Yumurtalık İltihabı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Yumurtalık iltihabının tedavisi, enfeksiyon içerikli bir hastalık olması sebebiyle antibiyotik kullanımı ile yapılmaktadır. Fakat yumurtalık iltihabı belirtileri çok belirgin olmaması sebebiyle erken fark edilememektedir.
Pek çok kadında görülen bu iltihaplanma durumu, genital bölge ve çevresinin hijyen durumuyla ilgili olmasının yanı sıra bazı hastalıkların tedavi süreçlerinin sonrasında da oluşabilmektedir.
Günümüz kozmetik dünyasında çok sık kullanılan genital bölge temizleyicilerin Ph dengesindeki uygun olmayan değerler de genital bölgenin hijyenini sağlamak yerine bakterilerin üremesine neden olmaktadır. Genital bölge ve çevresi kendi kendini temizleme özelliğine sahip olduğu için en doğru hijyen saf su ile sağlanmaktadır.
Yumurtalık İltihabı Belirtileri
Yumurtalık iltihabını anlamanın yolları, özellikle genital bölge ve çevresinin iyi takip edilmesi ile sağlanmaktadır. Gözlemlenebilen belirtiler şu şekilde sıralanmaktadır:
- Yoğun bir şekilde gelen akıntının çok kokulu ve renkli olması
- İdrar yollarında oluşturduğu baskı nedeniyle, idrar kaçırma meydana gelirken şiddetli ağrılar oluşmaktadır.
- Regl döngüsünde düzensizlikler oluşmakta ve regl dönem içerisinde genital bölgede kaşıntı oluşmaktadır.
- Regl döngüsünün öncesinde mide bulantısının yanı sıra baş ve diz bölgelerinde ağrı hissedilmektedir.
Bu belirtiler takip edilmeli, şiddeti ve sıklığı arttığında mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. İltihap içeren bir hastalık olması sebebiyle tedavi süreci olmadan iyileşme görülmesi tekrarlamasına sebep olmaktadır.
Yumurtalık İltihabı Bulaşıcı Mıdır?
Yumurtalıklarda iltihaplanma meydana gelmesi, bazen vücudun kendi üretmesiyle bazen de bulaşmasıyla olmaktadır. Kadınsal bir hastalık olduğu için hassas bir bölge olan genital bölge ve çevresi ile olan temaslar bulaşmanın temel noktasıdır. Yumurtalık iltihabı bulaşıcımıdır şu yollarla bulaşabilmektedir:
- Genital bölge temizliğinin yapılmaması ya da dikkat edilmemesi bulaşıcılığın önlenmesini engellemektedir.
- Normal doğum esnasında, hijyen ortamı sağlanmadığında bir bulaşma durumu söz konusu olabilmektedir.
- Bağışıklığın güçsüz olduğu bünyelerde, vücut içerisine yerleşen herhangi bir bakterinin zamanla yumurtalıklara bulaşması söz konusu olabilmektedir.
- Ameliyat durumlarında genital bölgenin korunması sağlanmadığında hijyen durumu göz ardı edilebilmektedir. Bu gibi durumların sonucu olarak cerrahi malzemelerden ya da ameliyat sonrası hastane ortamından iltihap bulaşması söz konusu olabilmektedir.
Yumurtalık İltihabı Tedavisi
Yumurtalıklardaki iltihabın kurutulması, hastaya uygulanacak farklı tedavi yöntemleri ile sağlanmaktadır. Bu tedavi yöntemi seçilirken hastanın sağlık geçmişi göz önünde bulundurularak bir yöntem belirlenmektedir.
Yumurtalık iltihabı teşhisinin ilk aşamalarında ilaç ile tedavi yapılmaktadır. Bu hastalık için özel olarak kullanılmakta olan antibiyotikler, vücutta oluşan iltihabın kurumasına destek olmakla beraber tedavi sonrası riskleri de en aza indirgemektedir.
Antibiyotik tedavisi genel olarak on dört gün sürecek şekilde verilmektedir. On dört gün sonunda iltihap kurumadığında tedavi süreci uzatılabilmekte ya da farklı bir müdahale basamağı uygulanabilmektedir.
Fakat bazı durumlarda hastalık daha ileri seviyede olmakta ve bu yüzden antibiyotik tedavisi yeterli görülmemektedir. Bu durumda bazı cerrahi müdahaleler ile tedavi sağlanmaktadır. Aksi durumda iltihap ilaç ile kurumamakta ve hastalığın iyileşmesi gerçekleşememektedir.
Yumurtalık İltihabının Doğal Çözümleri Var Mıdır?
Yumurtalık iltihabı için bitkisel tedaviler, doktor ile görüşülüp teşhis sürecinin tamamlanmasının ardından başlatılmaktadır. Bu süreç dahilinde doktor onayı alınmalı ve sonrasında bitkisel uygulama yapılmalıdır.
Yumurtalık iltihabı için doğal antibiyotik olarak nitelendirilen sarımsak kullanılmaktadır. Sarımsağın vücut içerisindeki iltihapları kurutma etkisi göz önünde bulundurularak, bir karışım hazırlanması önerilmektedir.
Ortalama 4 ya da 5 diş sarımsak kavrulmalıdır. Bu kavurma işlemi zeytinyağında yapılır. Uygun kıvama gelmesinin ardından haricen uygulama yapılır. Genital bölgenin iç ve dış kısmında gerekli bölgeye sürülerek iltihaba doğrudan müdahale etmesi sağlanır. Bu yöntem sonrasında durulama da sağlanarak işlem tamamlanır.