Soğuk Algınlığı ve Grip Arasındaki Fark Nedir?
Soğuk algınlığı ile grip hastalığı arasında yer alan farkların ne olduğu insanlar tarafından sık sık karıştıran ve en merak edilen konuların başında yer alır. Öncelikle aralarındaki en büyük benzerliğin iki hastalığında bir kış hastalığı olduğunu söylemek ile başlayalım. Mevsimlerin soğuması ile birlikte kişilerin bağışıklık sistemlerinin zayıflaması daha da kolay olur. Bu nedenle belki de daha sıcak mevsimlerde kişiyi etkilemeyecek olan bir bakteri ya da virüs, kış aylarına gelindiği zaman kişileri etkiler ve hatta kişileri hasta edebilir. Bu nedenle özellikle kış aylarında grip ve soğuk algınlığı hastalıkları için önlem almakta fayda vardır.
Soğuk Algınlığı Ve Grip Birbirinden Farklı Hastalıklardır Ve Farklı Tedavi Yöntemlerinin Uygulanması Gerekir
Kronik kış hastalığı dendiğinde ilk olarak akla grip daha sonra da soğuk algınlıkları geliyor. Kimi zaman hastalar grip hastalığına yakalanmış olmalarına rağmen soğuk algınlığı tedavi yöntemleri uyguladıkları için tedavilerinden bir sonuç alamıyorlar ve de sonuç olarak hasta olmaya devam ediyorlar. Halbuki bu iki hastalık her ne kadar grip ve soğuk algınlığı belirtileri birbirine çok benziyor olsa da birbirinden farklıdır. Bu nedenle de grip olan bir kişinin soğuk algınlığı tedavi yöntemi uygulaması kişiyi sonuca götürmez, benzer şekilde eğer soğuk algınlığı probleminiz varsa grip için kullanılan tedavi yöntemlerinden faydalanmaya çalıştığınız sürece hasta olmaya devam edeceksiniz.
Grip ve Soğuk Algınlığının Ayırt Edilmesi İçin Belirtiler Kontrol Edilmelidir
Grip ve soğuk algınlığı farkını anlayabilmek açısından öncellikle bu iki hastalığında kişilerde yarattığı bazı belirtilere bakmakta fayda olduğunu düşünüyoruz. Her ne kadar bu belirtiler birbirine benzese de arada yer alan küçük farklar sayesinde kişiler hastalıklarının ne olduğunu daha kolay bir şekilde ayırt edebilirler. Doktora gitmeden önce yapılacak en mantıklı iş bu belirtilerin varlığının sizde ne kadar olduğu ve ne şiddete olduğu gibi bilgileri kontrol etmek olacaktır. Daha sonra doktora gittiğiniz zaman da bu bilgileri doktorunuz ile muayene sırasında paylaşmanız gerekir.
Soğuk Algınlığı Tedavisi Uygulamadan Önce Soğuk Algınlığınız Olduğundan Emin Olmanız Gerekmektedir
Soğuk algınlığında vücut ağrısına ne iyi gelir diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Fakat yaşadığınız şeyin soğuk algınlığı olduğundan emin misiniz? Eğer soğuk algınlığına sahip iseniz genellikle burun tıkanıklığı yaşarsınız. Aynı zamanda bu tıkanıklara burun akıntıları eşlik eder. Burnunuz silinmekten tahriş olmuş olabilir. Bu duruma eczanede satılan nane içerikli kremler çok işinize yarayacaktır. Bunun dışında boğazınızda genellikle dolgunluk hissi olur ve ağrı yaşarsınız. Bunun nedeni çoğu zaman mukus sıvılarının artmasından dolayı boğazda biriken balgamdır. Bu problemden kurtulmak ve diğer soğuk algınlığı belirtileri bitkisel çözüm yöntemlerinden faydalanmak için bitkisel çayları içmeyi tercih edebilirsiniz.
Soğuk Algınlığı Hastalığı İle Karşılaşılan Sorunlar Ve Bu Problemlere Basit Çözüm Önerileri
Özellikle nane çayının boğaz ağrısı giderici etkisi bulunmaktadır. Soğuk algınlığı ile birlikte aynı zamanda kuru öksürük şikayetleri de sık yer alır. Dilerseniz pastil yutarak, gün içinde bol miktarda bitki çayları tüketerek bu probleminin önünü almanız mümkün. Soğuk algınlığı yaşayan kişiler son olarak bağışıklık sistemlerinin zayıflamış olmasından dolayı, kendilerini halsiz ve yorgun hissederler. Vücut içeride yer alan bakteriler ve virüsler ile savaşmak istemektedir. Bu nedenle kişinin günlük işleri için enerji seviyeleri oldukça düşebilir. Soğuk algınlığı evreleri eğer ilerlemiş ise kişiler bu belirtilerin daha şiddetli olduğu görebilirler. Bu belirtilerin varlığı halinde kişiler en kısa sürede doktorları ile görüşmelilerdir.
