Bağırsak Kurdu Neden Olur, Parazitler Nasıl Düşürülür?
Bağırsak kurtları oldukça yaygın görülen sağlık problemlerinin başında gelir. Genel olarak kirli sular, yıkanmamış sebzeler, çiğ et, parazit yumurtaları bulunan alanlardan geçen bu sağlık sorunu mutlaka tedavi edilmelidir. Bağırsak kurtlarının çeşitleri bulunmaktadır. Bu çeşitleri:
- Kıl kurtları,
- Askaris,
- Kamçı kurdu,
- Çengelli solucan,
- Cüce tenya olarak özetlenebilir.
Bağırsak kurtlarının yol açtığı enfeksiyonlar, genel olarak belirti vermeden ilerler. Dışkının laboratuvar ortamında incelenmesi ile teşhisin koyulduğu bu sağlık sorununda, parazit belirtilerinin şiddeti, parazitin konakladığı organa göre değişmektedir. Parazit çeşitleri farklı organlara yerleşebilir, bu noktada verdikleri belirtiler daha farklı olacaktır. Bunun yanı sıra parazit miktarı ve oranları da bu sorunun verdiği belirtiler ile belirlenmektedir.
Bağırsak Kurdu Nasıl Bulaşır?
Bağırsak kurdu bulaşması için yıkanmamış etler, yıkanmamış sebzeler ya da paratiz larvaları ile temasa geçmek gerekmektedir. Özellikle eğer aile üyelerinin birinde bağırsak kurdu varsa, ev ortamında diğer kişilere de bu sorun bulaşacaktır. Parazitlerin boyları mm’den metreye kadar değişmektedir. Bulaşma yolları ise:
- Enfekte olan yavru ya da larvaların ağız yolu ile alınması ( bu yumurtalar çarşafa dökülmüş ise bu alanda uyumak gibi)
- Larva içeren enfekte etlerin tüketilmesi,
- Çengelli kurt olarak tanımlanan parazit larvaların deriden girmesi,
- İnsektlerin kişiyi ısırması.
Eğer enfeksiyon yuvarlak solucanlar sebebiyle meydana gelmiş ise bu noktada enfeksiyonlar belirti vermeyecektir. Fakat özellikle çocuklarda bağırsak kurdu görülüyorsa bu noktada anemi, beslenme ile ilgili sorunlar, fiziksel olarak gelişim gerildiği görülebilmektedir. Gelişim geriliği gibi ciddi belirtilerin ortaya çıkmadan bu sorunların tedavi edilmesi oldukça önemlidir. Kişilerin kullanacağı ilaçları evdeki bireylerin de kullanması gerekmektedir.Bağırsak kurdu doğal ilaç tedavisi nedir?
Bağırsak Kurdu Belirtileri Nelerdir?
Bağırsak kurdu belirtileri genel olarak ayırt edici olmaktadır. Belirtiler, parazitlerin cinsi ve yoğunluğu ile doğru orantılı olmaktadır. Coğrafik dağılım ve sosyoekonomik durum, temizlik anlayışı bu kurtların görülme sıklığını ortaya koyacaktır. Bunun yanı sıra askaris olarak tanımlanan parazitler; dünyada en yaygın görülen bağırsak kurt çeşitleri arasındadır. İnsandan insana da bulaşabilmektedir. Bağırsak kurtlarının verdiği belirtiler parazitin cinsine ve oranlarına bağlı olmaktadır. Bazı durumlarda bağırsak kurtları herhangi bir belirti vermemektedir. Bazı durumlarda ise yüksek ateş, mide bulantısı, kusma ve daha ciddi belirtiler vermektedir.
Kıl Kurdu (Enterobiasis) Nasıl Bulaşır?
Kıl kurdu olarak toplum arasında bilinen enterobiasis, 2 – 5 mm uzunluğunda olan parazitlerdir. Çocuklarda yaygın olarak görülen parazit enfeksiyonu okul çağında oldukça bulaşıcıdır. Erişkinlerde görülen kıl kurdu yaklaşık olarak 6 hafta hayatta kalabilir. Yumurtaları oldukça kalın ve saydam kabuklu olan bu parazit, ağız yolu ile bulaşabilmektedir.
Kıl Kurdu Belirtileri Nelerdir?
Kıl kurdu belirtileri arasında en çok dikkat çeken ve ortak şikayet; anüs kaşıntısı olmaktadır. Bu kaşıntının ortaya çıkma sebebi ise dişi parazitin anüs bölümüne yumurta bırakmasıdır. Eğer yumurtalar apandiste bırakılıyorsa, bu noktada apandisite yol açabilirler. Bunun yanı sıra görülen belirtiler ise:
- Erişkin olan kız çocukları için genital bölgede yumurtlayabilen bu kıl kurtları; idrar yollarında enfeksiyonlara yol açabilir, tedavi edilmediği durumlarda vajinite ya da endometrite sebep olabilir.
- Kıl kurdu için yapılan dışkı araştırmalarında, dışkıda yumurtaya rastlanmamaktadır.
- Kıl kurdunun belirlenmesi için sellofanlı lam yöntemi kullanılmalıdır.
Kıl Kurdu Tedavisi Nasıldır?
Kıl kurdu tedavisi için ilaç ve medikal yöntemlere başvurulabilir. Genellikle ilaç dozları ve kullanılan tedavi yöntemleri:
- Hastanın yaşına,
- Hastanın kilosuna,
- Parazitin cinsine,
- Hastanın tıbbi geçmişine göre değişmektedir.
