Karın Ağrısı Nedenleri ve Evde Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Özellikle karın ağrısı çeken insanların merak ettiği önemli konulardan birisi de karın ağrısı evde nasıl tedavi edilir konusu. Öncelikle şunu söylemek gerekir ki aslında karın ağrısı çok fazla büyütülecek bir sorun olmayabilir ve genç yaşlı herkesin başına zaman zaman gelebilir. Diğer yandan evde tedavi yöntemleri ile geçmeyen veya azalmayan karın ağrıları için mutlaka bir doktora görünmekte fayda vardır.
Karın Ağrısı
Kronik karın ağrısının nedenini teşhis etmek zor olabileceğinden, bu alanda tecrübesi olan kalifiye bir pediatrik gastroenteroloğu ziyaret etmek önemlidir. Az sayıda insanda, karın ağrısı, altta yatan ve tanımlanabilen bir durumdan kaynaklanır. En yaygın olarak, bunlar kabızlık, mide ve laktoz intoleransı, çölyak hastalığı veya irritabl barsak sendromu (IBS) gibi bağırsak problemlerini içerir. Karın ağrısı can sıkıcı olabilir ve hatta bazı insanlar karın ağrısına iyi gelen dua ne diye bile araştırırlar.
Daha az yaygın nedenler arasında, enflamatuar barsak hastalıkları, özellikle ülseratif kolit ve Crohn hastalığı bulunur. Bununla birlikte, çoğu insanda, ağrının tanımlayıcı bir nedeni yoktur, bu gerçek olmadığı anlamına gelmez. Bu fonksiyonel karın ağrısı olarak bilinir. Altta yatan bir durumun neden olduğu kronik karın ağrısı belirtileri şunları içerebilir:
- Uykudan uyandıran ağrı
- Belirgin kusma, kabızlık, ishal, şişkinlik veya gaz
- Dışkıda kan
- İstenmeyen kilo kaybı veya yavaş büyüme
- Bağırsak veya mesane fonksiyonundaki değişiklikler
- İdrar yaparken ağrı veya kanama
- Karın hassasiyet veya dolgunluk
Bilinmeyen bir nedeni olan kronik karın ağrısı belirtileri şunları içerebilir:
- Tanımı ve yerleşimi zor olan ya da göbek deliği çevresinde ağrı
- Genelde yemek, aktivite veya barsak hareketleriyle ilgisi olmayan ağrı
- Genellikle bir saatten az süren ağrı
Karın Ağrısı İçin Ne zaman Doktora Gitmeli?
Aşağıdakilerden herhangi birine sahipseniz, doğrudan doktorunuza veya en yakın hastanenin acil servisine gidin:
- Şiddetli acı
- Birkaç saat süren ağrı
- Hamileyseniz ağrı ve / veya vajinal kanama
- Erkek iseniz cinsel bölgede ağrı
- Ağrı ve kusma veya nefes darlığı
- Kusma ve kan gelmesi
- Bağırsak hareketlerinde veya idrarda kan
- Göğsünüze, boynunuza veya omzunuza yayılan ağrı
- Ateş ve terleme
- Soluk ve terli olmak
- İdrar yapamamak
- Dışkı yapamama veya aşırı gaz
Yetişkinlerde Karın Ağrısı Belirtileri
Ağrının türü büyük ölçüde değişebilir. Karın ağrısı ortaya çıktığında, şunları yapabilir:
- Kusmaya çalışın
- Yana doğru cenin pozisyonunda yatın
- Hareketsiz kalmayı deneyin ya da sadece doğru pozisyonu bulmaya çalışarak rahat etmeye çalışın
Özellikle karın ağrısına ne iyi gelir içecek ne içilir diye soranların sadece bol miktarda su alması tavsiye edilir.
Yetişkinlerde Karın Ağrısının Nedenleri
Karnınızda ağrı olmasının birçok nedeni vardır. İnsanlar genellikle apandisit, safra kesesi taşları, ülser, enfeksiyon ve hamilelik sorunları hakkında endişelenir. Doktorlar, bunun yanı sıra diğer birçok koşul için endişelenmektedir. Karın ağrısı karından gelmeyebilir. Bazı şaşırtıcı nedenler arasında kalp krizi ve pnömoniler, pelvis veya kasıktaki durumlar, bazı zona gibi deri döküntüleri ve mide kasları ile ilgili sorunlar bulunur. Ağrı idrar geçirme problemleri veya barsak hareketleri veya periyot problemleri ile birlikte ortaya çıkabilir.
