Gilaburu Faydaları Ve Zararları Nelerdir?
Gilaburu faydaları nelerdir; Gilaburu nedir ne işe yarar faydaları nelerdir hep birlikte öğrenelim ! Gilaburu doğanın bize sunduğu, her meyvenin olduğu gibi insan vücuduna faydalı bir bitki türüdür. Gilaburu diğer ismiyle de bilinen frenk üzümü familyasındandır. Gilaburu bitkisi bilimsel ismiyle viburnum opulus olarak da bilinir kırmızı toptop salkım şeklinde meyveleriyle, görüntüsü üzümü de andıran bir bitkimizdir Halk arasında Geleboru, Frenk üzümü gibi isimlerle de geçmektedir . Acımsı, buruk bir tadı olan gilaburu bitkisi Kayseri ve çevresi başta olmak üzere neredeyse tüm İç Anadolu Bölgesinde yetiştirilebiliyor yurt dışına, özellikle Amerika ya ihraç edildiği de söylenmekte. Gilaburu meyveleri su içinde salamura yapılır ilk başta sahip olduğu acı tadını bu şekilde kaybetmiş olur. C vitamini açısından yüksek bir meyvedir , birçok da faydası vardır bunları şöyle sıralayabiliriz :
Gilaburu Faydalarını Şöyle Sıralayabiliriz ;
- Antioksidan özellikler gösterdiğinden kan dolaşımının sağlıkla devam etmesini sağlıyor,
- Damarlardaki yüksek basıncı azalttığı için kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor ,
- Böbrek taşlarına ve böbrek kumuna karşı oldukça etkili olduğu söylenmekte ,
- Gilaburu, böbreklerin sağlıklı çalışmasına destek olmasıyla biliniyor,
- İdrar söktürücü bir etki oluşturuyor. Bu etkisiyle vücuttan fazla suyu uzaklaştıran gilaburu ödem ve ödeme bağlı şişkinliklerin de hızla geçmesini sağlıyor,
- Bağırsakların sağlıklı çalışmasına destek olup, kabızlığı önler,
- Sivilce, siyah nokta gibi sıkça yaşanan cilt problemlerinin de geçmesine yardımcı olur,
- Sonbaharda toplanan gilaburu meyvesi ve gilaburu suyu astım, romatizma, yüksek tansiyon, kabakulak, uyku bozukluğu gibi sorunlara da iyi gelir,
- Safra kesesinde yaşanan rahatsızlıkları da önleyerek karaciğerin daha sağlıklı çalışmasını sağlar,
- Stresi önleyici içeriği ile gerginliğinizi atabilir, kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz. Ayrıca uyku problemlerinin de önüne geçecektir.
- Regl döneminde (adet dönemi) oluşan ağrı ve sancıları azaltarak bu dönemi daha rahat geçirmenizi sağlar.
Gilaburu Suyunun Faydaları Nelerdir ?
Gilaburu suyunun faydaları ; halk arasında da bilinen ismiyle frenk üzümü vücudumuza verdiği enerji ve c vitamini sayesinde birçok hastalıklara faydası vardır, olgunlaştırılmış gilaburu meyvesinin suyunu sıkıp günde bir bardak içmek yeterli olacaktır. İki üç hafta içtikten sonra bir hafta ara vermek gerekir, daha sonra tekrar gilaburu suyunu içmeye devam edebiliriz. Ağır ilaçlar kullanan ve diyabet hastalarının doktoruna başvurmadan kullanmaları sakıncalı olabilir.
Gilaburu Zararları Nelerdir ?
Faydalarını sıraladık, herşeyin fazlası zararlı olduğu gibi bu bitkinin de elbette fazla kullanımının zararları olacaktır, onları da şöyle sıralayabiliriz. Gilaburunun zararları nelerdir ;
- Gilaburu meyvesi, özellikle de gilaburu suyu asidik bir yapıya sahip olduğu için reflü gibi çeşitli mide sorunları yaşayanlar için önerilmiyor.
- Halk arasında farklı böbrek rahatsızlıklarına iyi geldiği söylense de eğer böbreklerinizle ilgili ciddi bir sağlık problemi yaşıyorsanız gilaburu tüketmeye başlamadan önce mutlaka ama mutlaka doktorunuza sormanız, onun söylediklerinin ve tavsiyelerinin dışına çıkmamanız gerekiyor.
- Çoğu zaman bu yan etkilere rastlanılmamış olsa da gilaburu tüketimi bulantı, kusma ve ishale sebep olabilir. Ayrıca çeşitli alerjik yan etkilerin oluşmasını önlemek adına, herhangi bir yan etki görüldüğünde gilaburu tüketimi bırakılmalı ve bir doktora danışılması doğru olacaktır.
- Gilaburu bitkisi yani frenk üzümü, özellikle Aspirine alerjisi olan kişiler tarafından kullanıldığında sakıncalı durumlar ortaya çıkarabilmektedir. Daha ciddi alerjik reaksiyonların oluşmasına yol açabilen bu bitkiyi kullanmadan önce kişinin aspirine karşı duyarlılığına kesinlikle bakılmalıdır.
- Gilaburu bitkisinin meyveleri tüketime hazır hale gelmesi için tamamen olgunlaşmış olması gerekmektedir. Olgunlaşmadan tüketilen frenk üzümleri zehirlenmelere sebep olmaktadır. Bu yüzden hamken tüketilmesi tehlikelidir.