büyümesinden sonra da belirtiler ortaya çıkacaktır. Genel olarak bazı insanlarda herhangi bir bağırsak paraziti belirtileri yaşanmadan da bağırsak solucanları olabilir.
Bağırsak Parazitleri için Risk Faktörleri Nelerdir?
Bağırsak parazitleri için risk faktörleri mutlaka bilinmeli ve bu risk faktörlerinden uzak durulmalıdır. Çocuklar için bağırsak parazitleri özellikle risk faktörlerine sahiptir. Kum havuzları, okul alanları bu parazitlerin bulaşması için uygun ortamlardır. Bunun yanı sıra ülkenin gelişmemiş olması da bağırsak parazitleri için önemli risk faktörlerinden biri. İçme sularının temizliği ya da kirliliği bağırsak parazitleri için risk unsuru oluşturmaktadır.
Bağırsak Parazitleri Nasıl Tedavi Edilir?
Bağırsak parazitleri tedavisi için dikkat edilmesi gereken unsurların başında kişisel hijyen ve beslenme kuralları gelmektedir. Eğer kişi sağlıklı besleniyorsa, bağışıklık sistemi güçlü ise vücudu tenya gibi solucanları kendiliğinden vücuttan atacaktır. Ancak bazı parazit çeşitleri için ilaç tedavisi kısa sürede başlatılmalıdır.
- Hasta için uygun ilaç tedavisine başladıktan sonra bu tedavinin parazit cinsine göre 3-6 hafta sürdürülmesi gerekmektedir. Belirtiler tedavi ortasında kaybolsa da tedavi sonuna kadar yapılmalıdır.
- Eğer parazitler vücudun farklı bölümlerine yayılmışsa cerrahi işlemlerin uygulanması gerekebilmektedir.
Bağırsak Parazitlerinden Korunmak için Neler Yapmak Gerekir?
Bağırsak parazitlerinden korunmak için yapılması gereken bazı detaylar söz konusudur. Öncelikli olarak:
- Tuvaletler kullanılmadan önce eller yıkanmalı, tuvaletten sonra yeniden eller yıkanmalıdır.
- Yemek yapmadan önce eller yıkanmalıdır.
- Sebze ve meyveler çok iyi şekilde yıkanmalıdır.
- Çiğ et tüketiminden kaçınılmalıdır.
- Çiğ meyve ve sebzelerin tüketiminden uzak durulmalıdır.
- Temizliğinden emin olunmayan yerlerde çıplak ayakla yürümemek gerekmektedir.
- Hayvan atıklarının dışkılarının temizlenmesi gerekmektedir.
- Çiğ et ile temas eden her bir alanın mutlaka güzelce dezenfekte edilmesi gerekmektedir.
- Tatlı su sebzeleri kesinlikle çiğ olarak tüketilmemeli ve sirkeli suda yıkanmalıdır.
Bağırsak kurtları genellikçe çocuklarda görülen sağlık sorunları arasında bulunmaktadır. Çeşitli hastalıkların tanısını koymak için yapılan araştırmalarda rastgelen tespit edilebilirler. Parazitler genel olarak insanların bağırsak sistemine yerleşmektedir. Bundan dolayı da çeşitli hastalıklara yol açarlar. Hijyen koşullarına uyulmayan ortamlarda yaygın olarak görülmektedir. Gelişmemiş ülkelerde görülen bir sağlık sorunudur. Bağırsak parazitleri eğer çok fazla ise ve tedavi edilmemiş ise:
- Kilo kaybı,
- Yüksek ateş,
- Bulantı ve kusma,
- Kanlı dışkı,
- Anemi,
- Astım,
- Deri döküntüleri meydana gelebilir.
Bağırsak, vücut dışına da çıkabilir ve farklı alanlara da göç edebilmektedir. Bundan dolayı da hastalar detaylı bir muayeneye tabii tutulmalı ve üç gün peş peşe dışkıda parazit araştırması yapılmalıdır.
