HIV (AIDS) Nasıl Anlaşılır, Belirtileri Nelerdir?
HIV (AIDS) anlamanın yolları, bazı belirtilerin görülmesi ve bu belirtilerin çok sık görülüyor olması ile ilgilidir. HIV (AIDS) belirtileri şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Yüksek ateş
- Boğaz yollarında enfeksiyon belirtileri görülmesi (şişklik,ağrı)
- Vücut derilerinde kızarıklık, kaşıntı, döküntü
- Vücudun hassas bölgelerinde yaralanmalar (ağız, genital bölge, avuçlar)
- Kaslarda oluşan şiddetli ağrılar
- İshalin devamlı sürüyor olması
- Yoğun ve şiddetli baş ağrısı
- Mide bulantısı ve kusma
- Lenf bezlerinde oluşan tahribatlar
- Hızlı kilo kaybı
Bu belirtiler sık ve şiddetli olarak görüldüğünde bir doktora başvurulması gerekmektedir. Bağışıklık sistemini düşürmekte olan bu hastalık, tedavi edilmediğinde yıkıcı etkiler oluşturabilmektedir.
HIV (AIDS) Nedir?
HIV (AIDS) hastalığının tanımı, bağışıklık siteminin yetersiz ve işlevsiz hale gelmesi olarak yapılmaktadır. Bu hastalık kan yoluyla ve cinsel yolla bulaşan bir hastalık olması sebebiyle halk arasında ifade edilmesi mümkün olmamaktadır.
Vücuda yerleşmiş olan bakteriler sebebiyle, hastanın vücudunda oluşan herhangi bir hastalığın tedavi edilmesi de mümkün olmamaktadır. Bağışıklık sistemini beyaz kan hücreleri üzerinde oluşturduğu tahribatlarla işlevsiz hale getiren hastalık mikropları, erken teşhis ile tedavi edilebilmektedir.
HIV, bu hastalığın sebep olduğu virüsün adı olmakla beraber; AIDS, hastalığın son evrelerini işaret eden kötü huylu kısmını belirtmektedir. Yani her HIV virüsü taşıyan hastanın AIDS olma durumu söz konusu olmayabilir.
HIV Virüsü Nasıl Bulaşır?
HIV virüsü bulaşma şekilleri, diğer hastalıklar gibi yalnızca solunum yolları üzerinde oluşmamaktadır. Bu virüsün bulaşma şekilleri şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Cinsel yolla bulaşma; en çok görülen bulaşma, korunmasız cinsel ilişkinin sonucunda görülmektedir. Farklı cinsel ilişki aşamalarının her birinde bulaşma ihtimali bulunmaktadır. Temasın vajinal, oral, anal olması bulaşma noktasında bir değişiklik içermemektedir.
- Kan yoluyla bulaşma; kan verme, organ nakli gibi aşamalarda bulaşma söz konusu olabilmektedir. Buna ek olarak, hastanelerde ya da sağlık ocaklarında iyi dezenfekte edilmeyen hastane malzemeleri aracılığıyla da hastalığın bulaşması söz konusu olmaktadır.
- Gebelik; bu sürecin herhangi bir aşamasında virüs bulaşması oluşabilmektedir. Anne sütü virüsün bulaşmasının en büyük etkenlerinin başında gelmektedir. Bunun yanı sıra normal doğum esnasındaki kanamalar da bulaşmaya sebebiyet vermektedir.
HIV (AIDS) belirtileri, hastalığın bulaşıcı olması sebebiyle oldukça önem verilmesi gerekilen faktörlerdir. Nitekim bu hastalığın, hastanın kendi bünyesine zarar vermesi gibi ani bir bulaşma sonucunda bir başkasının da vücut işleyişini bozabilecektir.
HIV (AIDS) Tedavi Yöntemleri
HIV virüsünün tedavi süreçleri, kesin ve kalıcı bir çözüm içermemektedir. Bu hastalığın tedavisine ilişkin her yıl yeni bir gelişmenin ortaya çıkmasına rağmen bu tedavi aşamaları, hastalığın olumsuz belirtileri ortadan kaldırmaya ve hastanın yaşam kalitesini arttırmaya yöneliktir.
Tedavi süreçlerine ilişkin sunulan gelişmeler, hastalığın iyileşmesine yönelik olamamaktadır. Dolayısıyla hastalığın bulaşma ihtimalini engelleyici olmamaktadır. Bu hastalık kalıcı ve kronik şekilde devam eden bir nitelik taşımaktadır.
Bulunan yeni tedavi yöntemleri, hastalığın bağışıklık sistemini güçlendirmesine yönelik ilaç kullanımlarını içermektedir. Bulaşma ihtimalini yok etmese de risk durumunu en aza indirgemesi de hastaların yaşam kalitesini desteklemektedir.
HIV (AIDS) Hastalığından Korunmak
HIV (AIDS) hastalığının bulaşmasını engelleyici ipuçları, hastalığın belirtilerini ve bulaşma yollarını bilmekle mümkün olmaktadır. Bu ipuçları şu şekilde sıralanmaktadır:
- HIV (AIDS) belirtileri olmaksızın cinsel ilişkilerde kondom yoluyla korunmak
- Kan yoluyla bulaşması sebebiyle bu gibi durumlarda hijyeni sağlamak
- Gebelik durumu söz konusu olduğunda eğer HIV virüsünün taşıyıcısı bir anne ise normal doğum yerine sezaryen tercihinde bulunmak ve anne sütünü bebeğe vermemek