Çocuklarda Öksürüğe Ne İyi Gelir?

Çocuklarda Öksürüğe Ne İyi Gelir?

Çocuklarda öksürük aileleri en çok endişelendiren konulardan biri. Öncelikli olarak çocuklarda öksürük sorunlarında, doktora danışmadan hiçbir şekilde öksürük kesici ilaçlar ya da şuruplar kullanılmamalıdır. Öksürmek, vücudun savunma mekanizmasıdır. Öksürüğün kesilmesine yol açan ilaçların bilinçsiz şekilde kullanılması, daha ciddi sorunlara yol açabilir. Çocuklarda öksürük genel olarak kış mevsiminde en çok görülen sorunlardan biridir. Çocuklarda ve bebekler 4 güne kadar süren öksürük, birçok sebeple meydana gelebilir. Bazı hastalıklar sebebiyle ortaya çıkan öksürükler 4 hafta kadar uzun sürebilir. Kronik öksürükler için ise mutlaka detaylı inceleme yapmak gerekmektedir.

Çocuklarda Öksürük Nedir?

Çocuklarda öksürük sebepleri oldukça farklıdır. Genel anlamda çocuklarda görülen öksürükler vücudun bir savunma mekanizması olarak solunum yollarının en üstünden ya da en altından herhangi bir alan sebebiyle meydana gelebilir. Çocuklarda ya da bebeklerde öksürük genel olarak üst ya da alt solunum yolları enfeksiyonlarının habercisi olmaktadır. Alerjik sebeplerden daha ciddi sağlık sorunlarına kadar birçok sebeple çocuklarda öksürük görülebilmektedir. Çocuklarda öksürük bir savunma mekanizmasıdır. Bu refleksin bastırılmaya çalışılması sebebiyle oldukça tehlikeli durumlar meydana gelebilir. Bundan dolayı da doktor önerisi ve kontrolü dışında öksürük kesici şuruplar içilmemelidir. Çocuklara uygulanan öksürük tedavisinde de esas amaç, öksürüğün kesilmesi değil, öksürüğe yol açan sebeplerin tedavi edilmesidir.

Çocuklarda Öksürük Sebepleri Nelerdir?

Çocuklarda öksürük nedenleri oldukça farklıdır. Alerjik reaksiyonlardan nezle ya da solunum yolu enfeksiyonlarına kadar birçok sebep öksürüğe yol açabilir. Bu sebepler:

  • Burun akıntısı öksürüğe yol açabilir,
  • Boğaz ağrısı boğaz kaşıntısına ve öksürüğe yol açabilir,
  • Baş ağrısı öksürüğün doğal bir sonucudur,
  • Ateş özellikle solunum yolu enfeksiyonları ile beraber görülür,
  • Kusma da öksürüğe yol açan hastalıkların bir sonucudur,
  • Hırıltılı nefes alma öksürük sebebiyle olabilir,
  • Sık nefes alma
  • Zor nefes alma eşlik edebilir.

Çocuklarda ve bebeklerde görülen öksürük ile beraber yüksek ateş de ortaya çıkıyorsa özellikle zor ve sık nefes alma sorunları meydana geliyorsa vakit kaybetmeden bir doktora başvurmak gerekmektedir. Özellikle de çocuğun ya da bebeğin yemek yeme sırasında aniden öksürük krizi başlamışsa ve bu duruma zor nefes alma da eşlik etmiş ise acil olarak doktora başvurulmalıdır. Özellikle 39 derece ateş ve öksürük söz konusu ise alt solunum yolları enfeksiyonunun yanı sıra zatüre riski bulunmaktadır. Bundan dolayı da kısa sürede müdahale yapılması önemlidir.

Çocuklarda Öksürük için Ne Zaman Endişelenmek Gerekir?

Çocuklarda sık sık öksürmek sorunlarında özellikle 3 haftadan daha kısa süren akut öksürükler söz konusu ise bu noktada akla üst solunum yolu enfeksiyonları gelmektedir. Genellikle bu durumlara farenjit, tonsilit, otit, sinüzit yol açmaktadır. Ancak öksürük süresi 3 haftayı geçmiş ise bu noktada kronik enfeksiyonlardan bahsedilebilir. Kronik enfeksiyonlar alerjik sorunlara yol açmaktadır. Bundan dolayı da doktor müdahalesi önemlidir. Alerjik reaksiyonlar dışında verem ya da tüberküloz gibi sorunlar da görülebilir. Çocuklarda pasif olarak sigara dumanına maruz kalma öksürüğe yol açan en önemli unsurlardan biridir. Özellikle anne ve babanın sigara içmesi durumunda çocuklarda öksürük görülebilir. Çocuğun yanında sigara içilmesi, çocuk için ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilmektedir. Bundan dolayı da çocuk olan evlerde sigara içmemek, mümkünde ev dışında sigara içmek gerekmektedir.

Çocuklarda Öksürük için Öneriler Nelerdir?

