Karın Ağrısına Ne İyi Gelir Ahmet Maranki

Karın Ağrısına Ne İyi Gelir Ahmet Maranki

Özellikle her yaştan insanın merak ettiği ve başına gelen bir sıkıntı ve rahatsızlık konusu da karın ağrısı neden olur ve nasıl geçer konusu. Bu konuda Ahmet Maranki’nin de bitkisel tedavi adı altında bazı önerileri var. Diğer yandan karın ağrısı şayet sürekli tekrarlıyor veya basit önlemlerle geçmiyorsa bu durumda gerçekten konunun uzamanı olan tıp doktorlarına danışmak en doğru davranış olacaktır.

Karın Ağrısı Nedir?

Karın ağrısı, kaburgalarınızın altından pelvisinize kadar her yerde hissedilen ağrıdır. Ayrıca karın ağrısı veya mide ağrısı olarak da bilinir. Karın içinde mide, karaciğer, pankreas, ince ve kalın bağırsak ve üreme organları dâhil olmak üzere birçok organı barındırır. Karında önemli kan damarları vardır. Karın ağrısının ciddi nedenleri apandisit ve gebelik problemlerini içerir. Bununla birlikte, çoğu karın ağrısı zararsızdır ve ameliyat olmadan geçer. Çoğu insan sadece semptomlarından kurtulmaya ihtiyaç duyar. Bazen karın ağrısı durabilir ve neden asla bilinmeyebilir veya neden zamanla daha belirgin hale gelebilir. Diğer yandan karın ağrısına ne iyi gelir üşütme durumunda ne yapılır denildiğinde birçok tedavi yöntemi mevcuttur.

Karın Ağrısı Sebepleri

Karın ağrısının birçok sebebi olabilir. Bunlar besinlerden de kaynaklanabilir veya daha ciddi problemler de olabilir.

Laktoz İntoleransı

Çoğu yetişkinin, en azından bir dereceye kadar laktoz hassasiyeti olduğuna inanılmaktadır. Vücudumuzun sütü sindirmek için laktaz üretmesi gerekir ve bazı insanlar laktaz üretemez. Bu insanlardan biriyseniz, mide ağrısı, şişkinlik, gaz veya ishal olabilir. Bunun nedeni, vücudunuzun sütteki şekeri parçalayamaması ve kolonunuzda sona ermesidir. Kolonda şeker fermente olmaya başlayabilir ve bu gaza ve belirtilere neden olan budur.

Stres

Stres ve mide ağrısı arasındaki bağlantı vardır. Bağırsaklarınız ön sinir sisteminizi merkezi sinir sisteminize bağlar. Stresli olduğunuzda vücudunuz kan akışını bağırsaklarınızdan alır ve beyninize ve uzuvlarınıza verir. Bu, sindirimin yavaşlayabileceği anlamına gelir. Bu olduğu zaman, rahatsız edici mide sorunları ile kalmış olabilir.

İlaçların Yan Etkisi

İlaçlar birçok nedenden dolayı mide komplikasyonlarına neden olabilir. Örneğin, mide ağrısı, antibiyotiklerin ortak bir yan etkisi olan ishalin bir sonucu olabilir. Diğer ilaçlar, mide ağrısına yol açabilecek kabızlığa neden olabilir. Diğer zamanlarda, ilaç yutulduktan sonra mide içine yiyeceklerin geçişini engelleyebilir ve asit reflü ihtimalini artırabilir. Diğer yandan ishal ve karın ağrısına ne iyi gelir buna da doktorunuz en doğru cevabı bulacaktır.

Tiroid Sorunları

Tiroid o kadar güçlü ki, çoğu insan düzgün çalışmıyorsa ne kadar zarar verebileceğini öğrenince şaşırır. Belirtiler genellikle doğrudan hormonla ilgilidir; ama bundan daha da ileri gidebilir.

Glüten Alerjisi

Glütensiz gıdalar artık marketlerin raflarını dolduruyor ve glüten hoşgörüsüzlüğü çok büyük bir hal aldı. Glütenin başlıca buğday, arpa ve çavdarda bulunan bir protein olduğunu ve bazıları için sağlığınız üzerinde olumsuz etkileri olduğunu biliyoruz. Bazı insanlar şişkinlik, ishal ve kabızlıktan rahatsızlık hissederler. Glüteni her zaman azaltabilir veya ortadan kaldırabilir veya bunun nasıl ve nasıl yardımcı olacağını görmek için geçici olarak azaltabilirsiniz.

İdrar Yolu Enfeksiyonu

İdrar yolunuz böbreklerinizde başlar ve idrar yolunda biter ve idrar yolu herhangi bir noktada etkileyebilir. İdrar yolunuz mide ağrısı veya daha özel olarak pelvik ağrı arasındaki bağlantıyı açıklamaya yardımcı olabilir. Mide bulantısı, sizi kötü birmide ile birlikte bırakabilecek başka bir semptomdur.

Hazımsızlık

Doktorlar hazımsızlığın sıklıkla üst karnınızı hedef aldığını söylüyor. Hazımsızlık, bir sindirim hastalığının yan etkisi olsa da, yaşam tarzınıza bazı değişiklikler yaparak kendi başınıza da düzeltebilirsiniz.

Asit Reflü

Asit reflü mide içeriğinizin özofagusa geri dönmeye başladığında meydana gelir. Bu, midenize girişin düzgün işlememesi nedeniyle oluşur. Sonuç genellikle mide ekşimesidir. Asit reflü yaygın olmakla birlikte, eğer mide ağrısı ile birleştiğinde kesinlikle doktorunuzla konuşmalısınız.

