Göğüs Kanseri Nedir? Meme Kanseri Nedenleri

Göğüs Kanseri Nedir? Meme Kanseri Nedenleri

Göğüs kanseri hastalığının ne olduğu ve bu hastalığa neyin neden olduğu pek çok kadın tarafından merak edilen bir konu olmuştur. Ülkemizdeki kadınlarda ve dünyada sıkça görüldüğü bilinen bu hastalık ölümcül olmasından dolayı acilen tedavi edilmesi gerekir. Tedavi geciktiği zaman hastaların ölüm riski artar. Fakat bu durum her kanserli kişinin öleceği anlamına gelmez. Herkesin durumu farklı olabilir. Burada kesin olarak emin olunabilecek bir nokta vardır o da erken teşhisin tedavi sürecini olumlu etkilediği ve de çoğu durumda hayat kurtardığıdır. Erken teşhis elbette durup dururken olmamaktadır. Kadınların kanserli memenin belirtileri hakkında bilgi sahibi olmaları gerekmektedir. Bunun için de bol bol bu konuda okuma yapmaları ve araştırma yapmaları gerekmektedir.

Göğüslü Memenin Erken Teşhisi İçin Üstün Körü Kişisel Muayene Yapılmamalıdır

Kanserli meme belirtilerini kadınların saptaması genellikle kolay olmaktadır. Kadınlar genellikle kanserin ilk belirtisi olarak ellerine elen kitleden bahsederler. Bu kitle genellikle memede olur. Ele sert ve tuhaf dokulu bir kitle gelir. Kimi zaman bu kitle koltuk altı bölgesine doğru ilerlemiş olabilir bu nedenle de üstün körü bir kişisel muayene yerine kadınların kendilerini detaylı olarak incelemelerinde fayda vardır. Bu sayede kadınlar erken teşhis konma ihtimaline sahip olurlar. Bu da hayati önem taşımaktadır.

Göğüs Kanseri Öldüren Bir Hastalık Mıdır?

Gögüs kanserin öldürürmü sorusuna hem evet hem de hayır cevabı verilebilir. Meme kanserinden hayatını kayıp eden insanlar olduğu gibi kanserden iyileşerek hayatlarına sağlıklı bireyler olarak devam eden kişiler de vardır. Burada kişilerin hastalıklarının ne derece ilerlemiş olduğu, kişinin yaşı, hastalığın şiddeti ve daha saymakla bitmeyecek pek çok etmen rol oynamaktadır. Genellikle erken teşhis konulan kişilerin hayatlarını kurtarma olasılığının daha yüksek olduğu görülür. Buna ek olarak daha önce ailede kanser vakası görülmeyen kişilerin, görülen kişilere oranla daha hızlı iyileşme süreci yürüttüğü saptanmıştır. Memede kanseri evreleri ilerlemiş olan kişilerin hayati riskinin yüksek olduğu bilinmektedir.

Meme Kanserinin Erken Teşhisi İçin Kişisel Muayene Yapmak

Gögüs kanserin yaşam süresinin net bir cevabı olmamak ile birlikte, kişilerin yapacakları basit şeyler ve alacakları basit önlemler, kişilerin kanserden önemli ölçüde korunmalarını sağlar. Bu yöntemlerden en bilineni ve en basit olan yöntem kişisel muayene yöntemidir. Kişisel muayene yöntemini yapmak çok basit olmak ile birlikte, kişisel muayeneyi yaparak kansere erken teşhis koyan insanların sayısı bir hayli fazladır. Bu muayenenin yapılması için kişilerin adet günlerinden sonraki ilk 4 günün içerisinde olmaları gerekmektedir.

Kişisel Muayene Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

Muayene yapılırken memenin simetrisinin eşit olduğuna dikkat edilmelidir. Meme dokusunda yabancı bir maddenin ele gelip gelmediği kontrol edilmelidir. Memede cilt renginde değişiklikler olmamalıdır. Meme başında bir akıntı olmamalıdır. Memede nereden geldiği belli olmayan kızarıklık ve morluklardan şüphe edilmelidir. Memede kanseri ağrı yaparmı sık sorulan sorulardan bir tanesidir. Kanserli olan memede genellikle ağrı görülmez. Fakat her belirti her kadında ayı şekilde görülmediğinde kimi kadınlarda ağrı görülebilir. Kadınlar muayene yapmadan önce kanser fotoğraflarına bakarak kendi memeleri ile kanserli memeyi kıyaslayabilirler.

Meme Kanseri İle İlgili İstatistik Verileri

Meme kanseri dünyada en çok görülen kanser türlerinden bir tanesi olmasından dolayı, uzmanlar bu konuda mümkün olduğunda fazla veri toplamaya çalışıyorlar. Toplanan veriler hastalık ile ilgili önemli noktalara işaret ediyor. Verilere göre Türkiye, diğer ülkeler ile kıyaslandığı zaman çok fazla meme kanseri vakası görülen bir ülke değil. Dünyada en çok meme kanseri vakasının görüldüğü üç ülke arasında Fransa, Belçika ve son olarak Danimarka yer alıyor. Dünyada bu geçtiğimiz sene 2 milyon yeni kanser vakasına rastlanmış. Bu sayının ileriki senelerde daha da artması bekleniyor. Son olarak kadınlarda görülen kanser türleri arasında meme kanseri görülme oranı yüzde 25 olarak ölçülmüş.