Çocuklarda öksürük için öneriler oldukça fazladır. Öncelikli olarak henüz yuva ya da kreş çağında olan çocuklar için üst solunum yolu enfeksiyonları oldukça yaygın olduğu için bu durumun tedavisi yapılmalıdır. Eğer öksürük ile beraber ateş ve solunum yolu enfeksiyonları söz konusu değil; çocukta alerjik bir reaksiyon söz konusu olabilir. Bu noktada çocuğun vücut direncini arttırmak oldukça önemlidir.

  • C vitamininden zengin bir beslenme düzenine sahip olmak,
  • Vücut direncini artırmak,
  • Bol bol su içirmek öksürüklerin hafiflemesini sağlayacaktır.

Çocuklarda Öksürük Tedavisi Nasıldır?

Çocuklarda öksürük tedavisi için öncelikli olarak öksürüğe yol açan sebepler araştırılmalıdır. Kısa süreli ve ateşsiz öksürük sorunlarında tetkik yapılmaz. Hastanın tıbbi öyküsü dinlenerek teşhis koyulabilir. Ancak yüksek ateş de eşlik ediyorsa bu noktada ileri tetkik yöntemlerine başvurmak gerekebilir. Bunun için:

  • Akciğer filmi,
  • Sinüs filmi,
  • Kan tetkikleri,
  • Tam kan sayımı,
  • CRP,
  • Sedmentasyon yapılması gerekebilir.

Şayet bu tetkikler yetersiz gelirse bu noktada ter testi adı verilen özellikle akraba evliliklerinden şüphe duyulan yerlerde yapılan testler yapılabilir. Ter testi ile kistik fibroz tanısı koyulabilir. Eğer öksürükler alerjik kaynaklı ise bu noktada alerjik deri testi yapılacaktır. Bunun yanı sıra kronik öksürük için PPD testi yani tüberküloz tanı testi yapılabilir.

Öksüren Çocuk Ne Zaman Doktora Götürülmeli?

Öksüren çocuklar belirtilere göre doktora götürülmelidir. Şu durumlarda doktora götürmek oldukça faydalıdır:

  • Öksürük 3 haftadan daha uzun sürmüş ise,
  • Öksürük şiddeti gün geçtikçe artıyorsa,
  • Çocuk günlük hayatında engelleniyorsa,
  • Kanlı balgam varsa,
  • Öksürük ile beraber ateş ya da morarma varsa,
  • Öksürük krizleri sırasında çocuk kusar gibi oluyorsa vakit kaybetmeden doktora götürülmelidir.

Çocuklarda Öksürük Hangi Hastalıkların Habercisi?

Çocuklarda öksürük birçok sağlık sorununun habercisi olabilir. Özellikle 10 günden daha uzun süren ve git gide şiddetlenen öksürükler akut sinüziti belli eden öksürüklerdir. Kuru öksürükler ise özellikle aşısı olmayan bebeklerde boğmacayı ifade eder. Ateş ile beraber nefes darlığının da eşlik ettiği öksürükler; zatürreyi işaret etmektedir.

Çocuklarda Kuru Öksürük Nedir?

Kuru öksürük balgamın olmadığı öksürük çeşididir. Yaygın olarak soğuk algınlığı ile beraber görülmektedir. Boğazda meydana gelen enfeksiyonların sebep olduğu bu kuru öksürük çeşidinin görülmesinde:

  • Bademciklerde enfeksiyon,
  • Laranjit,
  • Sinüzit,
  • Üst solunum yolları enfeksiyonu,
  • Alerjik nedenler akla gelmektedir.

Alerjik astım kuru öksürüğe sebep olan en önemli nedenler arasındadır. Genel olarak ev tozuna bağlı olarak görülen bu öksürük; sigaraya bağlı irritasyona bağlı kuru öksürük olarak da ortaya çıkabilir. Reflüye sebebiyle de kuru öksürük görülebilir.

Çocuklarda Balgamlı Öksürük Nedir?

Çocuklarda balgamlı öksürük genel olarak akciğerlerde meydana gelen enfeksiyonlar sebebiyle meydana gelir. Öksürük ile beraber balgam da gelmektedir. Oldukça önemli ve ciddi bir akciğer enfeksiyonuna işaret edebilir. Özellikle balgamlı öksürük çocuklarda zatüreye, virüse ya da mantara bağlı olarak da görülebilir. Balgamlı öksürüğün bir diğer nedeni ise, hava yollarındaki sıvı ya da mukus olmaktadır. Özellikle bu duruma yüksek ateş de eşlik ediyor ise akla direkt olarak zatüre gelmelidir. Zatüre gibi durumlarda ise vakit kaybetmeden bir doktora başvurmak gerekmektedir. Verem de balgamlı öksürüğe yol açan bir sorundur. Soğuk algınlığı kaynaklı olarak görülen öksürüklerde balgam görülmektedir. Sabah aç karnına başlayan öksürük krizler; akciğerlerin bronşlarında harabiyet olması sebebiyle meydana gelen bronşektazi nedeniyle olabilir. Özellikle büyüme gelişme geriliği söz konusu ise bebeklikten itibaren balgamlı öksürük oluyorsa akla kistik fibrosis olabileceği için kısa sürede doktora başvurulmalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.