Sağlıklı Beslenmek İçin Nelere Dikkat Edilmelidir ?

Sağlıklı Beslenmek İçin Nelere Dikkat Edilmelidir ?

Yapay ürünler ile beslenme gibi durumların söz konusu olduğu günümüzde, sağlıklı bir şekilde beslenmek pek kolay görünmüyor. Üretilen ve tüketilen gıdaların ne tür maddeler içerdiği oldukça önem taşır. Sebze ve meyvelerde, özelikle mevsimi içinde tüketim yapılmalı, hormon içeren besinlerden uzak durulamalıdır. Sağlıklı beslenmek, vücudun iyiliği için dikkat edilmesi gereken noktalara vurgu yapar. Tüketilen gıdaların, vücudun ihtiyaç duyduğu, enerji ve vitamin gibi eksiklikleri tamamlaması beklenir.

Sağlıklı Beslenmek Nedir ?

Bu konuda karıştırılmaması gereken çok önemli bir nokta vardır; unutulmamalıdır ki diyet, sağlıklı ve dengeli beslenmek demek değildir. Diyet, kişiden kişiye göre değişebilen ve farklı protein, yağ, karbonhidrat oranlarına sahip olan, kişinin ideal kiloya ulaşmasını sağlayan bir yöntemdir.

Dengeli beslenmek ve sağlıklı besinler tüketmek ise, kişinin vücudunda eksik olan vitamin, mineral, yağ ve protein gibi eksikliklerini tamamlayan ve kişiyi daha sağlıklı bir hale getiren yöntemdir.

Kahvaltı

Güne sağlam ve sağlıklı besinler içeren bir kahvaltı yaparak başlamak sağlıklı beslenmenin ilk adımıdır. Şayet, kahvaltı sağlıklı ve dengeli besinler tüketilerek yapılırsa, kişi kendini zinde ve daha sağlıklı hisseder. Ayrıca sabah yapılan dengeli beslenme, kişiyi sonraki öğünlerde de dengeli beslenmeye teşvik eder.

Her Öğün Sebze Meyve

Bilinen en iyi mineral ve vitamin kaynağı sebze, meyvelerdir. Vücudun hastalıklara karşı direncinin artmasındaki en önemli besin kaynaklarından biridir. Vücudun ihtiyaç duyduğu birden fazla vitamin çeşitleri vardır, özellikle bazı vitaminler sadece birkaç sebzede bulunur. Vücudun kanser hastalığından korunması, bağışıklık sisteminin güçlenmesi toksin maddelerin oluşumunu engellemede sebze ve meyvelere görev yapar.

Ara Öğünler

Ara öğün yapmak, ana öğünlerde fazla yemek yemeyi önleyen etkenlerden biridir. Özellikle şeker hastalığı olan, iştah ve porsiyon kontrolünde zorlanan kişilerin ara öğün yapması tavsiye edilir. Günlük olarak alınması gereken kalori miktarına bağlı ölçüde, birkaç porsiyon meyve, küçük bir kâse yoğurt ve evde hazırlanacak olan sağlıklı atıştırmalıklar ara öğün olarak tüketilebilir. Ana öğünlerde var olan açlık hissinden kurtulmak ve fazla yemek yememek için ara öğünler yapılabilir. Bu da fazla yemekten kurtularak kişinin, temiz ve sağlam bir beslenme yapması anlamına gelir.

Su Tüketimi

Özellikle yaz aylarında çıkan sıcaklar nedeni ile vücut oldukça su kaybeder. Bundan dolayı, böbrek kuruması sonucunda ciddi hastalıklar meydana gelebilir.. Günlük ortalama 3 litre veya kilo başına 30 ml su tüketimi sağlıklı beslenmek açısından büyük önem taşır. Ayrıca egzersiz yapılan sürelerde de bol bol su tüketilmeli.

Şeker ve Tuz Tüketimi

Bu iki madde, neredeyse her yemekte bulunsa ve tat katsa da, üretim şekilleri açısından sağlık için oldukça zararlılardır. Rafine şeker ve tuz, doğallığını yitiren besinler olduğundan, düzensiz ve sık kullanımı halinde, vücut sağlını ciddi oranda tehlikeye sokabilir.  

Bu besinlerin yapay olanlarını kullanmak yerine, doğal olan alternatifleri kullanılabilir. Örnek olarak; rafine şeker yerine agave şurubu kullanılarak, tatlı ihtiyacı doğal yoldan giderilebilir. Rafine tuzlar yerine ise, kristal tuzlar kullanılabilir.

Sağlıklı ve Dengeli Beslenme İle İlgili Temel İlkeler

  • Programlı bir şekilde beslenin. Gülük beslenmenizi ortalama 4 ve 6 öğün olacak şekilde ayarlayın. Bu öğün sayısının üçten az olması yetersiz beslenme, altıdan fazla olması ise şişmanlığa neden olabilir.
  • Günlük enerji alımına dikkat edin, aynı şekilde fazla enerji içeren besinlerin tüketilmesi şişmanlığa, az enerji içeren besinlerin tüketilmesi ise zayıflığa neden olur.
  • Beslenme konusunda çeşitliliğe özen gösterin. Çünkü vücut, protein, karbonhidrat, vitaminler, yağ, mineraller ve su olarak gruplandırılan %50’ ye yakın türde besin öğesine ihtiyaç duyar. Tek bir besin türü ile, sayılan tüm bu gereksinimleri karşılamak mümkün değildir. Sağlıklı beslenmek için bu gereksinimleri karşılamak gerekir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.