Kabızlık

Bağırsak hareketinde zorluk çekerken ortaya çıkan kabızlık hepimizin başına geliyor ve stres ve dehidrasyon gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanıyor olabilir. Şişkinlik ve tuvalete gitmeye çalışmaktan zorlanma hissi sıkça meydana geldiğinden, mide ağrısı sık görülen bir belirtidir.

Adet Dönemi Sancıları

Bağırsak hareketleriniz hormonlarınızla değişebildiği için, çoğu kadın döneminin ilk birkaç gününde ishal geçiriyor. Buna, şişkinliği, krampları ve mide bulantısını ekleyin ve ayın bu zamanı geldiğinde midenin felaket olması gayet doğal.

Gaz

Gaz sadece can sıkıcı ve utanç verici değil, aynı zamanda oldukça acı verici olabilir. Gaz gizemli bir şekilde ortaya çıkmaz; bir şeyin onu tetiklemesi gerekiyor. Olası nedenler arasında asit reflü, kabızlık, laktoz intoleransı ve glüten intoleransı sayılabilir.

Yiyecek Alerjileri

Besin alerjileri, vücudun bir bileşeni, genellikle bir proteini tehlikeli bir şey olarak yanlış tutması nedeniyle meydana gelir. Buna karşılık, bağışıklık sisteminiz onunla savaşmak için antikorlar oluşturur. Karınlardaki kramp ve ağrı yaygın tepkilerdir.

Karın Ağrısı İçin Beslenme Önerileri

Diyet değişiklikleri vücudunuzun ürettiği gaz miktarını azaltmaya ya da gazın sisteminizde daha hızlı hareket etmesine yardımcı olabilir. Diyetiniz ve gaz semptomlarınızdan bir günlük tutmak doktorunuza ve diyetinizdeki değişiklikler için en iyi seçenekleri belirlemenize yardımcı olacaktır. Ayrıca karın ağrısına ne iyi gelir içecek ne içmeli sorusuna karşı bir diyetisyenden de destek alabilirsiniz.Aşağıdaki diyet faktörlerini azaltmak veya ortadan kaldırmak, gaz semptomlarını iyileştirebilir:

  • Yüksek lifli yiyecekler. Gaza neden olabilen yüksek lifli yiyecekler arasında fasulye, soğan, brokoli, Brüksel lahanası, lahana, karnabahar, enginar, kuşkonmaz, armut, elma, şeftali, kuru erik, tam buğday ve kepek sayılabilir.
  • Süt ürünlerinizi diyetinizden azaltmak semptomları azaltabilir. Ayrıca, laktoz içermeyen süt ürünlerini deneyebilir veya sindirime yardımcı olmak için laktaz takviyeli süt ürünleri alabilirsiniz.
  • Kızarmış veya yağlı yiyecekler. Diyetsel yağ, gazın bağırsaklardan temizlenmesini geciktirir. Kızartılmış veya yağlı yiyecekleri tekrar kesmek semptomları azaltabilir.
  • Gazlı içecekler. Gazlı içecek alımınızı önleyin veya azaltın.
  • Bir vitamin takviyesi kullanıyorsanız, doktorunuzla sizin için en uygun takviyenin miktarı ve türü hakkında konuşun.
  • Kabızlığı önlemeye yardımcı olmak için, gün boyunca öğünlerinizle ve lif takviyeleriyle su için bu aynı zamanda karın ağrısı ve ishal sorununa iyi gelir.

Reçetesiz Çareler

Aşağıdaki ürünler bazı insanlar için gaz semptomlarını azaltabilir ve şiddetli karın ağrısına ne iyi gelir diye soranlara çare olabilir:

  • Alfa galaktosidaz fasulye ve diğer sebzelerde karbonhidratların parçalanmasına yardımcı olur.
  • Laktaz takviyeleri süt ürünlerinde (laktoz) şekeri sindirmenize yardımcı olur. Laktoz intoleransı varsa bunlar gaz semptomlarını azaltır. Hamileyseniz veya emziriyorsanız laktaz takviyesi kullanmadan önce doktorunuzla konuşun.
  • Simetikon gazdaki kabarcıkların kırılmasına ve gazın sindirim sisteminizden geçmesine yardımcı olabilir.
  • Bir yemekten önce ve sonra alınan aktif kömür belirtileri azaltabilir, ancak araştırmalar net bir fayda göstermemiştir.

Yaşam Tarzı Değişiklikleri

Yaşam tarzı değişiklikleri yapmak özellikle karın ağrısına ne iyi gelir evde tedavi nasıl yapılır diye soranlar için son derece önemlidir. Bunlar aşırı gaz ve gaz ağrısını azaltmaya veya gidermeye yardımcı olabilir.

  • Daha küçük porsiyonlar yiyin. Vücudunuzda aşırı gaz oluşturmadan görmek için daha küçük yiyecekler yemeyi deneyin.
  • Yavaş yiyin, yemeğinizi iyice çiğneyin ve hemen yutmayın.
  • Sakız çiğnemek, sert şekerlemeler emmekten ve pipetle içmekten kaçının. Bu faaliyetler daha fazla hava yutmanıza neden olabilir.
  • Takma dişlerini kontrol et. Zayıf oturan protezler, yemek yerken ve içerken fazla havayı yutmanıza neden olabilir. Doğru uymuyorsa diş hekiminize danışın.
  • Sigara içmek yuttuğunuz hava miktarını artırabilir. Bırakma konusunda yardıma ihtiyacınız olursa doktorunuzla konuşun.
  • Egzersiz. Düzenli egzersiz, kolonunuzdan gaz salınımını önleyebilecek olan kabızlık riskini azaltır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.