Bebeklerde Laktoz İntoleransı Nedir?

Bebeklerde Laktoz İntoleransı Nedir?

Bebeğin sütü sindirememesi sonucunda oluşan bir hastalıktır. Sütün içinde yer alan şekere laktoz adı verilir. Laktoz intoleransı çok sık karşılaşılan bir hastalık türü olmamakla birlikte, hastalık hakkında bilgi sahibi olmayan anne baba için oldukça zor geçen bir süreçtir.

Laktoz İntoleransı Nedir?

Bebeklerde görülen bir hastalık türü olarak bilinen ve sık rastlanmayan bu hastalık, sütte bulunan, laktoz adıyla anılan şekerin bebek tarafından sindirilememesi sonucunda meydana gelir.

Belirtileri Nelerdir ?

Laktoz intoleransının belirtileri şunlardır;

  • Şişkinlik
  • İshal
  • Karın ağrısı ve kramplar
  • Gaz
  • İştahsızlık
  • Mide bulantısı

Bebeklerde bu belirtiler genel itibari ile, laktoz adı altındaki şekerin belirli gıdalar aracılığıyla tüketilmesinin ardından 30 dakika ile 2 saat içerisinde görülmeye başlanır.

Birçok süt ürünü olmayan yapay ya da hazır gıdalar da laktoz içerebildiğinden, çocukların ve bebeklerin beslenmesinde, düzeni sağlamak çoğu zaman zor olabiliyor. Bu gibi durumlar söz konusu olduğunda, alınacak en etkili önlem gıdaların etiketlerinde yer alan maddelerin içeriğinin okunmasıdır. Alınan bu ve benzeri önlemlere dahi güvenemiyorsanız, çocuk doktoru ile görüşülmesi tavsiye edilir.

Laktoz İntoleransı Hastalığının Çeşitleri

Bu bebek hastalığı iki farklı çeşit olarak görülebiliyor, bunlar;

  • Primer Laktoz İntoleransı: Bu türde, laktoz intoleransı doğum anında ortaya çıkar. Bebeğin anne sütünü ilk kez alması ile birlikte, sulu ve köpüklü dışkı, kusma ve vücutta su kaybı meydana gelir. Genellikle en çok görülen çeşittir.
  • Sekonder Laktoz İntoleransı: Bu tür ortalama iki yaş altındaki çocuklarda daha sık şekilde görülebilen, bir emilim bozukluğu olarak biliniyor. İki yaş altındaki bu çocuklar, hastalık sonucunda şiddetli bağırsak ağrısı yaşarlar. Diyetlerinden süt ve süt ürünleri çıkarılarak sorun giderilebilir. Hastalığın farkına varılmazsa zamanla ilerleyerek, bu türün bir üst seviyesi olarak bilinen ikincil laktoz intoleransına dönüşerek mide iltihabı, çölyak hastalığı, gıda intoleransı ve gıda alerjisi gibi hastalıklara yol açabilir.

.

Bebeklerde Görülen Tanısı Nasıl Konulur ?

Bebeklerde bağırsak ağrısı, şişkinlik, ishal ve kramp gibi belirtileri bulunan bu hastalıkta bazen tanıyı koyabilmek için bu belirtiler yeterli olamıyor. Bu durumlarda uygulanacak en etkili yöntem inek sütünün diyetten çıkarılmasıdır. Bunun sonucunda görülen sorunlar azalırsa bebeğin bu hastalığa sahip olduğu anlaşılır.

Laktoz İntolerans Testi

Laktoz içeren sıvı, bebeğe içirilir. Ardından her iki saatte bir, bebeğin kan şekeri ölçülür ve laktozun durumu gözlenir. Şayet bebeğin kan şekeri yükselmiş ise laktozun sindirilemediği anlaşılır. Fakat bu test 6 aydan küçük olan bebekler için uygun değildir.

Hidrojen Nefes Testi

İntolerans miktarının, artmasına bağlı olarak yapılan bu testte, bebeğe laktoz içeren sıvı madde verilir. Ardından bebeğin nefesinde hidrojen testi yapılır, nefeste bulunan hidrojen miktarı artarsa bebeğin bu hastalığına sahip olduğu anlaşılır. Aynı şekilde bu test 6 aydan küçük bebeklere uygulanamıyor.

Gaita Asidite Testi

Sindirilemeyen laktoz, bebeklerin ve çocukların dışkısındaki asit miktarı ölçülerek tespit edilebiliyor. İnce bağırsak üzerinden sindirilmesi gereken laktozun, sindirilememesi sonucunda glikoz oluşur ve bu glikozda bulunan asit miktarı dışkıda görülebilir.


Laktoz intoleransı Tedavi Yöntemleri

Laktoz testleri sonucuna bağlı olarak doktor hastalık şüphesi bulunan bebek veya çocukları, çocuk gastroenteroloji uzmanına sevk eder. Gastroenteroloji uzmanı, endoskopi yöntemi ile elde edilen ince bağırsak örneğinden laktoz ve diğer enzimleri ölçebilir. Bu yöntemde belirli dokudan örnekler alınarak, bağırsağın içinin görüntülenmesi sağlanır.

Ek olarak laktoz intoleransı hastalığı bulunan çocuklu ailelerin hayatı bir çocuk doktoru veya diyetisyen yardımı ile çok daha kolaylaşabilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.