Yumuşak Çıban (Şankroid) Nedir, Nasıl Anlaşılır?

Yumuşak Çıban (Şankroid) Nedir, Nasıl Anlaşılır?

Yumuşak çıban; genital bir ülser hastalığıdır ve bu hastalığa haemophhius ducreyi adındaki bir bakteri neden olmaktadır. Yumuşak çıban hastalığına şankroid veya yumuşak şankr isimleri de verilmektedir. Frengi ile hem benzerlikleri hem de farklılıkları olan bir hastalıktır. Yumuşak çıban sonucunda kasıkta şişlik oluşması durumu görülebilmektedir. Bu şişlik açık yaraya dönüşebilmektedir ve akıntı da meydana gelebilmektedir. Yumuşak çıban ülser yaraları meydana getirdiği için bu yaralar aracılığı ile anlaşılabilmesi mümkündür. Tedavisi olan bir hastalıktır. Tedavi edilmesi durumunda elde edilen başarı oranı %80 civarındadır. Ayrıca doğru tanı koyulma oranlarına da bakıldığında; laboratuar ortamında koyulan tanıların %90 ile %100 arasında bir oranı doğru olmaktadır.

Yumuşak Çıbanın Belirtileri Nelerdir?

Şankroidin belirtileri aşağıda belirtilmiştir:

  • Genellikle genital bölge olmak üzere küçük lezyonlar görülmektedir. Bunların üzerinden sivilceye benzeyen ve iltihaplı olan yaralar oluşabilmektedir. Kanamalı ülser yaraları gibi yaralar olmaktadır.
  • Cinsel ilişkiye girilirken yoğun ağrı hissedilmesine neden olabilmektedir.
  • İdrar yaparken aşırı yanma hissi oluşmaktadır.
  • Yumuşak çıbanın bir diğer belirtisi halsizliktir.
  • Ateşin yükselmesi görülebilmektedir.
  • Kadınlarda akıntı olması ve kanama yaşanması gibi belirtiler gözlenmektedir.

Yumuşak Çıban Yaygın Bir Hastalık Mıdır?

Şankroidin yaygınlığına bakıldığında; Türkiye üzerinden değerlendirme yapıldığında çok yaygın olarak görülen bir rahatsızlık değildir. Ancak dünya baz alınarak değerlendirme yapılır ise; oldukça yaygın olarak görülen bir rahatsızlıktır. Özellikle tropikal iklimin hakim olduğu, sıcak yerlerde daha sık görülen bir hastalıktır.

Yumuşak Çıban Nasıl Bulaşmaktadır?

Şankroidin bulaşma yolu cinsel yoldur. Vajinal, anal veya oral cinsel ilişki yaşanması yolu ile bulaşmaktadır. Eğer kişinin cinsel organında yara, kesik veya çizik bulunuyor ise; bu durum yumuşak çıban hastalığının bulaşma olasılığını da arttırmaktadır. Buna ek olarak yumuşak çıban hastalığına yakalanmış olanların HIV virüsü taşıma olasılıklarında da artış gözlenmektedir.

Yumuşak Çıbanın Tanısı Nasıl Konmaktadır?

Şankroidin tanısını koymak için fiziki muayene yapılabilmektedir. Ancak bu yeterli değildir. Çünkü sadece fiziki muayene yapmak yanıltıcı olabilmektedir. Çünkü sifiliz, genital herpes ve lenfogranuloma venereum hastalıklarının belirtilerine bakıldığında; bu hastalıklarının belirtilerinin de yumuşak çıban ile benzerlik gösterdiği görülmektedir. Bu yüzden bu hastalıkların belirtileri birbirleri ile karıştırılabilmektedir. İlk önce bu hastalıklardan biri olup olmadığının araştırılması gereklidir. Ardından o hastalıklardan biri olmadığı anlaşılır ise yumuşak çıban için tanı koyma çalışması yapılmalıdır. Yumuşak çıbanın tanısının konabilmesi için ülser ve lenf düğümlerine bakılması gereklidir.

Yumuşak Çıbanın Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Şankroidin tedavisine bakıldığında; antibiyotik ile tedavi edilen bir rahatsızlıktır. Ülserden sürüntü alınmaktadır ve bununla da kültür elde edilmektedir. Elde edilen kültür ile bir antibiyotik kürü uygulanmaktadır. Eğer uygulanan tedavi doğru bir tedavi ise bu durumda 48 saat içerisinde hastanın şikayet ettiği belirtilerde azalma görülmektedir. Şikayette azalma görülmemesi durumunda uygulanan antibiyotiğin doğruluğu konusunda emin olmak gereklidir. Tedavinin tamamlanabilmesi ve şikayetlerin azalabilmesi için ortalama 10 gün ile 15 gün arasında bir süre tedavinin uygulanması gereklidir.

Frengi İle Yumuşak Çıbanın Farkları Nelerdir?

Frengi ile şankroidin ayrıldığı noktalar aşağıda verilmiştir:

  • Frengi sert çıban olarak adlandırılmaktadır. Şankroid ise yumuşak çıban olarak isimlendirilmektedir.
  • Frengi ulcus durum olarak adlandırılırken, yumuşak çıban ulcus molle olarak adlandırılmaktadır.
  • Frengi olunması sonucunda ortaya çıkan yaralar ağrısız olmaktadır. Ancak yumuşak çıban hastalığına yakalanan kişilerde oluşan yaralar oldukça ağrılı olmaktadır.
  • Frengi hastalarının yaraları sert olmaktadır. Yumuşak çıban hastalarının yaraları yumuşak yaralar olmaktadır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.