Şiddet Adet Ağrıları Neden Olur?

Şiddet Adet Ağrıları Neden Olur?

Adet dönemlerindeki ağrılar, pek çok kadında meydana gelmekte ve oluşan ağrıların hem şiddeti hem bölgesi değişkenlik göstermektedir. Oluşan şiddetli adet ağrıları, bazen biraz dinlenme sonucunda geçerken bazı durumlarda etkili ağrı kesicilere ihtiyaç duyulmaktadır.

Adet döneminde oluşan ağrıların her bünyeye göre değişmesinin yanı sıra dönemsel olarak da değişmesi söz konusudur. Örneğin mevsimsel olarak ağrıların şiddetinde değişkenlik meydana gelebilmektedir. Adet döneminde oluşan sancıların bazı nedenleri şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Rahim ağzının fizyolojik yapı olarak dar olması
  • Tümör oluşması
  • Rahim yerinin farklılaşması
  • Enfeksiyon içerikli hastalıklar
  • Psikolojik bazı etmenler

Adet Sancıları Hangi Durumlarda Risk Oluşturur?

Şiddetli adet sancılarında risk faktörü, hissedilen sancıların sürekli ve şiddetli olmasından kaynaklanmaktadır. Bu ağrı ve sancıların her regl döngüsünde tekrarlanması bir risk durumunun ortaya çıktığını ifade etmektedir.

Ağrıların çok yoğun hissedildiği regl dönemlerinin ardından rutin jinekoloji muayenesi olarak bir doktora başvurulabilir. Pek çok kadın hastalığının da belirtisi olan şiddetli adet ağrıları, günlük yaşamı da zorlaştırması sebebiyle bir tedavi gerektirebilmektedir.

Adet Sancısı Tedavileri

Adet sancısında iyileştirici tedaviler, öncelikle ağrıları hangi etmenlerden kaynaklandığının fark edilmesi ile belirlenmektedir. Adet ağrıları, bazı hastalıkların habercisi olduğu gibi, vücut işleyişindeki aksamalar dolayısıyla da oluşabilmektedir.

Tedavi amaçlı doktora başvurulduğunda öncelikle ultrason ile görüntülenme sağlanmaktadır. Bu görüntülenme sayesinde rahim bölgesinde var olan problemler hakkında bilgi sahibi olunabilmektedir. Aynı zamanda yumurtalıklara dair bilgi sahibi olmak da bu yolla mümkün olmaktadır.

BT ve MR ile yapılan incelemeler ise ultrasonun sonuç vermediği durumlarda ayrıntılı bilgiye ihtiyaç duyulması halinde başvurulan kaynaklardır. Yalnızca rahim ve yumurtalık değil diğer bölgelerin de incelenip detaylandırılmasını sağlamaktadır.

Adet sancısı ile ilgili olan teşhislerden birisi polikistik over olduğu için herhangi bir tanı olmadığı durumlarda laparoskopi yardımıyla kist taraması da yapılabilmektedir. Tüm bu görüntülemelerin sonucunda herhangi bir işarete rastlanmadıysa adet ağrılarına yönelik farklı bir tedavi uygulanabilmektedir.

Adet ağrı ve kramplarını azaltmak için yalnızca karın ağrılarına yönelik kullanılan bazı ağrı kesicisiler tavsiye edilmekle birlikte bazı durumlarda doğum kontrol haplarına da başvurulabilmektedir.

Adet Ağrılarına Yönelik İlaçlar

Regl dönemi ağrıları, bir hastalık tanısı almadığı durumlarda hafifletilmesi adına ilaç uygulamaları yapılmaktadır. Bu ilaçlar, ibuprofen ve naproksen gibi içeriklerin bulunduğu farklı marka ilaçlar olabilmektedir.

Adet dönemine ilişkin ağrı kesici niteliği taşımakta olan ilaçlar, diğer ağrı kesicilerden farklı olarak krampların giderilmesine de yardımcı olmaktadır. Bu sebeple adet ağrılarını hafifletmekte ve günlük yaşam içerisinde karşılaşılan zorlukları önlemektedir.

Adet dönemi ağrıları ile ilgili olarak uzmanlar ilaç kullanımından ziyade doğal yöntemler ile sağlıklı bir yaşam tarzının oluşturulmasını önermektedirler. Fakat bu yöntemlerle de ağrıların iyileşmesi mümkün olmadığında ağrı kesiciler hap ve iğne yoluyla uygulanabilmektedir.

Adet Ağrılarının Evde Tedavisi

Adet ağrılarını ev yöntemleri ile iyileştirmek, özellikle yaşam biçiminde birtakım değişikliklere gidilmesini gerektirmektedir. Her ay döngü şeklinde tekrarlamakta olan sancıların kalıcı çözümü ancak bu şekilde mümkün olmaktadır.

Adet dönemi ağrıları için soğuktan kaçınmak çok önemlidir. Bu süreçte özellikle ayak bölgesinin sıcak tutulması ve soğuğa uzun süre maruz kalınmaması önerilmektedir. Kan kaybından kaynaklı oluşan üşüme, kasılmalara da neden olmaktadır.

Egzersiz yapmak, şiddetli adet ağrıları ve krampların azalması noktasındaki en önemli tavsiyedir. Egzersizlerin düzenli hale getirilmesi ile adet döngüsü içerisinde daha sağlıklı bir süreç geçirmesini sağlayacaktır.

Beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi de adet döngüsü içerisinde önemli bir yere sahiptir. Sağlıklı besinlerin tüketilmesi, çay ve kahve yerine bitki çaylarının tüketilmesi gibi öneriler adet sancılarının iyileşmesi noktasında önemlidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.