Bağırsak Paraziti Türleri Nelerdir?
Bağırsak paraziti türleri oldukça farklıdır. Bu türler:
- Tek hücreliler olarak tanımlanan: Entamoeba histolytica (amip), giardia lamblia
- Yuvarlak solucanlar olarak tanımlanan: Enterobius vermicularis (kıl kurdu), ascaris lumbricoides (solucan), necator americanus (kancalı kurtlar), trichuris trichuria (kamçılı parazit)
- Yassı solucanlar olarak tanımlanan: Tenia saginata / tenia solium (sığır / domuz tenyası)
Tek hücreli parazitlerde trofozoit ve kist formları bulunmaktadır. Trofozoit şeklinde bilinen parazit çeşidinde hızlı çoğalma ile beraber ciddi hastalıklar görülmektedir. Kist olan formu ise bulaşıcı bir parazit türüdür. Parazitin olduğu dışkının bulunduğu sular sebebiyle birçok alanda yaygın şekilde görülebilir. Belirtileri ise:
- Sık sık tuvalete çıkma ihtiyacı,
- Karın ağrısı,
- Kanlı ishal,
- Yüksek ateş,
- Sıvı kaybı sebebiyle deri esnekliğinde azalma,
- Apseler
Kıl Kurdu Enfestasyonu Nedir?
Kıl kurdu ise en fazla çocuklarda görülmektedir. Erişkin şeklinde olan bu parazitlerde kıl görüntüsüne sahiptir. Bundan dolayı ismini bu şekilde almıştır. Yalnızca insanlarda görülen bir parazit türü olmaktadır. Yumurtaların oral olarak alınması sonucunda bulaşmaktadır. Kalın bağırsaklara yerleşen bir türdür. Çocuklarda makatta kaşıntı şeklinde kendini belli eder. Bunun dışında belirtileri ise:
- Uykuya dalarken problemler,
- Sindirim sisteminde sorunlar,
- Karın ağrısı,
- Gerginlik,
- Sinir,
- Dışkıda parazit.
Kıl kurdunun tedavisi için bu parazitlerin çoğalmasını engelleyen ve bunları vücuttan uzaklaştıran ilaçlar kullanılır. Oldukça bulaşıcı olan bu parazitlerin evde yaşayan diğer bireyler için tedavisinin yapılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra evde bulunan tüm iç çamaşırlar, çarşaflar sıcak suda yıkanmalıdır.
Bağırsak Parazitleri için Bilinmesi Gerekenler:
Bağırsak parazitleri her zaman belirti vermese de bazı noktalarda bilgili olmak bu sorunun daha hızlı tedavisinin olmasını sağlayacaktır. Bu noktalar ise:
- Tekrarlayan karın ağrıları,
- Şişkinlik,
- Hazımsızlık,
- Vitamin eksiklikleri,
- Kilo kaybı,
- Kaşıntılar,
- Deride döküntü gibi durumlarda vakit kaybetmeden doktora başvurmak önemlidir.
Sığır Tenyası Hastalığı Nedir?
Tenya, özellikle çiğ etlerde ya da iyi pişmemiş etlerden bulaşan bir sorundur. Hastalıkta belirtiler kolay kolay fark edilmez ancak dışkıda parazitler görülebilir. Halsizlik ve kilo kaybı ile kendini belli eden bu sağlık sorununda yumurtaların analizi için seloteyp yöntemine başvurulabilir. İlaç tedavisine başvurulur.
Solucan Enfestasyonu Nedir?
Larva oldukça ciddi enfeksiyonlara, öksürüklere, kanlı balgama ve ateşe yol açabilir. Özellikle parazitlerin erişkin formda olması durumunda kusmalara, karın ağrısına, ishale ve kilo kaybına sebep olabilmektedir. Sinirlilik halinin yanı sıra burun kaşıntısı da en yaygın belirtilerin başında gelmektedir.