Yüzdeki Sivilceler Doğal Yollarla Nasıl Geçer ?

Yüzdeki Sivilceler Doğal Yollarla Nasıl Geçer ?

En yaygın cilt problemi sivilce olarak bilinir. Genellikle tüketilen besinlerden kaynaklanarak meydana gelen sivilceler, dış görünümü olumsuz yönde oldukça etkiliyor. Özellikle ergenlik çağında daha çok görülen sivilcelerden kurtulmanın birçok yolu bulunuyor. En çok tercih edilen yöntem, el ile patlatmak olsa da aslında en kötü yöntem budur, çünkü yüzdeki sivilceler doğal yollarla yok olmazsa, daha da artabilir.

Sivilce Neden Oluşur ?

Yüzdeki yağ bezlerinin büyük çoğunluğu, kıl köklerinin içinde yer alır. Bu yağ bezlerinin cilde doğru açılan kanalları bulunur ve bu kanallar tıkandığı zaman sivilce oluşumu görülür.

Yağ bezlerinden sebum adı verilen bir madde salgılanır, bu madde cildi korumakla görevlidir. Sebum, kanallar aracılığı ile dışarıya çıkamadığı zaman birikir ve sivilce oluşturur. Biriken sebum ciltteki ölü hücrelerin dışarı atılmasının engeller ve tıkanıklığa sebep olur, bu da bakterilerin üremesine ve daha çok sivilce oluşumuna sebep olur.

Sivilce Oluşumunu Arttıran Sebepler

Akne oluşumu tek bir faktöre bağlı değildir, birden çok faktörün bir araya gelmesiyle birlikte oluşur. Ciltte bulunan p.acnes adı verilen bakterinin çoğalması sonucunda sivilce oluşumu görülür. Genetik olarak yani anne ve babada sivilceli bir cilt yapısı var ise çocukta da görülmesi muhtemeldir. Bunların yanında hormonlar da sivilce oluşumuna sebep olabilir, bu hormonların başında ise böbrek üstü bezlerinden salgılanan androjen hormonu gelir. Bu hormonunun artması ya da derinin bu hormona karşı hassas hale gelmesi sivilce oluşumunda etkilidir.

Stres ve endişe, sivilce oluşumunda temel sebep sayılabilir. Stresli geçen bir dönemde fazla sayıda sivilce görülebilir. Adet döneminde, hormon miktarı değişiğinde sivilce oluşur. Bunların yanında, var olan bir sivilceyi el ile patlatmak veya sıkmak durumu daha kötü bir hale getirerek akne oluşumunu fazla sayıda arttırır. Ayrıca sivilce sıkıldıktan sonra ciltte leke bırakabilir.

Sivilceleri kapatmak için, kimyasal kozmetik ürünlerin kullanılması durumu daha da kötüleştirir, deri gözenekleri makyaj ürünleri ile kapanarak derinin hava almasını engeller ve sivilce oluşumuna sebep olur.

Güneş ışığı, sivilcelerin iyileşme sürecini kısaltır, fakat uzun süre güneş ışığına maruz kalmak ciltte leke oluşturabilir.

Sivilce Nasıl Geçer ?

Oldukça sık görülen akne vulgaris, yani sivilce genellikle ergenlik döneminde görülmeye başlar ve tedavi edilmemesi durumunda kalıcı lekeler bırakabilir. Ergenlikteki bu sivilceler cildin yağ oranı yüksek kısımlarında kist ve siyah nokta gibi kendini gösterir.

Toplumda görülme oranı %80 olan bu durum, yağ miktarının artmasına bağlı olarak, ciltte iltihaplı ve kızarmış şişlikler görülür. Yüz, sırt, boyun ve omuz gibi bölgelerde sıklıkla görülür.

Özellikle yüzdeki sivilceler nasıl geçer tedavi edilmez ise iz bırakma ihtimali yüksek olur. Bu durum kişinin dış görünüşünü olumsuz etkileyerek, psikolojik sorunlara yol açabilir.

Sivilce Tedavisi

Bu tedavi uzun sürelidir ve sonuçlanması da zaman alır. Akne, tedaviye geç cevap veren bir cilt hastalığıdır. Fakat tedavi düzenli ve sabırlı bir şekilde ilerlerse sivilcelerden kurtulmak mümkün hale gelir. Cilt akne tedavisi için kullanılan çok sayıda ilaç vardır. Kullanılacak ilacın belirlenmesi, sivilce oranına, cildin yağ durumuna ve hastanın yaşına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Yoğun sivilceli bir cilt için yapılacak olan tedavi ortalama 3 veya 4 ay sürebiliyor.

Sivilceler İçin Doğal Tedavi Yöntemleri

Sivilceler, derin bir boyuta ulaşmadığı sürece, tıbbi desteğe ve ilaca gerek kalmadan, basit malzemeler ile hazırlanacak sivilce maskesi ve çeşitli karışımlarla yok edilebilir.

Bal ve Tarçın Maskesi

  • 2 yemek kaşığı bal ve 1 çay kaşığı tarçını karıştırın
  • Hazırlanan karışımı, dairesel hareketlerle sivilcelerin bulunduğu bölgeye sürüp yaklaşık 20 dakika bekleyin
  • Ardından ılık su ile yüzünüzü yıkayıp durulayın

Yüzdeki sivilceler için doğal çözüm yöntemleri, Bal ve tarçın antibakteriyel özelliğe sahiptirler. Bu maske sayesinde cilt derin bir temizliğe kavuşarak, kapalı kanallar açılır ve cildin hava alması sağlanır. Bu sayede cilt ölü hücrelerden arınır ve yeni hücrelerin oluşması kolaylaşır. Aynı zamanda bu maske sayesinde cilde parlaklık gelir ve sivilceler iyileşir.

Papatya Maskesi

  • 1 Adet papatyayı ezerek ince bir tabaka haline getirin
  • Ezilen papatyayı yavaş hareketlerle cildinize sürün ve 20 dakika bekleyin
  • Sonrasında ılık su ile cildinizi durulayın

Yüzdeki sivilcelere papatya maskesi, Papatya birçok güzellik ürününde temel maddedir. Bu maske sayesinde cilt taze ve yumuşak bir görünüme sahip olur. Ayrıca papatya çiçeğinde, sivilce iltihabını kurutmaya yönelik enzim bulunur, bu da sivilceleri yok eder.

Limon Maskesi

  • Bir kaba sıktığınız limon suyunu pamuk yardımı ile cildinize sürün
  • Dakika bekledikten sonra ılık su ile cildinizi durulayın

Bu maske tüm cilt tiplerine uygundur. Limonda bulunan sitrik asit sayesinde, yüzdeki sivilceler limon maskesi yok olur ve cilt ölü deriden arındırılır. Fakat limon maskesi uygulandıktan belli bir süre geçene kadar, güneş ışığına maruz kalınmamalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.