Radyasyona Sık Maruz Kalıyorsanız Meme Kanserine Yakalanma İhtimaliniz Artar

Kimileri hastalıklarına tedavi olmak amacı ile, kimileri meslekleri dolayısı ile normal düzeylerden daha fazla radyasyona maruz kalıyor olabilirler. Bu durumun meme kanseri başta olmak üzere diğer kanser türlerine yakalanma ihtimalini arttığı biliniyor. Bu nedenle mümkün olduğu  ölçüde kişilerin aşırı radyasyondan kaçınması gerekiyor. Gereksiz ultrason çektirilmemeli, yüksek radyasyon bulunan ortamlardan kaçınılmalı, evde ve iş yerlerinde radyasyonu azaltmak için çeşitli yöntemlerden faydalanılmalıdır.

Meme Kanseri Hastalığı İçin Kimler Risk Altında?

  • Sürekli sigara kullanan kişiler,
  • Obez olan ve ideal kilolarının üzerinde kilosu olan kişiler,
  • Radyasyona sık maruz kalan kişiler,
  • Lenfoma hastalığı gibi hastalıklara sahip kişiler,
  • Ailesinde önceden meme kanseri vakası görülmüş olan kişiler,
  • Alkol tüketimini aşırı yapan kişilerde meme kanseri görülme riskinin daha fazla olduğu bilinmektedir. Bu kişilerin kansere yakalanma riskini azaltmaları için çeşitli önlemler almaları gerekmektedir. Aksi halde meme kanserine yakalanmaları işten bile olmayacaktır.

Egzersiz Yapın, Meme Kanseri Hastalığına Yakalanma Riskinizi Düşürün

Yapılan çalışmalara göre egzersiz yapmak başta meme kanseri olmak üzere diğer kanserlere yakalanma riskini azaltıyor. Bu egzersiz günde 30 dk süren hafif tempo yürüyüşler olabilir ya da spor salonuna yazılmayı deneyebilirsiniz. Konu egzersiz olduğunda, kişiler kendilerine özgü spor programlarını tercih etmelidir. Bu programların illa spor salonlarında oluşturulması gerekmez. Kişiler ev ortamında da spor yaparak kanser riskini önemli ölçüde düşürebilirler.

Kanserli Hücre Bütün Vücudu Sarmadan Önce Harekete Geçilmelidir

Doktora gittiğiniz zaman mutlaka yıllık kontrollerinizi yaptırmanız gerekir. Yıllık kontrolleriniz sayesinde kanserli hücrelerin vücudunuzu sarmadan önce tedbir alma olasılığınız olur. Kontrollerini yaptırmayan kişiler ise genellikle meme kanserinin geç belirtileri ile karşılaşırlar. Bu belirtiler kanserli hücrenin bütün vücudu sardığı için gösterdiği belirtilerdir. Hastanın daha şiddetli tedavi yöntemlerine maruz kalması gerekir bu da kişinin vücudunun yüksek oranda tahrip edilmesi anlamına gelir. Kimi zaman hastaların vücudu tedaviyi kaldıramayabilir. Bu nedenle kanserli hücreler vücudun tamamını sarmadan harekete geçilmesi gerekir.

Kanserli Memede Görülen Belirtiler Nelerdir?

Kanserli memenin belirtileri her insanda aynı şekilde görülmeyebilir. Şiddeti, görülme şekli ve zamanlaması farklı olabilir. Bununla birlikte genellikle kanserli olan meme:

  • Renginden yer yer değişiklikler vardır,
  • Ele muayene sırasında yabancı kitle gelir,
  • Memede nereden geldiği anlaşılamayan morluklar vardır,
  • Memede portakal kabuğu görünümü vardır,
  • Simetrisi bozulmuştur,
  • Bir meme öbüründen daha büyük ya da daha küçük olabilir.

Adet Düzensizliğine Kulak Verin

Yukarıda bahsedilen belirtiler çoğu ilk evre meme kanserinde görülen belirtiler arasında yer alır. Bununla beraber kimi meme kanserlerinde bu belirtilerin görülmediği de olur. Bu nedenle kişiler herhangi şüpheli bir belirti ile karşılaştıkları zaman muhakkak doktorları ile iletişime geçmelidirler. Bu belirtiler olmadığı için kanser olmadıkları var sayımında bulunmamalılar. İlk belirtiler arasında en sık karşılaşılan ortak belirtilerden bir tanesi de adet düzensizliğidir. En çok görülen belirtilerden bir tanesi olması ile beraber bu belirti sıkça göz önünde bulundurulmamaktadır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.