Çocukların Düzenli Olarak Tüketmesi Gereken Gıdalar Nelerdir?
Çocuklar tarafından tüketilmesi önemli gıdalar, çocukların gelişme süreçleri üzerinde olumlu etkiler bulundurmaktadır. Bu etkileri oluşturan gıdaların isimleri gibi, taze ve organik olmaları da dikkat edilmesi gereken hususların başında gelmektedir.
Çocukların tüketmesi gereken gıdalar, şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Fındık, ceviz, badem gibi besin değeri yüksek kuruyemişler
- Balık çeşitleri
- Demir içerikli gıdalar
- Meyve ve sebze çeşitleri
- Yumurta
- Baklagiller
- Süt ve Süt ürünleri
Çocuklar İçin Beslenme Düzeni
Çocukların düzenli beslenme alışkanlıkları, sağlıklı gıdaları tüketebilmeleri için oldukça önemlidir. Henüz beslenme alışkanlığı edinmemiş çocukların yeme bozuklukları oluşmakta dolayısıyla ihtiyaç duydukları besinleri tüketeme konusunda zorlanmaktadırlar.
Çocukların ihtiyaç duyduğu besinleri tükettiğinden emin olmak için düzenli aile sofralarının olması gerekmektedir. Bu sayede çocuk örnekleme yoluyla aile üyelerinin tükettiği gıdalarda da tüketmeye başlayacaktır.
Aile içerisinde doğru besinlerin tüketilmesi de bu anlamda önemlidir. Özellikle erken çocukluk döneminde enerjisini karbonhidrat ve proteinden alan çocukların aldıkları gıdalarda besin değerlerinin yeterli olduğu takip edilmekte ve yemekler buna göre düzenlenmelidir.
Mevsimsel olarak çocukların ihtiyaç duydukları besin oranları da değişkenlik gösterebilmektedir. Özellikle yaz aylarında fiziksel aktivitelerin artış göstermesi ve sıcak bir iklimin oluşması sebebiyle çocuklar daha fazla enerjiye ihtiyaç duyabilirler.
Çocukların Karbonhidrat İhtiyacı
Erken çocukluk döneminin besin ihtiyacı olan karbonhidrat, çocuklara doğru yollarla ve doğru miktarlarda verilmelidir. Ortalama enerjisini karbonhidrat sindirimi sayesinde sağlamakta olan çocuklar için tüketilen gıdalara mutlaka karbonhidrat içerikli gıdalar eklenmelidir.
Çocukların tüketmesi gereken gıdalar içerisinde bulunan baklagiller önemli karbonhidrat değerlerine karşılık gelmektedir. Buna ek olarak tam buğdaylı ya da çavdar unlu ürünler de çocukların karbonhidrat ihtiyaçlarını sağlıklı gıdalarda almalarını sağlamaktadır.
Beyaz un ve şeker içerikli besinlerde de karbonhidrat değeri olmasına rağmen bu besinler çocukların yeme alışkanlıklarını olumsuz etkilemesi sebebiyle tercih edilmemektedir. Bunun yerine buğday unu ya da çavdar unu içeriği olan besinler çocuklar için daha yararlı ve besleyici olmaktadır.
Vitamin ve Mineral Takviyeleri
Gelişim destekleyici vitamin ve mineraller, çocukların tüketimleri içerisinde eşit ve yeterli olarak bulunmalıdır. Erken çocukluk döneminde en fazla kalsiyuma ihtiyaç duyulması sebebiyle kalsiyum değeri en yüksek olan besinlerin yani süt ve süt ürünlerinin tüketimine ağırlık verilmesi gerekmektedir.
Çocukların bağışıklık sistemini güçlendiren ve vücudu dirençli kılan B ve C vitaminlerinin yeterli miktarda alınmaması ilerleyen yaşlarda çok sık hastalığa maruz kalınmasına sebep olmaktadır. Bunun için meyve ve sebze tüketimi çok önemlidir.
Kemik gelişimi noktasında önemli bir değer olan demir takviyesi de çocukların gelişimine büyük ölçüde katkı sağlamaktadır. Yetişkinlik döneminin yanı sıra yaşlılıkta oluşan kemik hastalıklarının temelinde demir eksikliği bulunmaktadır.
Demir takviyesi olarak çocuklarda et tüketimi oldukça önemlidir. Hem beyaz hem kırmızı et düzenli olarak tüketilmeli, haftada en az bir defa mutlaka balık tüketimi sağlanmalıdır. Bunun yanı sıra üzüm ya da pekmez gibi besinlerde de bulunan demir belirli aralıklarla çocuklara verilmesi gereken gıdalar arasında yer almaktadır.
Paketli Gıdaların Gelişim Üzerindeki Olumsuz Etkisi
Paket içerisinde bulunan gıdaların çocukların gelişimine etkisi, büyük riskler içermektedir. Çocukların hem beyin gelişimi hem de vücut gelişimi üzerinde olumsuz etkiler barındıran bu gıdaların aşırı tüketimi beslenme problemlerini de ortaya çıkarmaktadır.
Çocukların tüketmesi gereken gıdalar yerine sağlıksız besinleri tüketmeye başlamaları bir süre sonra ihtiyaç olan vitamin ve minerallerin karşılanmamasına neden olmaktadır. Erken çocukluk döneminde besinler aracılığıyla alınamayan bu takviyeler, yetişkinlik döneminde ancak ilaçlar ile desteklenebilmektedir.