Soğuk Algınlığında Nadir Ateş Görülürken Grip Hastalığında Hep Yüksek Ateş Şikayeti Vardır
Soğuk algınlığını 24 saatte yenin! Fakat öncelikle bu hastalıktan kurtulmanız adına bu iki hastalık arasındaki farkı bilmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde yanlış tedavi yöntemi uyguluyor olmanızdan dolayı iyileşmeniz de mümkün olmayacaktır. Bakmanız gereken ilk ve en önemli noktalardan bir tanesi vücut ısısı yüksekliğinin kaç derece olduğudur. Soğuk algınlığı hastalığınız var ise genellikle yüksek ateş probleminiz olmayacaktır. Fakat grip hastası olan kişilerde ateş çok büyük çoğunlukla 38 derecenin üzerine çıkmaktadır. Bu nedenle ateşini sık ölçmeye ve takip etmeye özen göstermeniz gerekmektedir.
Soğuk Algınlığı Probleminde Genellikle Boğaz Ağrısı Problemi Yaşanmaz
Soğuk algınlığını hemen geçirmek isterseniz grip olmadığınızdan emin olmanız gerek. Grip hastası iseniz yüksek ihtimalle boğaz ağrısı şikayetiniz olacaktır fakat soğuk algınlığında boğaz ağrısından şikayet edilmemektedir. Bu nedenle grip olan hastalar genellikle pastil kullanımı ya da bitki çayı tüketimi yapabilirler. Özellikle zencefil bitkisi ile hazırlanan doğal bitki çayları, kişilerin boğaz ağrısının giderilmesi için bilinen en etkili bitkisel yöntemlerden bir tanesidir. Pastil kullanmadan önce mutlaka bu bitki çayını denemenizi öneriyoruz.
Soğuk Algınlığında Görülen Burun Tıkanıklığı Problemi Ve Alınabilecek Bazı Basit Önlemler
Burun tıkanıklıkları özellikle kış aylarında çok sık görülmektedir. Bu durum genellikle soğuk algınlığı hastası olan kişilerde görülen ortak bir problemdir. Fakat grip olan kişilerin burnu tıkanmaz. Burnu tıkanan kişiler eczanelerde satılan okyanus sularından faydalanabilirler. Dilerseler evde kendilerinin hazırlayabilecekleri kolay tuzlu su tarifleri de mevcuttur. Bu ilki yöntem de burun tıkanıklığı probleminin önüne geçmek için yardımcı olacaktır. Burnun tıkanmasının sebebinin genellikle artan mukus sıvısı olduğu bilinmektedir. Hastalığın düzelmesi ile birlikte burun tıkanıklığı da kendiliğinden geçecektir.
Soğuk Algınlığı Hapşırık Nöbetlerini Beraberinde Getirir
Eğer sürekli hapşırıyor iseniz, büyük ihtimalle soğuk algınlığı probleminiz var. Grip hastaları nadir olarak hapşırırlar. Eğer soğuk algınlığı probleminiz var ise gün içerisinde hapşırık nöbetlerine tutulabilirsiniz.
Soğuk Algınlığında Sıkça Yaşanan Hapşırma Nöbetlerine Karşı Alınabilecek Önlemler Nelerdir?
Böyle durumlarda alerjisi olan kişilerin işi bir nebze daha zor olmaktadır. Özellikle bu dönemde eğer alerjileriniz varsa, alerjenlerden uzak durmaya özen göstermeniz gerekmektedir. Aksi halde hapşırık nöbetleriniz daha kötü bir hal alabilir. Bunun yanında bulunduğunuz ortamı havalandırmanız çok önemlidir. Bu hem sizin sağlığınız için iyi gelecektir. Hem de çevrenizdeki insanlara hastalığın bulaşmasını engelleyecektir.
Grip Hastalığı Zatürre ve Bronşite Dönebilen ve Tedavi Gerektiren Önemli Bir Hastalıktır
Soğuk algınlığı hastalığında genellikle ileriye dönük bir tehdit durumu söz konusu değildir. Fakat grip korkulması gereken bir hastalık türüdür. Çünkü grip hastalığı tedavi edilmediği durumlarda daha ciddi hastalıklara çevrilmesi mümkün olan bir hastalıktır. Özellikle zatürre ve bronşit hastalıkları grip hastalığın ilerlemiş formundaki hastalıklardır. Grip ile soğuk algınlığı hastalığının arasındaki farkı öğrenmenin bir önemi de budur. Kişiler grip olduğunu bilmeyerek soğuk algınlığı olduğunu düşünürlerse, o halde ileride daha ciddi sağlık problemleri ile karşılaşacaklardır. Bu nedenle hangi hastalığın ne olduğu konusunda bilgi sahibi olmak son derece önemlidir.
Grip Ve Soğuk Algınlığından Korunabilmek İçin Önlemler
Konu ister soğuk algınlığı olsun ister grip olsun, hastalıklardan korunmak için bazı önlemler alınmalıdır. Bu önlemler bu iki hastalık için de aynıdır:
- Bulundurduğunuz ortamı havalandırın,
- Hijyene önem verin,
- Dengeli beslenin,
- Yeterli uyuyun,
- Stresli olmayın,
- Hastalıklar ile ilgili bilgi sahibi olun.