Kapari Bitkisi Nedir? (CAPPARİS SPINOSA)

Kapari Bitkisi Nedir? (CAPPARİS SPINOSA)

Kapari bitkisi, halk arasında bilinen adıyla ,gebreotu , devedikeni ,kebere , olarak da bilinmektedir. Özellikle Akdeniz ikliminin killi toprağını ve çalımsı bitki örtüsünü çok sevmektedir. Son zamanlarda kapari bitkisi artık denizden uzak yüksek yerlerinde de yetişmektedir. Kapari bitkisi genellikle doğada kendi kendine yetişen bir bitkidir. Fakat ilaç sanayi, kozmetik sanayi vb. için özel olarak üreten çiftçilerimiz de mevcuttur. Kapari bitkisi, vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin bir bitki olmasına rağmen ülkemizde yaygın bir tüketime sahip değildir. Kapari bitkisi genellikle yurtdışına ihraç edilmektedir. Kapari bitkisi, çoğunlukla ilaç sanayisinde kullanılmakla beraber son yıllarda kozmetik, boya ve gıda sektöründe de oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır.

Kapari Bitkisi Nasıl Kullanılır?

Kapari bitkisi, mayıs ayında çiçeklenmeye başlayıp, ağustos, eylül aylarında karpuza benzeyen meyvelerini vermektedir. Toplanan bu karpuza benzeyen küçük meyveler genellikle turşu ve konserveler yapılmaktadır. Kapari yemeklerin içine katılarak da ayrı bir aroma yakalanmaktadır. Aynı zamanda salatalarda ve et, balık gibi ürünlerin yanında meze olarak da kullanılmaktadır. Kapari bitkisinden kurutup çay da yapılmaktadır. Kapari çayı genellikle böbrek taşı ya da kum problemi yaşayanların kullanılması tavsiye edilmektedir. Kapari bitkisinden aynı zamanda reçel de yapılmaktadır. Kapari bitkisi anlattığımız üzere birçok çeşit ve şekilde kullanılmaktadır.

Kapari Bitkisi Faydaları?

  • Bağırsak hareketlerini düzenleyip kabızlığı önlemeye yardımcı olur.
  • Adet sancılarını azalmasına ve düzenlenmesine yardımcı olmaktadır.
  • Karaciğer yağlanmasını önlemeye yardımcı olur.
  • Romatizmalı ağrıların azalmasına yardımcı olur.
  • Gut hastalığına iyi gelmektedir.
  • Düzenli kullanımda cinsel gücü arttırmaya yardımcı olur.
  • Tam bir antioksidan kaynağıdır. Hücre hasarını en aza indirerek, hücrelerin yenilenmesine yardımcı olur.
  • MS hastalarının iyileşmesine yardımcı olur.
  • Kan değerlerinin düzenlenmesine yardımcı olur.
  • Hemoroit ve kalça problemlerine iyi gelmektedir.
  • Böbrek taşı ve böbrekte kum oluşumunu engellemektedir. Dalak hastalıklarına karşı çok faydalıdır.

Kapari Bitkisi Zararları?

Şifa kaynağı olan kapari bitkisi, fazla tüketildiğinde sağlık problemlerine yol açabilmektedir. Kronik hastalıkları ya da alerjisi olanların doktor kontrolünde tüketmeleri tavsiye edilmektedir. Aksi takdirde ciddi sağlık problemlerine yol açabilmektedir. Kapari, zehirli bir bitkidir; işlenmeden, ham olarak tüketilmesi tavsiye edilmemektedir. Kapari bitkisi suyu çeken bir bitki olduğu için aşırı tüketiminde vücut da ödem oluşmasını tetiklemektedir. Özellikle hamilelerin tüketmemeleri gerekmektedir. Son olarak bir de tansiyon hastalarının, içerdiği aşırı miktarda sodyum yüzünden ani tansiyon yükselmelerine ve kan basıncını artmasına sebep olmaktadır. Kapari bitkisi içerdiği yüksek miktarda sodyum yüzünden de kemik erimesine sebep olabilmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.