Maya Mantarı Hastalığı Nedir, Nasıl Anlaşılır?

Maya Mantarı Hastalığı Nedir, Nasıl Anlaşılır?

Maya mantarı hastalığını anlamanın yolları, hastalığa ilişkin belirtilerin ortaya çıkmasıyla mümkün olmaktadır. Kadınlarda vajina bölgesinde meydana gelen maya mantarı nedir, oluştuğu bölge sebebiyle vajina mantarı olarak bilinmektedir.

Enfeksiyon içerikli hastalıklardan biri olan mantarın fark edilmesi için şu belirtilerin takip edilmesi gerekmektedir:

  • Genital bölge ve çevresinde oluşan yanma hissinin yoğun bir biçimde hissedilmesi bilinen belirtilerin başında gelmektedir.
  • Enfeksiyon içermesi sebebiyle oluştuğu bölgede kaşıntı meydana gelebilmektedir.
  • Vajinal bölgede oluşan akıntının normalden daha fazla ve sık gelmesi de hastalık belirtilerinden birisidir.
  • İdrara çıkma ihtiyacı kısa aralıklarla sıkça oluşmaktadır.
  • Cinsel birliktelik süreçlerinde kasık bölgesinde sancı ve şiddetli ağrılar hissedildiği de bilinmektedir.

Maya Mantarı Neden Oluşur?

Maya mantarının tetikleyici faktörleri, özellikle vajina bölgesinde oluşan mantar hücrelerini oluşturmaktadır. Mantar hücresi oluşturan nedenler şu şekildedir:

  • Stres ve kaygı durumlarının yoğun bir şekilde yaşanması
  • Gebelik sonrasında enfeksiyon meydana gelmesi
  • Vücut direncini olumsuz etkileyen bazı hastalıkların tedavi sürecinin yarım kalması
  • Hijyen durumunun tam sağlanamaması dolayısıyla mikrop bulaşması
  • Vajina bölgesinin uzun süre ıslak kalması sonucu bakteri üremesi
  • Kullanılan kıyafetlerin naylon ya da yabancı kimyasal içermesi

Bu nedenlerden sonra vajinal bölgede hastalığı oluşturan bakterilerin üremesi gerçekleşmektedir. Çoğunlukla dış faktörlere bağlı olarak oluşan hastalığın, diğer kadın hastalıklarıyla da ilişkili olduğu bilinmektedir.

Maya Mantarı Tedavi Yöntemleri

Maya mantarının iyileşmesi, teşhisin ardından uygun tedavi yönteminin uygulanması ile sağlanmaktadır. Tedavi sürecinde ilk olarak hastalığın nedeninin doğru bir şekilde tespit edilmesi bulunmaktadır.

Maya mantarı tedavi yöntemleri, öncesinde oluşan bir kadın hastalığı ile ilgili olduğunda ilk olarak bu hastalığın tedavi süreçleri incelenmektedir. Tamamlanmamış ya da tedavi süreçleri başlatılmadıysa ilk olarak o hastalığa yönelik bir tedavi planlaması yapılmaktadır.

Enfeksiyon içeren bir hastalık olması sebebiyle tedavi süreçlerinde çoğunlukla antibiyotik kullanımına başvurulmaktadır. Antibiyotiklerin alımı iste yine hastalık durumuna göre değişmektedir. Hap ya da fitil olarak kullanımı hastalık oluşumuna göre değişkenlik göstermektedir.

Erken dönem tedavilerinde kaşıntı giderici olarak bazı kremler de kullanılmaktadır. Enfeksiyon henüz çok yayılmadığı için uygulanan krem tedavileri de iyileştirici olabilmektedir. Etkili olmadığı durumlarda yeniden bir planlama yapılabilmektedir.

Maya Mantarı Hangi Yollarla Bulaşır?

Maya mantarının başkasına bulaşması, enfeksiyon olması sebebiyle mümkündür. Vajinal bölgede görülmesi sebebiyle özellikle cinsel birliktelik esnasında bulaşma söz konusu olmaktadır.

Kadınlarda daha sık görülmesine rağmen erkeklerde de görülmekte olan maya mantarı, umumi tuvaletler aracılığıyla da beklenmedik bir biçimde bulaşabilmektedir. Bu alanlarda hijyen yeterli düzeyde sağlanamadığı için kullanımı konusunda hassas olunması gerekmektedir.

Maya mantarının bulaşması, eşyalar aracılığıyla da olmaktadır. Özellikle ıslaklık durumu olan eşyaların üzerinde bakteriler canlı kalacağı için zaman içerisinde yok olmamaktadır. Banyo ve tuvalet eşyaları aracılığıyla bulaşması, eşyaların ıslaklığı sebebiyle çok kez görülmektedir.

Maya Mantarı Önlenebilir Mi?

Maya mantarının önlenmesi, yaşam şekilleri ile ilgili birkaç öneri ile sağlanabilmektedir. Bu yaşam şekillerine ilişkin öneriler şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Maya mantarı oluşumunu ve bulaşmasını önlemek için ilk öneri, hijyen ortamlarının sağlanmasıdır. Özellikle ortak kullanım alanlarının temizliğine özen gösterilmesi gerekmektedir.
  • Vajinal bölge temizliğinde standart sabunlar kullanılmamalı, saf su ya da genital bölge temizleyicileri kullanılmalıdır.
  • Bir başkası tarafından kullanılan eşyaların dezenfekte edilmesine dikkat edilmelidir.
  • Cinsel birliktelik sonucunda bulaşma ihtimali olması sebebiyle, kondom yoluyla korunma sağlandığında dikkat edilmelidir.
  • Kullanılan iç çamaşırlarının özellikle naylon üretimli olmamasına dikkat edilmeli, mümkünse pamuklu iç çamaşırları tercih edilmelidir.
  • Genital bölgenin ıslak kalmaması, bakterilerin ürememesi için oldukça önemlidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.