Göğüs Kanseri Belirtileri Nelerdir? Göğüs Kanseri Tedavisi

Göğüs Kanseri Belirtileri Nelerdir? Göğüs Kanseri Tedavisi

Göğüs kanseri hastalığının belirtilerinin ne olduğu ve bu hastalığın tedavisi bu hastalığın kadınlar arasında daha yaygın görülmesi ile birlikte daha da sık merak edilir oldu. Hastalığın belirtileri hakkında bilgi sahibi olmak bu hastalıkta hayat kurtarıcı bir rol oynamaktadır. Bu nedenle de her kadının kendilerini muayene etmelerine olanakları olacak şekilde muhakkak kişisel muayene yöntemleri ve de belirtiler hakkında bilgi sahibi olmaları gerekmektedir. Bilgi sahibi olan kadınlar kendilerinde ters bir durum gördükleri an kanser olup olmadıkları konusunda şüpheye kapılarak hastaneye gittikleri görülmüştür. Bu sayede kanser erkenden teşhis edilip, tedavi için adım atılmış olur.

Memede Ve Koltukaltında Ele Gelen Yabancı Kitleye Dikkat!

Kanserli memenin belirtilerini fark etmek hiç de zor değildir. Her kadın duşa girdiği zaman bu belirtilerinin kendilerinde olup olmadığını kontrol edebilirler. Kanserli memeye sahip olan kadınlar elleri ile göğüslerine dokundukları zaman ellerine yabancı bir kitle gelecektir. Kimi zaman bu kitle göğüs yerine koltuk altında da olabilmektedir. Bu nedenle yalnızca göğüsler değil vücudun üst bölümü detaylı bir şekilde kontrol edilmelidir.

Göğüs Kanseri Öldürüyor Mu?

Gögüs kanserin öldürürmü sorusu pek çok kadın tarafından merak edilmektedir. Fakat bu sorunun cevabı pek çok farklı etmene göre değişmektedir. Hasta olan kişinin yaşı, hastalığın ilerleme durumu, hasta olan kişinin psikolojik ve fizyolojik özellikleri gibi etmenlerin tümü hastalık ile ilgili önemli detaylardır ve hastalığın ne derece tehlikeli olduğu hakkında önemli bilgiler verir. Bu nedenle bu etmenlerin durumunun ne olduğu bilinmeden konu hakkında net cevap vermek yanıltıcı olacaktır. Bu sorunun cevabını verecek olan kişi doktorunuzdur. Kaldı ki doktorlar bile kimi zaman gögüs kanserin yaşam süresi hakkında yanılabiliyorlar. Kimi kanser vakalarında hastaların öldüğü görülmüştür. Kimi vakalarda da, özellikle erken teşhisin yapılabildiği zamanlarda hastalar kanserlerinden iyileşerek sağlıklı bireyler olmuşlardır.

Meme Kanseri İle İlgili İstatistikler

Meme kanseri her yıl milyonlarca insanı etkileyen, ölümcül ve ciddi bir hastalık olduğundan, meme kanseri ile ilgili veriler toplanmaktadır. Bu verilere göre 2018 yılında tam 2 milyon yeni kanser vakası ile karşılaşılmıştır. Yapılan araştırmalar meme kanserinin kadınlarda görülen kanser vakalarının yüzde 25 ini oluşturduğunu ortaya koymuştur. Kadınlar ve erkeklerde görülen kanser vakalarına baktığımız zaman ise bu oranın yüzde 12 olduğunu görüyoruz. Dünya ülkeleri ile kıyaslandığı zaman Türkiye meme kanseri vakalarının çok sık görüldüğü bir ülke değil. Araştırmalara göre meme kanserinin en çok görüldüğü ülkeler Belçika, Danimarka ve Fransa’dır.

Kimler Meme Kanseri Hastalığında Risk Altında?

  • Erken yaşta menopoza giren kadınlar,
  • 11 yaşından önce regl olan kadınlar,
  • Alkol tüketenler,
  • Şişman olanlar,
  • Ailede daha önce meme kanseri vakası görülenler,
  • Hareketsiz bir yaşam tarzı sürenler,
  • Doğum kontrol hapı kullanımı,
  • Uzun süre sigara kullananlar meme kanserine yakalanma konusunda risk altında olan kişilerdir. Özellikle bu kişilerin daha düzenli olarak kontrollerini yaptırmaları ve kanserin önüne geçmek için önlemleri daha titiz bir şekilde uygulamaları gerekmektedir.

Radyasyona Maruz Kalan Kişiler Meme Kanseri Oluyor

Radyasyona maruz kalmak meme kanseri riskini artıran faktörler arasında yer alıyor. Gereksiz yere ultrason çektirenler, işi gereği sürekli radyasyona maruz kalanlar ya da bazı hastalıklar nedeni ile ile radyo terapi gören kişilerde meme kanseri riski 5 kata kadar artıyor. Bu kişilerin mümkün olduğu ölçüde radyasyondan uzakta durmaları önerilmektedir. Kontroller düzenli yapılmalı, şüphe verici bir durum olduğu zaman, zaman kayıp edilmeden konu hakkında uzman bir doktor ile görüşülmelidir.

