Rahim Ağzı Kanseri Nedir, Nasıl Anlaşılır?

Rahim Ağzı Kanseri Nedir, Nasıl Anlaşılır?

Rahim ağzında oluşan kanser, kadın hastalıkları içerisinde yer almakla beraber, rahimin vajina ile bağlantılı olduğu kısımda gerçekleşmektedir. Tıp literatüründe serviks ismiyle adlandırılan kanserin pek çok belirtisi de bulunmaktadır.

Rahim ağzı kanseri belirtileri şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Kanamalı akıntıların görülmesi, rahim ağzı kanserine ilişkin önemli bir belirtidir. Kanamanın normal dışı zamanlarda gelmesi ve şiddeti önemlidir.
  • Cinsel birliktelik esnasında ağrı hissetme durumu da bu belirtiler içerisinde yer almaktadır.
  • Özellikle vücudun bel altı kısmında kronik ağrıların meydana gelmesi de bu belirtiler arasında yer almaktadır.
  • İdrar yolu enfeksiyonu ile ilişkilendirilen belirtiler ortaya çıkmaktadır.
  • Ani kilo kaybı, bir nedene bağlanamadığında bu hastalık için belirgin bir işaret olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bu belirtilerden en az üçü görülmeye başlandığında bir doktor tanısı almak gerekmektedir. Bazı durumlarda belirtiler başka bir kadın hastalığına işaret etse de bazı durumlarda erken teşhisi kolaylaştırıcı olmaktadır.

Rahim Ağzı Kanserine Neden Olan Faktörler

Rahim ağzı kanserinin nedenleri, hem çevresel hem de fizyolojik pek çok etmenle oluşmaktadır. Rahim ağzında kötü huylu bir tümör sonucu kanserin meydana gelme nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • HPV adlı virüs vücut içerisine yerleştiğinde rahim ağzı kanserine neden olmaktadır.
  • Sigara, alkol gibi maddelerin kullanımı kanser riskini arttırıcı bir faktör olarak bilinmektedir.
  • Bağışıklık sistemi güçlü olmayan bireylerin hastalıklardan kolay şekilde iyileşememesi nedeniyle virüsler vücudun başka bölgelerine yerleşebilmektedirler. Bu sebeple bağışıklık sisteminin dirençsiz olması da hastalığın risk faktörleri arasındadır.
  • Kadın hastalıkları ile ilgili enfeksiyon durumunun tedavisinin tam yapılmadığı, yarım bırakıldığı durumlar da risk faktörlerinin içerisinde yar almaktadır.
  • Obezite ve bun bağlı olarak aşırı kilo durumu da tetikleyici unsurlardandır.
  • Genetik faktörler ile aktarımı söz konusu olduğu için aile içerisinde bu hastalığa yakalanmış birey olması risk faktörü oluşturmaktadır.

Bu nedenler dışında da rahim ağzı kanseri oluşma ihtimali bulunmaktadır. Fakat yukarıda sayılan nedenler rahim ağzı kanserinin görülme sıklığını ve risk durumunu arttırmaktadır.

Rahim Ağzı Kanseri Tanı ve Teşhisi

Rahim ağzı kanserinin anlaşılması, farklı tıbbi görüntüleme cihazları yardımıyla yapılabilmektedir. Bu görüntüleme ilk tanı sürecinde genel bir görüntüleme olsa da şüpheli durumlarda bir üst tanı tetkiklerine yönlendirilme yapılmaktadır.

Kolposkopi, tanı ve teşhis sürecinde ağrısız, sancısız bir şekilde oluşan hücreyi daha detaylı inceleme fırsatı vermektedir. Fakat şüphe durumu arttığında hücrenin incelenmesi için iğne yardımıyla bir miktar örneğinin alınması gerekmektedir. Bu uygulama iğneli biyopsi olarak adlandırılır.

Rahim ağzı kanserinin tanısı için iğneli biyopsi yardımıyla alınan sıvı örneği yeterli olmadığında, küçük bir cerrahi operasyon olan koni biyopsisi yapılarak daha büyük parça incelenmek için alınmaktadır. Bu süreçte hastanın acı ve ağrı duymaması için anestezi uygulaması yapılmaktadır.

Rahim Ağzı Kanseri Tedavileri

Rahim ağzı kanserinin iyileşmesi, kanserin hangi aşamada olduğuna bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Uygulanan yöntemler de hastalığın bulunduğu aşamaya göre belirlenecektir.

Kemoterapi, Radyoterapi, ameliyat gibi tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bu yöntemler hem hastanın tercihi hem de doktorun yönlendirmesi ile belirlenmektedir.

Rahim Ağzı Kanserinden Korunmak Mümkün Mü?

Rahim ağzı kanserinin önlenmesi, enfeksiyon içeren durumlardan kaçınmak ile mümkün olmaktadır. Cinsel birliktelikle bulaşan hastalıklar da rahim ağzı kanseri nedenlerinden olduğu için kontrollü ve hijyenik cinsel birliktelikler de önleyici tavsiyeler arasında yer almaktadır.

Önleyici çalışmalar içerisinde genel tarama testleri bulunmaktadır. Erken teşhis ile tedavinin kolaylaştığı bilgisi dahilinde bu tarama testlerine düzenli olarak katılım sağlamak da kanserin oluşmasını önleyebilecektir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.