Sedef Hastalığı Nasıl Anlaşılır, Belirtileri Nelerdir?
Sedef hastalığı nedenleri, deri hastalığı olması sebebiyle genetik faktörler ve psikolojik faktörleri içermektedir. Sedef hastalığı belirtileri şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Vücutta oluşan 2 santimetre büyüklüğündeki döküntüler
- Ayak tabanında ya da avuç içlerinde oluşan çatlamalar
- Pişik görüntüsü verecek yaralar
- Tırnakta oluşan boşluklar ya da lekeler
- Saç derisinde döküntüler
Bu yara ve döküntülerin belirti şeklinde oluşması geciktirilmeden doktor başvurusunda bulunulmalıdır. Tam olarak nedeninin bilinmediği, tam tedavinin de gerçekleşmediği sedef hastalığının belirtileri geciktirilmemeli, hastalığın ilerlemesi önlenmelidir.
Sedef hastalığı çevresel faktörler ile oluşmasa da bazı belirleyici nedenler ya da tedavi sürecini kolaylaştırıcı etkenler bulunabilmektedir. Bunun için kısa sürede bir doktor muayenesine gidilmesi gerekmektedir.
Sedef Hastalığının Nedenleri Nelerdir?
Sedef hastalığına neden olan faktörler, tam olarak bilinmemesine rağmen bazı belirleyiciler içermektedir. Sedef hastalığının tetikleyicisi olarak bilinen faktörler şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Genetik faktörler, risk durumunu arttırıcı olmaktadır. Aile içerisinde sedef hastalığı olan bireylerin olması hastalık riskini arttırmaktadır.
- Kadın hastalarda belirtiler daha erken ortaya çıkmaktadır. Küçük yaşlarda tespit edilmesi mümkün olmaktadır.
- Stres ve kaygı durumlarının neden olduğu ihtimali göz önünde bulundurularak, genetik etkenleri olan bireylerin stresli yaşamlarını rahatlatmaları gerekmektedir.
Sedef hastalığı bir deri hastalığı olması sebebiyle çevresel faktörlerin de etkili olabileceği göz önünde bulundurulmalı ve kirli ortamlardan uzak durulmalıdır. Bunun yanı sıra cilt nemlendirilmeli, nem dengesini kaybetmesi önlenmelidir.
Sedef Hastalığı Tedavisi Yöntemleri
Sedef hastalığı tedavileri, kesintisiz ve tam sonuç veren tedaviler değillerdir. Sedef hastalığı genetik faktörlerden ziyade asıl nedeni belli olmayan bir hastalık olması sebebiyle henüz tam sonuç veren tedavi yöntemleri oluşturulamamıştır.
Sedef hastalığının önlenmesi için, stres ve kaygı durumlarından kurtulmak adına psikolojik destek alınması önerilmektedir. Özellikle kaygı bozukluğu olan ya da mükemmeliyetçi kişilik yapılarında ortaya çıkma riski daha fazla olduğu için hastalık oluşmasının öncesinde önlem alınması gerekli olmaktadır.
Sedef Hastalığı Nelere Sebep Olur?
Sedef hastalığının sonuçları, deri hastalığı olması sebebiyle cilt üzerinde görülebilmektedir. Ciltte oluşan kızarıklık ve beyazlıklar farklı bölgelerde farklı zamanlarda oluşabilmektedir.
Sedef hastalığının sonuçlarından bir diğeri de yoğun eklem ağrıları ya da eklem tutulmalarıdır. Sedef hastalığı bir deri hastalığı olmasına rağmen gözle görülen etkilerinin yanı sıra hem psikolojik hem de fizyolojik sonuçları oluşabilmektedir.
Bu hastalığın oluşmasının sonuçları olarak da nedenleri gibi psikolojik olabilmektedir. Ağır depresyon hastalığı oluşabilmektedir. Sedef hastalığının beyin üzerinde de önemli bir etkisi olduğu için anksiyete, depresyon, kaygı gibi pek çok psikolojik hastalık gün yüzüne çıkabilmektedir.
Sedef hastalığı, genetik faktörlerle ilişkili olması sebebiyle belirtilerin görülmesine gerek kalmadan aile içerisinde sedef hastası olan bireylerin takip konusunda dikkatli olması, oluşan yaralar ve ortaya çıkan psikolojik sorunları ihmal etmemelidir.
Sedef Hastaları İçin Öneriler
Sedef tavsiyeler, tam sonuç veren tavsiyeler olmasa da risk faktörlerini en aza indirgemeye yardımcı olmaktadır. Sedef hastalığı belirtileri görülen hastaların tedavi süreçlerinde şu öneriler ile destekleyici tedavi süreci mümkün olmaktadır:
- Sigara ve alkol gibi sağlığa zarar verici maddelerin kullanımı en aza indirgenmeli ve sigara dumanına pasif olarak da maruz kalınmamalıdır.
- Kışın kuru cildin düzenli olarak nemlendirilmesine dikkat edilmelidir.
- Hormon ile ilgili olacak değişiklikler takip edilmeli ve düzenlenmesi için tedaviler başlatılmalıdır.
- Psikolojik hastalıklara yönelik destek alınmalı ve sağlıklı bir psikolojik sürecin içerisinde bulunulması gerekmektedir.
- Ağda, kese gibi cildi tahriş edici uygulamalar yapılmamalıdır.