Bebeklerde Reflü, Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerde Reflü, Nasıl Anlaşılır?

Beklerde reflü başladığını anlamak, belirli işaretlerin takip edilmesi ile mümkün olmaktadır. Bir tür mide hastalığı olan reflü, bebekler henüz konuşarak ifade edemediği için bazı belirtilerin takip edilmesini zorunlu kılmaktadır.

Bebeklerde reflü, bazı durumlarda çocuğun biyolojik yapısına bağlı olarak oluşmakta bazı durumlarda ise doğum sonrası beslenme kaynaklı oluşmaktadır. Her iki durumda da reflü oluşumunu şu belirtiler yardımıyla anlamak mümkündür:

  • Anne sütünün alımının hemen ardından, süt dışarı tükürülür.
  • Anne sütünün alındığı esnada çok sık hıçkırık veya öksürük yaşanır.
  • Beslenme sürecinde, yemek istememe ya da ağlama gibi olumsuz reaksiyonlar gösterilir.
  • Kilo kaybı yaşanmaktadır.
  • Vücut işleyişi ile alakalı olarak ses kısılması görülür.
  • Çok sık agresif davranışlar gözlemlenir.
  • Çok sık ortak kulak iltihabı meydana gelir.
  • Beslenme problemleri dolayısıyla gelişim problemleri de görülmeye başlanır.

Tüm bu belirtiler ile bebeklerde reflü olduğu işaret edilmektedir. Bazı durumlarda belirtilerin çoğu görülmediğinde reflü tanısı olmadığı düşünülebilir fakat bir tür olan sessiz reflü sürecinde belirtilere rastlanmayabilir.

Bebeklerde Reflü Neden Olur?

Reflünün bebeklerde meydana gelmesinin nedenleri, özellikle bebeğin doğum sonrası beslenme şekilleri ile ilgilidir. Çoğunlukla bebeğin altı aylık sürecine kadar ortaya çıkmaktadır. Beslenme düzeninin normalleşmesi ile birlikte reflü de ortalama bir yaşında yok olmaktadır.

Fakat her durumda reflü oluşumu çevresel faktörlere bağlı değildir. Bazı bebeklerin fizyolojik yapısı dolayısıyla da reflü oluşumu gerçekleşmiş olabilir. Bebeklerde vücut işleyişinde yer alan sindirim sistemi içerisindeki bir kapakçığa bağlı kasların gelişmemesi de besinlerin sindirme aşamasına geçmeden geri çıkmasına neden olabilmektedir.

Bu fizyolojik yapıya sahip bebeklerin mide sıvılarının kontrol dışı bir şekilde ağza doğru ilerlemesi çevresel faktörlere bağlı kalmadan reflü oluşumu meydana getirmektedir. Bu hastalığı taşıyan bebeklerin beslenmelerinde problem oluştuğu için bir uzman desteğine ihtiyaç duyulmaktadır.

Bebeklerde Reflü Tedavisi

Reflünün iyileşme süreci, bebeklerde çevresel faktörlere bağlı olarak geliştiğinde, kendiliğinden olmaktadır. Beslenme düzeni oluşan bebeklerin reflü problemi ortadan kalkabilir. Fakat fizyolojik temelli reflü için doktor tedavisine ihtiyaç duyulmaktadır.

Bebeklerde reflü, özellikle fizyolojik temelli olduğunda, bebek anne karnından sonra hiçbir şekilde beslenme sağlayamaz ve gelişim süreçlerinde problemler oluşur bu sebeple yeni doğan bebeklerin beslenme süreçlerinin iyi gözlemlenmesi ve ihtiyaç durumunda reflü belirtileri sonucu bir doktora başvurulması gerekmektedir.

Tedaviye başlayan bebekler için cerrahi bir müdahaleye gerek kalmadan ilaç yoluyla ortalama 3 ya da 6 ayda tedavisi mümkün olmaktadır. Fakat bazı fizyolojik problemler için ilaç tedavisi yeterli görülmemektedir. Bu durumda ameliyat tercih edilebilir.

Bebeklerde Reflüyü Önlemek Mümkün Müdür?

Bebeklerde reflü oluşumunu engellemek hem annenin hem de bebeğin beslenme şekillerini düzenlemesi ile mümkün olmaktadır. Gebelik öncesinde annenin sağlıklı beslenmesi, asitli ya da hazır gıdalar kaçınması, bebeğin vücut işleyişine de olumlu katkı sağlayacaktır.

Bebeğin yeni doğduğu andan itibaren hem anne sütü ile beslenme şekillerine dikkat ederek hem de ek gıdaya geçildiğinde doğru besin tercihleri yaparak reflü önlenebilmektedir. Bunun için en önemli ayrıntı doğru ve sağlıklı beslenme şekillerinin oluşturulmasıdır.

Bebek Reflüsü İçin Tavsiyeler

Bebeklerde reflü oluşumunun tedavisine yönelik öneriler, ev içinde uygulanacak birkaç düzenlemeyi içermektedir. Bu sayede bebeklerin yeni gelişmekte olan sindirim sistemleri de normal işleyişlerine kavuşacaktır.

Bebeklerde reflü oluşumu sonrasında şu önerilere dikkat edildiğinde çevresel faktörlere bağlı gelişen reflü kendiliğinden yok olabilmektedir:

  • Bebeğin tok olduğunun anlaşılmasının ardından tekrar anne sütü vermemek
  • Beslenmenin sık aralıklarla fakat azar azar olmasını sağlamak
  • Annenin beslenme düzeni içerisinde asitli, kafeinli içerikler barındırmaması
  • Bebeğin gaz çıkarmasını ihmal etmemek
  • Beslenme sonrasında bebek için daha sakin kalacağı ve sindirimini rahatlıkla gerçekleştirebileceği bir ortam sunulması

Tüm bu önerilere dikkat edildiğinde sonradan oluşan Reflünün onarılması mümkün olmaktadır. Fakat bazı reflüler fizyolojik belirtiler ile oluştuğu için tedavisinin doktor tarafınfan yapılması gerekmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.