Bebeklerde Mide Üşütmesi Nasıl Geçer?
Bebeklerde mide üşütmesinin geçmesi, doktor tedavisi ile mümkün olmaktadır. Bebeklerin rahatsızlıklarını ifade edememesi sebebiyle hastalığın fark edilmesi ancak doktor tarafından mümkün olmaktadır.
Bebeklerde mide üşütmesi, tıp literatüründe gastroenterit olarak adlandırılmakta ve virüs içerikli bir hastalık olduğu bilinmektedir. Bunun için uygulanacak pek çok tedavi yöntemi bulunmaktadır.
Bebeklerde Mide Üşütmesinin Nedenleri Nelerdir?
Bebeklerin mide üşütme hastalığına neden olan faktörler, bebeklik döneminde virüs alımına açık hassas bir bünyenin var olmasıdır. Dışarıdan gelen enfeksiyonlara ya da virüslere karşı yeterli bağışıklık gelişmediği için hastalık oluşmaktadır.
Mide üşütmesine neden olan bir diğer faktör ise bebeklerin ellerini ve farklı yabancı cisimleri ağızlarına götürme ihtiyacı hissettikleri oral dönemdir. Bu dönemde virüsler çoğunlukla ağız yoluyla alınmaktadır.
Kış aylarında görülen mide üşütmesinin faktörleri, dışsal faktörlerdir. Dolayısıyla sosyal çevre içerisindeki pek çok temas nedenler arasına girmektedir. Bulaşma yoluyla da oluşabilen hastalık, bebeklerde rota virüsünün görülmesi sonucu belirtiler oluşturmaktadır.
Bebeklerde Mide Üşütmesi Belirtileri
Mide üşütmesinin bebeklerde fark edilmesi, bebeğin iyi gözlemlenmesi ile mümkün olmaktadır. Görülen şu belirtiler, bebeklerde mide üşütmesi meydana geldiğini işaret etmektedir:
- Uzun süren ishal durumu mide üşütmesinin en önemli belirtisidir. İshal halinin uzun sürmesi ve çok sulu olması belirtinin belirgin olduğunu göstermektedir.
- Yoğun karın ağrıları ya da gaz sancıları bebeklerdeki normal sancılardan daha şiddetli olmakta ve uzun sürmektedir.
- Yemek yemeye karşı direnme, bebekte iştahsızlık oluşması sebebiyle sıkça görülen belirtiler arasında yer almaktadır.
- Vücutta iltihap oluşması sebebiyle yüksek ateş de oluşabilmektedir.
Görülen bu belirtiler iyi takip edilmeli ve en fazla üç gün içerisinde herhangi bir iyileşme görülmediği takdirde doktora başvurulması gerekmektedir. Bilinen bu belirtiler, bebeklik döneminde pek çok bebekte normal olarak görüldüğü için ayırt etmek zor olabilmektedir.
Bebeklerde Mide Üşütmesinin Tedavi Süreçleri
Bebeklerde mide üşütmesinin iyileşmesi, doktor tedavisi ile mümkün olduğu gibi aynı zamanda evde yapılacak bazı önlemlerle de iyileşme sağlanabilmektedir. Fakat bebeklerin bünyesi zayıf olması sebebiyle belirtilerin şiddetlenmesinin ardından doktora başvurulması tavsiye edilmektedir.
Virüsün vücut içerisinde yayılması sebebiyle bebeklerin tedavi süreçlerinde tercih edilen ilaçlar antibiyotik olmaktadır. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ile tedavi sürecinin sürdürülmesi amaçlandığı için antibiyotikler iyi bir çözüm olmaktadır.
Hastalığı ilerleyen aşamalarda olan bebekler için kısa süreli hastane yatışları söz konusu olmaktadır. Hastalık sürecinde halsiz düşen bebeklerin vitamin değerlerinin düzenlenmesi için serum verilmekte ve süreç hastanede yakından takip edilebilmektedir.
Tedavi sürecinde önem arz eden vitamin ve minerallerin başında probiyotikler gelmektedir. Bebeğin güçsüz kalan bağışıklık sistemi güçlendirilerek virüsler ile savaşması sağlanmaktadır. Bu şekilde hastalığın tekrarlanması durumunda da vücut daha dirençli olacaktır.
Mide Üşütme Tedavisi için Ev Önerileri
Mide üşütmesi için evde yapılacaklar, doktor tarafından teşhisinin konulmasını gerektirmektedir. Bebeklerin hassas yapıları nedeniyle doktor tavsiyesi olmadan uygulanan öneriler olumsuz sonuçlar verebilmektedir.
Mide üşütmesi tedavisinde olan bebekler için evde yapılacaklar şu şekilde sıralanmaktadır:
- İshal sebebiyle vücudundaki sıvı miktarında azalma olan bebeğin su takviyesine ihtiyacı olmaktadır.
- Kusma belirtisi görüldüğü için, bebeğin beslenmesi için kusmanın geçmesi ve midesinin rahatlaması gerekmektedir.
- Probiyotik içeriği olması sebebiyle yoğurt ve ayran tüketimi, yaş dönemi uygun olan bebekler için önemlidir.
- Muz, patates gibi gıdalar bu süreçte bebeğin midesini düzenleyici etkiler sunmaktadır. Eğer bebeğin beslenme yaşı uygunsa patates ya da muz püre halinde bebeğe takviye olarak verilebilir.
Tüm bu öneriler, bebeklerde mide üşütmesi tedavisinde doktor önerileri ile birlikte uygulanmalıdır.