Daha Uzun Yaşamak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir ?
Uzun ve sağlıklı bir hayat günümüz şartlarında, birçok insanın en büyük isteklerinden biridir. Günlük yaşantıda yapılacak olan, birkaç küçük değişiklik ile birlikte, hastalıklara karşı daha güçlü olmak, sağlıklı ve huzurlu bir uzun yaşam sürmek mümkün hale gelebilir. Fakat bu noktadaki en önemli şey sabır ve çaba gösterilmesidir.
Dengeli Beslenme
Her şeyden önce, güne sağlam bir kahvaltı ile başlamak uzun yaşamın temel kurallarından birisidir. Gece, uyku boyunca, beslenme olmadığı için beyin enerjiye ihtiyaç duyar, bu enerji dengeli beslenmede saklıdır. Dengeli beslenirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, her sebze ve meyvenin, kendi mevsiminde tüketilmesidir. Mevsimi olmadığı halde, etrafta bulunan ve tüketilen meyve, sebzeler hormon içerebileceğinden, dengeli beslenme açısından sağlığa uygun görülmez.
Günde 3 ana öğün ve 3 ara öğün şeklinde beslenme yapılmalıdır. Ayrıca bol su tüketimi uzun yaşamın püf noktalarından biridir. Yağ oranı düşük, karbonhidrat ve bol miktarda protein içeren besinler tüketilmelidir.
Düzenli Uyku
Bağışıklık sistemi ve uyku birbirine bağlı kavramlardır. Düzenli bir uyku sistemine sahip olmak, bağışıklık sisteminin dinlenmesini sağlar ve sonuç olarak vücudumuz hastalıklara karşı daha güçlü hale gelir.
Ayrıca düzenli uyku sistemine sahip olmak, bireyin kendini disipline etmesini ve güçlü bir yapıya sahip olmasını da sağlar.
Stresle Başa Çıkın
Stres hormonları bağışıklık sistemi üzerinde zarara sebep olur ve bu da vücudun hastalıklara karşı olan direncinin düşmesini sağlar. Müzik dinlemek, yoga yapmak, ve yürüyüşe çıkmak stresle baş edebilmenin yolları arasında yer alır. Sosyal anlamdaki ilişkilerin iyi olması, stres gerilimi azaltır ve kişinin mutluluk seviyesi artar. Mutlu olmak stresin en büyük düşmanlarından biridir.
Sigara ve Alkolden Uzak Durun
Yapılan araştırmalar neticesinde, sigara içilen yerde bulunmak bile kişinin ileride kalp hastalığı ve kanser gibi hastalıklara yakalanması için yeterli bir sebep olarak görülmüştür.
Sigara içmek, kalp ve dolaşım hastalıkları, solunum sistemi hastalıkları ve kanser hastalıklarına neden olabilir. Bunların sonucunda, sağlıklı ömür ve uzun yaşam sadece bir hayal olarak kalır. Uzun bir ömür için, sigara içilmemeli, içiliyor ise en kısa sürede bırakılmalıdır.
Alkolden kullanımından kaçınılmalıdır. Alkol alındığı esnada, anlık olarak rahatlama hissi verir fakat ilerleyen zamanlarda alkolün vücuda verdiği ciddi zararlar ortaya çıkar, bu da sağlıklı bir ömür için en büyük engellerden biri olarak bilinir.
Spor Yapmak
Spor yapmanın uzun ve sağlıklı bir yaşama olan faydası çok büyük önem taşır. Vücudun spor için en uygun olduğu an, akşamdır. Kol, karın, bacak ve bel kasların çalıştıracak aktivitelerin yapılması, iskelet sisteminin esnek bir hal alması ve dolaşım sisteminin daha sağlıklı çalışmasını sağlar. Düzenli bir şekilde spor için, günde 10 – 20 dakika arasında hafif tempo koşu ve 10 dakikalık mekik, ayak gerdirme gibi hareketler yapılabilir.
Uzun bir ömür için, sporun dengeli ve düzenli bir şeklide yapılması gerekir. Çok sık spor yapılması kasları yorar ve beklenen sonucun, aksi yönünde bir durum ortaya çıkarabilir. Spor esnasında kasların da dinlenmeye ihtiyaç duyduğu unutulmamalı ve belirlenen sürenin üzerine çıkılmamalıdır.
Beyni Aktif Tutmak
Beyin, vücudun istenilen yöne çekilmesinde ve güçlü tutulmasında kilit noktadır. Hafıza teknikleri, zeka oyunları ve bulmaca gibi seçenekler beyni aktif tutar. Beyin ve sağlıklı yaşam birbirinden ayrılmaz iki terimdir. Her gün ortalama 20 sayfa kitap okumak beyni diri tutar. Ayrıca yemeklerde kullanılacak; safran, tarçın ve zerdeçal gibi baharatlar beynin aktifliğini korur ve dolayısıyla da uzun yaşam için oldukça önem taşır.