Kıl kurdu enfeksiyonunun bulaşması durumunda evde yayan diğer bireylerde mutlaka tedavi olmalıdır. Kullanılan ilaç tedavisi, evdeki diğer bireyler için de tercih edilmelidir. Enfeksiyonun iyileşmemesi ise aşağıdaki durumlar sebebiyle olabilir:
- Gelişen larvalar; erişkin larvalara göre ilaçlar için daha duyarlı olabilmektedir. Bu durumda kullanılan ilaçların değiştirilmesi önem teşkil eder.
- Yaşanılan ortamın bağırsa kurdu yumurtaları ile dolu olması durumunda tedaviden sonra yeniden bu hastalık meydana gelebilir.
- Yumurtalar özellikle parmak emen çocuklarda tırnak altlarına yerleşebilir. Bu gibi durumlarda ise bu sorun yeniden ortaya çıkabilir.
Kıl Kurdu için Alınabilecek Önlemler Nelerdir?
Kıl kurdu için alınabilecek önlemler sayesinde bu sorunun yeniden ortaya çıkma riski azalacaktır. Alınabilecek önlemler ise:
- Sık sık duş almak,
- Temizlik ve hijyen kurallarına uymak,
- Tırnakların uzamadan kesilmesi,
- Ellerin sık sık yıkanması,
- Yatak çarşafları ve yastık kılıflarının düzenli olarak değiştirilmesi ve sıcak suda yıkanması,
- Odaların sık sık havalandırılması,
- Evde yaşayan kişilerin de tedavi edilmesi,
- Tedavinin 3 hafta sonra tekrarlanması gerekmektedir.
Bağırsak Solucanı Nedir?
Bağırsak solunu diğer bir ismi ile askaristir ve silindir biçimindedir. 25 – 35 cm uzunluğunda olan bu solucan, dünya üzerinde 1.5 milyar insanı etkilemektedir. Yumurtaları kullanılan ilaç ve önlemlere karşı oldukça dirençli olmaktadır. Konağı olmadığı için direkt olarak insanların parazitidir. Ancak insandan insana direkt olarak geçmez.
Bağırsak Solucanı Askaris Nasıl Bulaşır?
Bağırsak solucanının bulaşması için ağız yoluyla parazitli besinlerin tüketilmesi gerekmektedir. Bağırsak solucanı; yumurtaları ile temasa geçilmesi ile bulaşmaktadır. İnce bağırsakta yumurtadan çıkan larvalar, bağırsak duvarından geçer. Ardından portal ve lenf aracılığı ile kalbe, karaciğere ve akciğerlere kadar ulaşır. Bağırsaklara ulaşması için akciğer kılcal damarları yırtar. Larva, öncelikli olarak bornşlara doğru yukarı şekilde hareket eder. Ardından trakeaya kadar ulaşır ve yeniden yutulur. İnce bağırsaklarda aktif erişkin olur. Ardından çiftleşip yumurtalarını bırakır ve bir sene sonra da tamamen ölür.
Bağırsak Paraziti Belirtileri Nelerdir?
Bağırsaklarda görülen bu parazit; birçok farklı şekilde belirti verebilmektedir. Bu parazitler akciğerlere yerleşmişse:
- Öksürme,
- Öğürme,
- Hırıltılı nefes alma,
- Nefes alırken zorluk,
- Göğüslerde ağrı,
- Kanlı balgam,
- Ateş yükselmesi
Kurtlar bağırsaklarda konaklıyorsa görülen belirtiler ise:
- Mide bulantısı,
- Kusma,
- İshal,
- Boşaltım sorunları,
- Bağırsaklarda tıkanıklık,
- İştah kapanması,
- Dışkıda solucan görmek,
- Karında ağrı,
- Kilo kaybı,
- Büyüme ile ilgili sorunlar.
Bu belirtilerin şiddeti parazitlerin oranına ve parazitlerin konakladığı organa göre değişecektir. Bu durumda parazitlerin durumu oldukça şiddetliyse ciddi oranda yorgunluk ve yüksek ateş yanı sıra hayat kalitesini düşüren daha ciddi problemler meydana gelmektedir. Bu noktada kısa sürede tedavi görmek en sağlıklısı olacaktır.
Bağırsak Parazitine Nasıl Teşhis Koyulur?
Bağırsak parazitlerinin büyük bir kısmı oldukça fazla yumurta üretmektedir. Bundan dolayı da dışkının laboratuvarda incelenmesi neticesinde kısa sürede teşhis koyulabilmektedir. Yumurtalar dışkı ile vücut dışına atılabiliyorsa, henüz segmentasyon söz konusu değildir ve larva gelişimi olmamıştır. Özellikle çocuklarda meydana gelen bağırsak parazitlerinin teşhisi için belirtilere dikkat etmek ve normal olmayan şekilde kilo kaybeden ve yorgun olarak çocukları kısa sürede doktora götürmek en sağlıklısı olacaktır. Tedavi edilmeyen bağısak parazitleri çocuklarda gelişim geriliğine yol açabilmektedir.Tedavi yapılırken evde yaşayan tüm aile bireylerinin de tedavi olması oldukça önemlidir. Aksi halde hastalık tekrarlayacaktır.