Trikomonas Vaginalis Enfeksiyonu Nasıl Anlaşılır, Belirtileri Nelerdir?

Trikomonas Vaginalis Enfeksiyonu Nasıl Anlaşılır, Belirtileri Nelerdir?

Trikomonas Vaginalis enfeksiyonunun tanımı; cinsel yolla bulaşan yaygın görülen bir hastalık olarak yapılmaktadır. Enfeksiyona neden olan bir bakteri içeriğinden kaynaklanmakta olan bu hastalığın farklı belirtileri olmaktadır.

Trikomonas Vaginalis enfeksiyonu farklı yollarla da bulaşabilen bir hastalık olmasına rağmen asıl bulaşma yolunun cinsel birleşme olduğu bilinmektedir. Bu yüzden kasık ve genital bölge çevresinde oluşan değişiklikler ile anlaşılmaktadır.

Tedavisi mümkün olan bu hastalık, kadınlarda ve erkeklerde farklı belirtiler ile anlaşılmakta, tedavi süreçlerinde de farklı ilaçlar kullanılabilmektedir. Bu ilaçlar genel anlamda antibiyotikler olsa da bazen krem veya fitil kullanımıyla da tedavi sağlanabilmektedir.

Trikomonas Vaginalis Enfeksiyonu Belirtileri

Trikomonas Vaginalis enfeksiyonu anlamanın yolu kadın ve erkeklerde farklı şekillerde mümkün olmaktadır. Bu hastalığın kadınlarda ortaya çıkan belirtileri şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Rahatsız edici bir kokusu ve normalden farklı renkte gelen akıntı,
  • Akıntı esnasında kan gelmesi
  • Genital bölgenin herhangi bir bölümünde kaşıntı ya da kızarıklık
  • Vajinada oluşan şişlik
  • Cinsel birleşme esnasında oluşan ağrılar
  • İdrar yanması

Bu hastalığın erkeklerde görülen belirtileri ise şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Penisten gelen akıntı
  • İdrar esnasında ya da cinsel birliktelik sonrasında boşalmanın ağrılı olması
  • İdrar kontrolünün tam sağlanamaması
  • Prostat iltihabı denilen hastalığa yönelik belirtiler de görülebilmektedir.

Trikomonas Vaginalis enfeksiyonu belirtilerinden en az üç tanesinin aynı zaman diliminde görülmesinin hemen ardından bir uzmana başvurulmalıdır. Tedavi sürecinin hızlı bir şekilde ilerlemesi için erken tespit yapılmış olması gereklidir.

Trikomonas Vaginalis Enfeksiyonu Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Trikomonas Vaginalis enfeksiyonunda iyileşme, doğru tedavi yönteminin uygulanması ile sağlanmaktadır. Doğru tedavi ise, tanının doğru bir şekilde konulmasının ardından vücuda uygun dozda ilaçların verilmesi ile sağlanmaktadır.

Tedavi sürecinde antibiyotik kullanımı sağlanmakta olan hastalık için metronidazol ve tinidazol ilaçları önerilmektedir. Bu ilaçların kullanımındaki önemli nokta ise ilaç kullanımı esnasında alkol tüketiminin olmaması gerekmektedir.

Bu hastalığın tedavisi için herhangi bir belirtinin görülmesine gerek yoktur. Bazen belirti olmaksızın hastalık vücuda bulaşmış olabilir. Bilinen belirtilerin herhangi birinin az da olsa görülmesi halinde kontrol amaçlı doktor desteği alınabilmektedir.

Tanı konma süreçlerinde Smear testi uygulanmakta ve bu uygulama bir jinekoloji uzmanı tarafından yapılmaktadır. Bu test üzerinden belirtiler olmadan da hastalığın tespit edilmesi mümkün olmaktadır.

Trikomonas Vaginalis Enfeksiyonu Görülme Sıklığı Nelerdir?

Trikomonas Vaginalis enfeksiyonu oranları, kadınlarda ve erkeklerde değişiklik göstermektedir. Kadınlarda görülme sıklığı daha fazla olan hastalığın erkeklerde görülme oranı da azımsanmayacak oranlar içermektedir.

Kadınlar üzerinde yapılan araştırmalar, yüzde yirmi beş oranında görülme sıklığı olduğunu belirtirken; erkekler üzerinde yapılmakta olan araştırmalar, görülme sıklığının yüzde yirmili oranlarda olduğunu göstermektedir.

Bu hastalığın kadınlar üzerinde görülme durumunda belirtiler ortaya çıkmayabilir. Erkeklerde baskın olarak belirtiler, şişlikler görülmesine rağmen kadınlarda yalnızca akıntı belirtisi görülmekte ve hastalık fark edilememektedir.

Trikomonas Vaginalis Enfeksiyonundan Korunma Yolları

Trikomonas Vaginalis enfeksiyonunun bulaşmasını önlemek, adına bazı ipuçları bulunmaktadır. Bu ipuçları şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Trikomonas Vaginalis enfeksiyonu cinsel yolla bulaşan bir hastalık olduğu için cinsel birliktelik esnasında kondom ile korunmak gerekmektedir.
  • Bir başkasının iç çamaşırı kullanılmamalı, toplu ortamlarda girilen tuvaletlerin hijyenine dikkat edilmesi gerekmektedir.
  • Belirtileri olmaksızın cinsel partnerin de tedavi sürecinden geçmesi ve bu süreç içerisinde kontrollü cinsle birliktelik sağlanmalıdır.

Bu ipuçları çoğunlukla cinsel birlikteliğe yönelik olsa da, hijyen konusu da hastalığın bulaşmasını engellemek adına önemlidir. Hem sosyal ortamlardaki bulaşmalar hem kişisel hijyenin sağlanmadığı durumlardaki bulaşmalar oldukça yaygındır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.