Mikoplazma Enfeksiyonu Nedir, Nasıl Anlaşılır?

Mikoplazma Enfeksiyonu Nedir, Nasıl Anlaşılır?

Mikoplazma enfeksiyonu; genital ve idrar yolu enfeksiyonuna sebep olan bir mikroorganizma ile beraber ortaya çıkan bir enfeksiyondur. Cinsel yol ile bulaşmaktadır. Mikoplazma kadınlarda da erkeklerde de görülen bir rahatsızlıktır. Bakıldığında belirtisiz olarak seyreden bir hastalık olduğu görülmektedir. İlgili mikroorganizma; rahim, yumurtalık ve fallop tüplerinde hasarın oluşmasına neden olmaktadır. Erkeklerin bu hastalığa yakalanması ile beraber kendilerinde idrar kanalı iltihabı görülmektedir. İdrarda yanma ve akıntı gelme gibi durumlara neden olduğu için prostat enfeksiyonu oluşabilmektedir. Mikoplazma çocuk sahibi olmayı güçleştiren bir enfeksiyondur. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olanlarda görülme ihtimali daha fazladır.

Mikoplazma Kadınlar Hangi Şikayetlere Neden Olmaktadır?

Mikoplazmanın sebep olduğu hastalıklar aşağıda belirtilmiştir:

  • Hem kadınlarda hem de erkeklerde üretrit, idrar yolu enfeksiyonu ve böbrek iltihabı gibi hastalıklara neden olmaktadır.
  • Erkeklerde mikoplazma sperm bozukluğuna ve kısırlığa sebebiyet vermektedir.
  • Genital enfeksiyona ve pelvik enfeksiyona sebep olmaktadır.
  • Kadınlarda düşük yapılmasına neden olmaktadır ve bu düşükler tekrarlamaktadır.
  • Hamile kadınların erken doğum yapmalarına ve sularının erken gelmesine neden olmaktadır.
  • Mikoplazma sonucunda hamilelikte rahim, bebek ve plesantayı etkileyen enfeksiyonlara sebep olmaktadır. Koriyoamnionit yaşanabilmektedir.
  • Eklem iltihapları gözlenebilmektedir.
  • Yara enfeksiyonu problemi ortaya çıkabilmektedir.

Mikoplazma Tanısı Nasıl Koyulmaktadır?

Mikoplazmanın tanısı tek bir yol ile konulabilmektedir. Vajinal akıntı, kasık ağrısı, tekrarlayan düşükler, infertilite gibi problemler yaşayan kişilerin bu şikayetler sonucunda vajinal kültür vermeleri gereklidir. Vajinal örnekler uygun besiyerlere ekildiğinde kültür yapılabilmektedir. Bu kültürler oldukça güç ve yavaş üremektedirler. Tanı konulduktan sonra tedavi sürecine geçilmelidir. Tedavi sürecinin sona ermesi ile beraber ise; tedavinin bitiminden 7 gün sonra tekrar kültür alınarak aynı işlem gerçekleştirilmektedir. Problemin hala devam ettiği gözlenir ise antibiyotik kullanımına devam edilmesi ve sonrasında tekrar kültür alımının yapılması gerekmektedir.

Mikoplazma Hangi Yola İle Bulaşmaktadır?

Mikoplazmanın bulaşma yolu; cinsel yoldur. Genital-genital veya oral-genital ile bulaşabildiği görülmektedir. En yaygın olarak gerçekleşen bulaşma çeşidi bunlardır. Ancak bu bulaşma yollarına oranla daha nadir bir şekilde görülen bir başka bulaşma yolu daha bulunmaktadır. Bu bulaşma yolu da hamilelik ve doğumdur. Bu şekilde anneden çocuğa geçebilmesi mümkündür. Bir diğer oldukça nadir görülen bulaşma yolu ise; cinsel ilişki dışında etkilenmiş olan materyale temas olmaktadır.

Mikoplazmanın Görülme Sıklığı Nedir?

Mikoplazmanın görülme sıklığına bakıldığında; erkeklerde de kadınlarda da görülen bir rahatsızlık olduğu saptanmaktadır. Yapılan araştırmaların sonuçları dikkate alındığında; herhangi bir mikoplazma belirtisi göstermeyen kişilerin %40’ında kültürlerde ilgili bakterinin ürediği görülmektedir. Bu %40’lık orana dahil olanların %15’inde M.hominis olduğu görülmektedir. %40 ile %75 arası bir orandaki kişilerde ise u.urealyticum izole edilmektedir. Cinsel yol ile bulaşma olasılığının %40 ile %80 arasında değişen bir orana sahip olduğu bu hastalığın kadınlarda görülme olasılığı erkeklere oranla daha fazladır.

Mikoplazmanın Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Mikoplazma tedavisi; tıbbi yöntemler ile yapılan bir tedavidir. Mikoplazmayı tedavi edebilmek için kullanılacak olan antibiyotiğin belirlenebilmesi için kültür alınması gereklidir. Kültür alındıktan sonra antibiyogram testi yapılmaktadır ve bu test sonucunda mikroorganizmanın duyarlı ve dirençli olduğu antibiyotiklerin tespiti gerçekleşmektedir. Ardından 14 günlük bir tedavi sürecinde bu antibiyotik uygulanmaktadır. Tedavi süreci bittikten sonra enfeksiyonun geçip geçmediği tekrar kültür alınarak test edilmektedir. Test sonucunda enfeksiyonun hala geçmediği gözlenir ise; bu durumda tekrar antibiyotik ile tedavi süreci başlatılmaktadır. Mikoplazma problemi yaşayanlara bakıldığında; tek kür tedavisi ile enfeksiyonun geçtiği görülen hastaların oranı %90 olmaktadır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.