Beyin Sağlığını Korumak İçin Neler Yapılmalıdır?

Beyin Sağlığını Korumak İçin Neler Yapılmalıdır?

Beynimizi sağlıklı kılmak, yaşam standartlarımız içerisinde bazı konularda dikkatli olmayı gerektirmektedir. İnsan vücudunun en önemli organlarından biri olan beyin, vücudun pek çok işleyişini sağlayan mekanizmayı içermesi sebebiyle yaşamsal fonksiyon merkezidir.

Beyin sağlığını korumak şu noktalarda dikkatli olmayı gerektirir:

  • Düzenli ve sağlıklı beslenme
  • Paketli ve işlenmiş fabrika ürünlerinin tüketiminden uzak durma
  • Beyaz et ve kırmızı et tüketimi
  • Fındık ve yulaf ezmesi tüketimini arttırma
  • Temiz havada geçirilen vakitleri arttırma
  • Düzenli spor ve egzersiz
  • Düzenli uyku
  • Sigara, alkol ve bağımlılık verici maddelerden uzak durma
  • Sosyalleşmeyi arttırmak, yalnızlaşmamak
  • Beyin egzersizi olabilecek aktivitelerden yararlanmak

Bu öneriler, kişinin beyin fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde işlemesine yardımcı olmakta ve yaşla beraber görülen hastalıkların önlenebilmesini mümkün kılmaktadır.

Beyin Sağlığı İçin Sağlıklı Beslenme

Sağlıklı beslenme ile beyin sağlığını korumak aynı zamanda beyin fonksiyonlarındaki niteliklerin de daha kaliteli olmasını sağlamaktadır. Beyin sağlığını korumak için önem verilen beslenme düzeni, beynin gerekli vitaminleri ve mineralleri de almasını sağlamaktadır.

Vücuttaki kan akışının sağlıklı olması doğrudan beyin ve beyin sağlığını etkilemektedir. Sinir sistemi üzerinde oluşan etki sayesinde beyin fonksiyonları da daha sağlıklı bir biçimde işlemektedir.

Hücre zarı üzerindeki olumlu etkisi ile bilinen yoğurt, beyne giden kan akışını düzenlemesiyle de bilinmektedir. Bu sebeple yalnızca yaşlıların değil gençlerin de beyin fonksiyonlarının desteklenmesi için yoğurt tüketimine önem vermeleri gerekmektedir.

Yumurta ve ıspanak gibi beyin hücrelerini destekleyen besinler ise yaşlılık döneminde oluşması ön görülen unutkanlık, Alzheimer ve Demans gibi hastalıkları önlemesi ile bilinmektedir. Fakat bu gıdalar hastalık oluşumu sonrasında tedavi edici değildir. Erken yaşta kullanımı sayesinde yaşlılık süreçlerinin rahat geçirilmesini sağladığı bilinmektedir.

Beyaz etler içerisinde beyin işleyişi için en önemli yeri olan balık ve kuru yemişler içerisinde beyin fonksiyonlarını desteklemesi ile bilinen fındık, beyin sağlığının desteklenmesi için en çok önerilen gıdalar arasında yer almaktadır.

Düzenli Uykunun Beyin Sağlığındaki Önemi

Uyku düzeni ile beyin sağlığını korumak, her yaş döneminde önemsenen bir konudur. Kişinin yeterli uykuyu almaması, beyin fonksiyonu ve sinir sistemi üzerinde olumsuz etkiler oluşturmaktadır.

Beyin sağlığını korumak için ortalama sekiz saat uyku önerilmekte fakat bu uykunun özellikle 22.00-03.00 aralığındaki saatleri kapsaması gerektiği belirtilmektedir. Bu saatler beynin fonksiyonlarının yenilenmesini ve tazelenmesini gerçekleştirdiği saatler olmaktadır. Beyin bu işlemleri yalnızca uyku halinde yapabilmektedir.

Belirtilen saat aralıklarında uykuda olmayan vücut için beyin fonksiyonları herhangi bir yenilenmeye gitmemektedir. Bu sebeple gece uykusuzluğu sinir sisteminde bozulmalara neden olabilmektedir.

Hastalıların Beyin Sağlığına Etkisi

Beyin sağlığının olumsuz etkilendiği hastalıklar, özellikle kişinin sinir sistemi üzerinde ya da kan dolaşımı üzerinde etkileri bulunan hastalıklardır. Bu hastalıklar fizyolojik olarak beynin işleyişini etkilediği gibi psikolojik olarak da olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir.

Özellikle şeker, tansiyon gibi kronik hastalığı olanların beyin sağlığını korumak için öncelikle bu hastalıklarının takibini iyi yapmaları gerekmektedir. Aksi durumda tansiyon değerlerinde oluşan ani değişikliklerin beyin sağlığı üzerinde de olumsuz etkileri olacaktır.

Stresli Yaşam Beyin Sağlığını Etkiler Mi?

Stres içerikli yaşam şekillerinin beyin sağlığına etkisi, tüm vücut işleyişini etkilemesi sebebiyle olumsuz olmaktadır. Kişinin stresli yaşam içerisinde olması kan değerlerinden tansiyon değerlerine kadar pek çok şeyi etkilemesi sebebiyle beyin sağlığı da etkilenmektedir.

Beyin sağlığını korumak için stres kaynağı oluşturan ortamlardan ayrılmanın yanı sıra daha sakin ve stresten uzak bir bakış açısı edinmek, sağlık açısından daha uzun ömürlü sonuçlar verebilmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.