Regliniz Düzensizse Meme Kanseri Olabilirsiniz

Meme kanserinin ilk belirisi arasında kadınların adetlerinde düzensizlik görülmesi yer alıyor. Kadınlar normalde olduğundan daha erken ya da daha geç regl olabilir ya da uzun bir süre reglleri atlayabilir. Regl düzensizliği her zaman kanserin bir belirtisi olmasa da, bu durum reglin ilk belirtileri arasında yer aldığından regl düzensizlikleri önemsenmelidir. Bu sayede kişiler kanserli erkenden teşhis ederek tedaviye erkenden başlayabilirler.

Meme Kanserinde Kişisel Muayene Yapmak Hayat Kurtarıyor

Meme kanserinin önlenmesi için kişiler muhakkak duşa girdikleri zaman ya da kendi seçtikleri herhangi bir zaman düzenli olarak kişisel muayenelerini yapmalılardır. Genellikle duşa girilen zaman bunun için idealdir. Kişiler internetten kanser fotoğraflarına bakarak karşılaştırma yapabilirler ve kendilerinde kanser olup olmadığı konusunda fikir yürütebilirler. Kişisel muayene yapılırken yalnızca meme değil, koltuk altı bölgesi ve tüm üst vücut detaylı bir şekilde kontrol edilmelidir.

Kanserli Meme Nasıl Olur?

Kanserli memenin görüntüsüne bakıldığında, özellikle kanserin ilerlemiş olduğu vakalarda, memede portakal kabuğu görünümü vardır. Zaman zaman memede nereden geldiği anlaşılamayan morluklar ve kızarıklıklar olabilir. Memeye dokunulduğu zaman ele sert bir kitle gelir. Meme boyutlarında değişiklik olabilir. Genellikle memenin biri diğerinden belirgin bir şekilde küçülür. Kanserli memenin ultrason görüntüsüne bakıldığı zaman dışarıdan da belli olacak şekilde memede anormal kitleler olur.

Meme Kanserine Yakalanma Riski Düşürülebilir

Yaş ilerledikçe kişilerin meme kanserine yakalanma riski de artmış olur. Beyaz tenli kadınların esmer tenli olan kadınlara göre kansere yakalanma riskinde yüzde 20 artış olduğu biliniyor. Yapılan çalışmalar meme kanseri vakalarının yüzde 10 unun genetik nedenlerden kaynaklandığını gösteriyor. Bu tarz kanserler aileden kişiye miras kalan bozuk genlerden dolayı kaynaklanır. Bu durum tıp dilinde mutasyon olarak adlandırılmaktadır. Kişiler eğer yaşam tarzlarında gerekli değişiklikleri yaparlarsa bu genetik faktörleri değiştiremeseler de kansere yakalanma riskini önemli ölçüde düşürebilirler.

Egzersiz Yapan Kişiler Daha Nadir Meme Kanserine Yakalanıyorlar

Yapılan çalışmalar bize egzersiz yapmanın meme kanserine yakalanma riskini düşürdüğünü gösteriyor. Günde 45 dk lık bir yürüyüş bile kişilerin meme kanserine yakalanma oranını önemli ölçüde düşürür. Buna karşın kişiler eğer hareketsiz bir yaşam tarzına sahipseler kansere yakalanma oranları artıyor. Bu edenle özellikle kadınların mutlaka programlarına egzersizi eklemeleri gerekiyor. İdeal egzersiz programı kişilerin vücut özelliklerine göre, yaşına uygun ve vücutlarının onlara izin verdiği ölçülerde olmalıdır. Vücut gereksiz yere zorlanmamalıdır.

Meme Kanserinde Erken Teşhisin Yapılmasını Sağlayan Teşhis Yöntemleri Nelerdir?

Meme kanserinin erken teşhisinin yapılabilmesi için üç farklı yöntem bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi kişilerin kendi kendilerini kontrol ettikleri yöntemdir. Haftada en az bir kere detaylı bir şekilde yapılması gerekmektedir. Bu yöntemlerden ikincisi mamografi yöntemidir. Bu yöntem ile kişiler meme dokusunun yoğunluğu gibi konular hakkında detaylı bilgilere sahip olabilirler. Bu yöntemin düzenli olarak yıllık olarak yapılması gerekir. Yöntemlerden sonuncusu yıllık doktor muayeneleridir. Düzenli olarak muayene olan kişilerin meme kanserine erken teşhis konulma ihtimali 10 kata kadar artıyor. Bu da kimi zaman bir hayatın kurtulması anlamına bile gelebilmektedir.

Meme Muayenesi Nasıl Yapılmalıdır?

Kadınların düzenli olarak ayna karşısına geçerek meme kontrolü yapmaları önerilir. Bu muayeneler adet bitiminden en az 4 gün sonra yapılmalıdır. Meme simetrisi, meme başında akıntı olup olmadığı ve cilt rengi değişiklikleri gibi konular incelenmelidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.