Ihlamur Çayının Faydaları Nelerdir?
Ihlamur çayı tüketimindeki yararlar, özellikle kış aylarında yaşanan rahatsızlıklara yönelik tedavi süreçlerinde görülmektedir. Ihlamur çayının faydaları şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Soğuk algınlığı ve nezle gibi mevsimsel gribal enfeksiyonun tedavi sürecinde oldukça önemlidir.
- Sağladığı rahatlama sonucunda psikolojik hastalıkların tedavi sürecinde destekleyici olarak kullanılmaktadır.
- Ödem atıcı ve iltihap sökücü etkileri bulunmaktadır.
- Saç ve deri hastalıklarında tedavi edici etkileri bulunmaktadır.
- Vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olmakla beraber terlemeyle beraber bakteri ve mikropların da atılmasını sağlamaktadır.
- Sindirim sistemini rahatlatması sebebiyle mide ağrılarına da iyi gelmektedir.
Ihlamur Çayı Tedavileri
Ihlamur çayının tedavi ettiği hastalıklar, çoğunlukla gribal enfeksiyon içerikli hastalıklardır. Kış aylarında yoğun olarak görülmekte olan soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklarda düzenli ıhlamur tüketimi tedavi edici nitelik taşımaktadır.
Tedavi edici özellikleri olan ıhlamur çayı aynı zamanda vücuda direnç kazandırmakta, bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Tedavi edici içer sunduğu hastalıklar şu şekilde sıralanmaktadır:
- Grip
- Soğuk algınlığı
- Nezle
- Solunum yolları hastalıkları
- Mide bulantısı
- Boğaz ağrısı
- Saç derisi ile ilgili olan rahatsızlıklar
- Sakinleştirici etkisi sebebiyle psikolojik hastalıklar
- Uyku problemleri
Tedavi edici etkiler sunduğu hastalıklar için ıhlamurun düzenli olarak tüketilmesi gerekmektedir. Düzenli tüketim olmadığı durumlarda tedavi edici içerikler sunmamaktadır. Günde iki kere olmak üzere, bal takviyesi ile tüketildiğinde daha hızlı etkisi görülmektedir.
Gribal enfeksiyon tedavisinde kullanıldığı gibi gargara usulü kullanımı da ağız hastalıklarına iyi gelmektedir. Ihlamur çayının faydaları ise ağız hastalıklarından ziyade solunum yollarına ilişkin hastalıklarda kullanılmaktadır.
Ihlamur Bitkisi Yan Etkileri
Ihlamur bitkisinin olası tehlikeleri, alerjik durumlar ile ilgili olarak farklı bünyelerde, farklı şekillerde oluşabilmektedir. Her bünye için aynı yorum söz konusu olmamakla birlikte, alerjik durumu olması sebebiyle günde bir bardaktan fazla tüketimi yan etkilere sebep olabilmektedir.
Tedavi sürecinde olunan kronik bir hastalık durumu söz konusu olduğunda, depresyon tedavisine ilişkin ilaçlar kullanıldığında bazı yan etkiler söz konusu olabilmektedir. Bu etkiler şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Baş dönmesi
- Mide bulantısı,
- Kaşıntı, kızarıklık
Bu yan etkiler çok nadir olması ile birlikte hangi durumlarda gün yüzüne çıkacağı bilinmemektedir. Bu sebeple ıhlamur çayının düzenli kullanımı öncesinde alerjik durum teyit edilmelidir. Buna ek olarak hamilelik durumu, emzirme durumunda da doktor onayı gerekli görülmektedir.
Ihlamurun bilinen yan etkileri diğer bitki çaylarına nazaran oldukça azdır. Fakat bilinen etkiler hangi durumların sonucu olduğu belirsiz olduğu için doktor onayına ihtiyaç duyulabilmektedir. Özellikle ilaç kullanımı olan hastalar için oldukça önemli bir hassasiyet olmalıdır.
Ihlamur Çayı Nasıl Hazırlanır?
Ihlamur çayı demlemek ve kaynatmak farklı tedavi aşamalarında kullanılmaktadır. Demleme kullanımı uyku problemlerinde tercih edilirken, kaynatma usulü yapılan ıhlamur çayı soğuk algınlığı tedavisinde iyileştirici etkiler sunmaktadır.
Ihlamur çayı çoğunlukla bal ile tüketilmekte, gribal enfeksiyon tedavisinde de oldukça etkili olmaktadır. Hem bitki çayının acı tadından kaynaklanan tüketim zorluğu ortadan kalkmaktadır. Bu sebeple bal ile tatlandırılarak da kullanılabilmektedir.
Ihlamur Bitkisi Yetişme Alanları
Ihlamur bitkisi nerelerde yetişir, özellikle aktar gibi bitki satışı yapmakta olanların sorgulamaları arasında yer almaktadır. Marmara Bölgesi’nde sıkça satılmakta olan ıhlamur özellikle Bursa ve Yalova’da ıhlamur ağaçları ile toplanıp kurutulmaktadır.
Ihlamur çayının faydaları, hangi şekilde demlendiği ve hangi şekilde tüketildiği ile doğrudan ilişkilidir. Örneğin gece içilen ıhlamur çayı, soğuk algınlığı konusunda tedavi edici olmaktadır. Aynı zamanda gece içilen ıhlamur uykuya geçişi de kolaylaştırmaktadır.