Kalp Sağlığı Nasıl Korunur?
Kalp hastalıklarının önlenmesi, vücut işleyişinin sağlıklı sürdürülmesi ile mümkün olmaktadır. Kalp sağlığı pek çok farklı hastalıklardan da etkilenmesi sebebiyle genel vücut sağlığı, kalp ve damar sağlığını da doğrudan etkilemektedir.
Kalp sağlığı için spesifik olarak belirlenen bazı öneriler de bulunmaktadır. Bu öneriler şu şekilde sıralanabilir:
- Sağlıklı ve dengeli beslenme kalp sağlığı için en önemli öneri olarak bilinmektedir.
- Yağ oranının fazla olduğu besinlerin tercih edilmemesi kalp sağlığı üzerinde koruyucu bir etki sunmaktadır.
- Tansiyon dengesinde oluşan ani değişiklikler kan basıncı sebebiyle kalp sağlığını da doğrudan etkilemektedir. Bunun için tansiyonu dengede tutacak bir yaşam tarzı belirlenmesi gerekmektedir.
- Alkol ve sigara kullanımı kalp sağlığını doğrudan etkilediği için mutlaka durdurulması gerekmektedir.
- Düzenli ve kontrollü egzersiz yapılması kalp sağlığı için tavsiye edilmektedir. Spor esnasında kalbi yoracak ve kontrolsüz egzersizler yerine bir spor hocası eşliğinde kontrollü olması önerilmektedir.
- Vücut kitle endeksinin üzerindeki kilolar kalp hastalığına daha eğilimli olmaları sebebiyle aşırı kiloların kontrol altına alınması gerekmektedir.
Kalp Sağlığı Üzerinde Risk Oluşturan Hastalıklar
Kalp hastalıklarına neden olan hastalıklar, çok geniş bir aralıkta bulunsa da bazı hastalıkların kalp sağlığı üzerinde doğrudan etkileri bulunmaktadır. Bilinen bu hastalıklar şöyle sıralanmaktadır:
- Kolesterol
- Trigliserid
- Damar Sertliği
- Lipoprotein
Bu hastalıklar damar yollarını etkilemesi sebebiyle kalp sağlığını da doğrudan etkilemektedir. Örneğin kolesterol değeri ortalama 40 mg altına düştüğünde kalp ve damar yolunu da olumsuz etkilemesi ve damar sertliği oluşturması sebebiyle önemli bir risk faktörü olarak bilinmektedir.
Kalp Sağlığı İçin Besin Kontrolü
Kalp sağlığı için tüketilecek besinlerin belirlenmesi, bazı besinlerin tüketiminin gerekli olması ve bazı besinlerin tüketiminin yasaklanması ile oluşturulmaktadır. Kalp sağlığını korumak isteyenlerin yağ tüketimini azaltması birincil öneri olarak verilmektedir.
Kalp sağlığı için neler tüketilmeli, Taze meyve ve sebzelerin tüketilmesi, özellikle yeşil yapraklı olan sebzelerin tüketimine özen gösterilmesi kalp sağlığını korumaktadır. Buna karşın et tüketiminin gereğinden fazla olması sakatat ve yağlı etlerin tüketimi ise kalp hastalıklarına sebep olmaktadır.
Kalp sağlığı için besin kontrolü, korunması için önemli besin kaynaklarından birisi de balıktır. İçeriğinde bulunan Omega 3 değeri, diğer yağların aksine kalp sağlığını koruyucu bir etki sunmaktadır. Bunun için düzenli balık tüketimi kalp sağlığı için oldukça önemlidir.
Hazır gıdalar ve kızartma işlemi ile hazırlanmış yiyecekler, kalp sağlığı üzerinde olumsuz etkiler oluşturmaktadır. Hazır gıdaların içeriğinin aşırı tuz veya şeker içeriyor olması damar yollarını olumsuz etkileyerek bazı kalp hastalıklarının oluşmasına sebep olabilmektedir.
Düzenli Spor Kalp Sağlığını Korur Mu?
Egzersiz yapmanın kalp sağlığına etkisi, uzun yıllardır yapılan araştırmaların sonucu olarak bilinmektedir. Spor yapmanın düzenli ve ortalama bir tempo ile olması kalp sağlığını desteklemektedir.
Düzenli spor yapamayanlar için alternatif olarak orta tempoda yürüyüş önerilmektedir. Kişinin haftada en az üç kez olacak şekilde ortalama yarım saat yürüyüş yapması da egzersiz etkisi gibi kalp sağlığını koruyacaktır.
Stres ve Kaygının Kalp Sağlığına Etkisi
Kalp sağlığının stres durumundan etkilenmesi, diğer hastalıklarda da olduğu gibi sinir sisteminde oluşan bozulma ile oluşmaktadır. Stres ve kaygı durumları tansiyon değerleri üzerinde de ani değişikliklere neden olduğu için kalp sağlığını doğrudan etkileyen faktörler içerisinde yer almaktadır.
Kalp sağlığı sakin ve rutin bir yaşam tarzına ihtiyaç duymaktadır. Bu sayede vücudun normal işleyişi devam edecek ve kalp sağlığı korunabilecektir. Fakat bazı iş süreçleri stres içermekte ve çalışanların kalp sağlıklarına yönelik tehdit oluşturmaktadır. Bunun için zihinsel süreçlerin rahatlaması adına bir psikolog desteği alınması önerilmektedir.