Bebeklerde Süt Alerjisi Nedir, Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerde Süt Alerjisi Nedir, Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerde süt alerjisinin anlaşılması, süt tüketiminin ardından kronik olarak ortaya çıkan belirtilerin takip edilmesi ile mümkün olmaktadır. Bebeklerin süt tüketim süreçleri dikkatli bir biçimde takip edildiğinde görülen belirtiler alerji durumuna işaret etmektedir.

Bebeklerde süt alerjisi, anne sütü tüketiminde gözlemlenmez. Asıl alerjik durumun inek sütünün tüketiminde ortaya çıkmaktadır. Burada oluşan reaksiyonlar, sütten ziyade inek sütü içerikleri ile alakalı olmaktadır.

İnek sütü alerjisi sebebiyle bebeklerde anne sütünün kesilmesinin akabinde süt tüketimi özellikle keçi sütü ile sağlanmaktadır. Anne sütüne yakınlığı ile bilinmekte olan keçi sütü, genel olarak alerjik reaksiyonlara daha az sebep olmaktadır.

Bebeklerde Süt Alerjisi Belirtileri

Süt alerjisinin bebeklerde fark edilmesi, özellikle ek gıda takviyelerinin verilmesi ile olmaktadır. Anne sütü tüketiminde reaksiyon görülmesi süt dolayısıyla değil inek eti ya da inek sütü içeren besinlerin süt yoluyla bebeğe geçmesi sonucu olmaktadır.

Bebeğin inek sütüne ilişkin bir reaksiyon gösterdiği şu işaretler ile anlaşılmaktadır:

  • Vücut derisinde döküntü şeklinde lekelenmelerin meydana gelmesi
  • Gaz belirtisinin daha sık ve ağrılı görülmesi
  • Kusma sonucu beyaz ve pürüzlü kusmuk oluşması
  • İshalin gün içerisinde sıkça meydana gelmesi
  • Gaz sancıları sebebiyle kolik ağlamaların oluşması

Görülen bu belirtiler aynı anda meydana geldiğinde bebek takip edilmesi, bir sonraki inek sütü tüketiminde de aynı belirtiler oluşursa alerjik durum sebebiyle bir çocuk doktoruna başvurulmalıdır.

Bebeklerde Süt Alerjisi Teşhis ve Tanısı

Bebeklerde süt alerjisinin tespit edilmesi, doktora başvurulmasının ardından birtakım testlerin yapılması ile sağlanmaktadır. Teşhisin konulmasının öncesinde herhangi bir risk durumu oluşmaması adına sütün tüketimine ara verilmesi gerekmektedir.

Spesifik IgE, Cap, East testleri, bebeğin kanının alınması ile uygulanan kan testleridir. Kan üzerinde yapılan inceleme sonucunda bebeğin hangi maddelere reaksiyon gösterdiği kesin olarak tespit edilebilmektedir.

Bebeklerde süt alerjisi, inek sütü içeriğiyle olmasına rağmen oluşan reaksiyonlar ilerleyen süreçlerde inek sütü olmasa da keçi ve koyun sütlerinde de görülebilmektedir. Süt ve süt ürünlerine oluşan hassasiyet nedeniyle görülmekte olan reaksiyonlar, inek sütü haricindeki sütlerde tedavi olanağı sunabilmektedir.

Süt Alerjisinin Tedavisi Mümkün Müdür?

Süt alerjisinin iyileşme durumu, inek sütünün yeniden tüketilmesini sağlamamaktadır. Bunun yerine yeni besin takviyeleri ve beslenme şekilleri geliştirilerek bebeğin ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri alması sağlanmaktadır.

Anne sütünü emmekte olan bebeklerin tedavi sürecinde öncelik annenin beslenme şekillerine verilmektedir. Özellikle inek sütünden yapılan süt ürünlerinin tüketimini durdurup buna alternatif olan besinlerin tüketilmesine izin verilmektedir.

İnek sütü içeriğinde bulunan kalsiyum nedeniyle önem arz etmekte olan bir besindir. Bu sebeple gıdalar aracılığıyla alınamayan kalsiyumlar için doktor tarafından önerilen takviye edici gıdalar kullanılabilmektedir.

Bebeklerin anne sütünü bırakmasının ardından kullandıkları mamaların da incelenmesi gerekmektedir. İçerikleri itibariyle reaksiyon oluşturan maddeler olması sebebiyle bazı durumlarda mamanın değiştirilmesi gerekmektedir.

Süt Alerjisi Oluşturmayan Alternatif Gıdalar

Bebeklerde süt alerjisi oluşmaması için tüketilen gıdalar, öğünler içerisinde farklılık göstermektedir. Süt içerisinde bulunmakta olan vitamin ve mineral değerlerinin sağlanması için öğünlerde tüketilecek besinler şu şekildedir:

  • Kahvaltıda; domates, zeytin, salatalık, tam tahıllı ekmek, yumurta sarısı tüketilebilir.
  • Öğle yemeğinde; meyve ve sebze püreleri, çorbalar, tahıllı gıdalar tüketilebilir.
  • Akşam yemeğinde; çorbalar, inek eti olmayan beyaz ve kırmızı etler, baklagiller tüketilebilir.

Bebeklerde süt alerjisi oluşturmayan bu besinlerin tüketimi halinde bebeğin alması gereken vitaminler sağlanmaktadır. Fakat buna rağmen bazı durumlarda bebekte kalsiyum eksikliği gibi eksiklikler görülebilmektedir.

Süt alerjisi olan bebeklerin düzenli olarak kontrollerinin yaptırılması, vücutta oluşan eksikliklerin tespit edilmesi önem arz etmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.