Bebeklerde Göbek Fıtığının Sebepleri Nelerdir?

Bebeklerde Göbek Fıtığının Sebepleri Nelerdir?

Bebeklerde göbek fıtığı oluşturan etmenler, gebelik ve sonrasındaki süreçte anne ile bebeğin bağlı bulunduğu göbek bağının sağlıklı bir biçimde ayrılamaması ile ilişkilidir. Göbek üzerinde görünen deliğin dışarı çıkmasıyla anlaşılabilmektedir.

Gebelik sürecinde her türlü beslenmenin göbek bağı ile sağlanmasının ardından doğum ile birlikte göbek bağının ayrılması yapılmaktadır. Bu ayrılma sonuçların bağlı olarak bebeklerde göbek fıtığı oluşabilmektedir.

Fıtığın açık kalmasını ya da kapanmasını belirleyici faktör kasların gücüdür. Güçlü olan kaslar fıtık oluşmadan deliğin kapanmasını sağlarken bazı durumlarda kas gücü yetersiz kalacak ve fıtık oluşumu meydana gelecektir.

Bebeklerde Göbek Fıtığına İşaret Eden Belirtiler

Bebeklerde göbek fıtığını gösteren belirtiler, doğum sonrasındaki dönemde göbek ve çevresinde görülen değişiklikleri içermektedir. Göbek fıtığı ile ilgili olarak şu belirtilerin takip edilmesi yeterli olacaktır:

  • Göbek bağının uzandığı göbek deliği kısmında bir şişkinliğin belirmesi, göbek bölgesinde bir fıtık oluştuğuna işaret edebilmektedir.
  • Özellikle bebeğin kendini zorladığı durumlarda örneğin gaz çıkarma ya da öksürme anlarında göbek deliği üzerinde bir şişliğin çıkıp inmesi, normalde fak edilmeyen fıtığın fark edilmesini sağlamaktadır.
  • Fark edilen şişkinliğin sabit olmaması gerekmektedir. Şişliğe temas edilmesi ya da bastırılması halinde farklı bir yöne gittiğinin gözlemlenmesi bu şişliğin fıtık olduğunu göstermektedir.

Göbek fıtığı ile ilgili görülmekte olan bu belirtilerin içerisinde yer alan şişlik, anne ve babaları tedirgin etse de herhangi bir ağrıya neden olmaması sebebiyle önem arz etmemektedir. Fakat belirtilerin uzun süre devam ettiği durumlarda bir doktordan yardım alınabilir.

Bebeklerde Göbek Fıtığı Tedavi Edilebilir Mi?

Bebeklerde göbek fıtığı iyileşmesi, doktor desteği olmadan kendi gelişim serüveni içerisinde de mümkün olmaktadır. Özellikle bebeklerin 12. Ayını doldurmalarının adından göbek fıtığına dair bir belirti kalmadığı bilinmektedir.

Bebeklerde göbek fıtığı, aslında her bebeğin göbek kısmında oluşan açıklık ile ilgili olup bazı bebeklerde kapanmaması sonucu fıtık meydana getirmektedir. Bebeğin ilerleyen aylarında görüntü değişmekte ve zamanla yok olmaktadır.

Bazı durumlarda bebeklerde oluşan göbek fıtığı 1 yaşın devamında da iyileşme göstermeyebilir. Bu durumda, fıtık için bir doktora başvurmak önem arz etmektedir. Tehlikeli olan yaş döneminin ise 3 olduğu bilinmektedir. Bu yaşın ardından cerrahi bir müdahale sonucu yine tedavisi mümkün olmaktadır.

Bebeklerde Göbek Fıtığı Boğulması Nedir?

Bebeklerde oluşan göbek fıtığı boğulması, oluşan göbek fıtığının geçmesi beklenen sürenin sonrasında geçmediği takdire bebeğin fıtığının yaşam sürecini aksatması olarak bilinmektedir. Şu durumlarda göbek fıtığı boğulması şüphesi sebebiyle doktora başvurulması gerekmektedir:

  • Fıtık olarak belirlenen şişliğe temas edildiğinde içeri girme ya da yer değiştirme durumu olmazsa
  • Büyümesi hızlı bir biçimde gerçekleştiyse
  • Başka bir nedene bağlı olmaksızın kusma meydana geliyorsa

Çok fazla çocukta görülmeyen fıtığın boğulma durumu özellikle 3 yaşına kadar tedavi sürecine başlanmayan hastalarda görülmektedir. Fakat herhangi bir risk durumu oluşturmamak adına yukarıda belirtilen işaretlerin görülmesinin ardından bir uzmana başvurulması önemli olmaktadır.

Bebeklerde Göbek Fıtığı Ameliyatı

Göbek fıtığının ameliyat ile tedavisi, fıtığın kendi kendine geçmediği durumlarda ameliyat yardımıyla alınmasının zorunlu hale gelmesi ile önerilmektedir. Özellikle 1-3 yaş arasında yapılması önerilen ameliyatın ağrısız ve kısa süreli olduğu bilinmektedir.

Bebeklerde göbek fıtığı, ameliyat ihtiyacını oluşturması, risk faktörlerinin meydana gelmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Kısa süreli ve yatış gerektirmeyen ameliyatlarda önemli olan çocuk için uygulanan anestezi yönteminin yaş dönemine uygun olmasıdır.

Ameliyat sonrasında yalnızca düzenli pansuman gerektiren göbek fıtığı ameliyatı, hijyenin yeterli düzeyde sağlandığı durumlarda herhangi bir risk içermemektedir. Erken yaşta yapılan bu ameliyatların, çocukların gelişim döneminde olmaları sebebiyle iyileşme aşamaları da oldukça hızlı tamamlanmaktadır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.