Karında çok fazla organ ve yapı olması sebebiyle, doktorunuzun probleminizin nedeninden kesinlikle emin olması zor olabilir. Doktor size birkaç soru soracak ve daha sonra dikkatlice inceleyecektir. Doktor başka testler de yapmak isteyecektir. Ağrınızın nedeni ciddi olmayabilir. Başka bir senaryo, doktorun bir sebep bulamaması olabilir, ancak ağrı saatler veya günler içinde iyileşir. Doktorun yapabileceği tek şey, ağrının ameliyat veya hastaneye yatmayı gerektirmediğinden emin olmaktır.
Karın Ağrısı Tanısı
Doktorlar tarafından bazı tahlil testlere ihtiyaç duyulursa, aşağıdakileri istenebilir:
- Gizli kan veya diğer sorunları kontrol etmek için rektal muayene
- Erkek iseniz, doktor penisinizi ve skrotumunuzu kontrol edebilir
- Eğer kadınsanız, doktorunuz rahminizdeki (uterus), fallop tüpleri ve yumurtalıklardaki sorunları kontrol etmek için bir pelvik muayene yapabilir ve hamilelik testi yapabilir
- Enfeksiyon (yüksek beyaz sayımına neden olan) veya kanama (kan sayımı veya hemoglobinin azalmasına neden olan) aramak için kan testi
- Diğer kan testleri, hangi organın rol alabileceğini belirlemek için karaciğer, pankreas ve kalpteki enzimlere bakabilir.
- İdrar enfeksiyonu veya kan aramak için idrar testi (böbrek taşı varsa)
- Kalp krizini ekarte etmek için bir EKG (kalbin elektriksel olarak izlenmesi)
- X-ışını, ultrason veya CT taraması dahil diğer testler
Bazen sorunun nedenini bulmak için başka bir doktora yönlendirilebilirsiniz. Endoskopi, uçta ışık ve video kamera bulunan esnek bir tüpün, bazı iç organları, ameliyat gerekmeden incelemek için kullanıldığı bir incelemedir. Hangi organın bakıldığına bağlı olarak farklı isimler kullanılır. Diğer yandan ishal ve karın ağrısına ne iyi gelir sorusunun cevabı da doktor tarafından yapılacak kapsamlı tetkik sonucunda verilebilir. Testleriniz sonuçlanınca doktor size sonuçları açıklayacaktır. Bazı sonuçların geri gelmesi birkaç gün sürebilir ve bunlar aile doktorunuza da gönderilir.
Karın Ağrısı Tedavisi
Tedaviniz ağrınıza neyin sebep olduğuna bağlıdır, karın ağrısına ne iyi gelir üşütme için ne yapılabilir diyenlere için şunları önerebiliriz:
- Ağrı kesici – Ağrılarınız ağrı kesici ile tamamen kaybolmayabilir, ama rahatlaması gerekir.
- Sıvılar – sıvı kaybını düzeltmek ve bağırsağınızı dinlendirmek için damar içine verilen sıvılar olabilir.
- İlaçlar – örneğin, kusmanızı engelleyecek bir şey verilebilir.
- Doktorunuz sizden ağrınızın nedeni bilinene kadar hiçbir şey yememenizi veya içmemenizi isteyebilir.
Evde Tedavi Şekilleri
Karın ağrısının çoğu özel tedavi olmadan gider. Ağrıyı hafifletmek için ve özellikle şiddetli karın ağrısına ne iyi gelir diyenler için evde kendi başınıza yapabileceğiniz bazı şeyler vardır:
- Karnınıza sıcak su şişesi veya ısıtılmış buğday torbası yerleştirin.
- Sıcak bir banyoya girin. Kendinizi yakmamaya dikkat edin.
- Bol miktarda sıvı alın.
- Ağrıyı kötüleştirebileceği için kahve, çay ve alkol tüketiminizi azaltın.
- Tekrar yemek yemenize izin verildiğinde, berrak sıvılarla başlayın, ardından kraker, pirinç, muz veya tost gibi yiyecekleri hafifletin. Doktorunuz bazı yiyeceklerden uzak durmanızı tavsiye edebilir.
- Bol bol dinlenin.
- Bazı ağrı türlerini azaltmaya yardımcı olmak için reçetesiz satılan antasitleri deneyin.
- Parasetamol gibi hafif ağrı kesiciler kullanın.
- Bir doktor tarafından alınması tavsiye edilmedikçe, aspirin veya iltihap önleyici ilaçlardan kaçının. Bu ilaçlar bazı karın ağrısı türlerini daha da kötüleştirebilir.
İlaçlar
Bazı mide-bağırsakla ilgili durumlar, reçetesiz satılan ilaçlar veya reçeteli ilaçlar ile yönetilebilir.
Asit Azaltıcı İlaçlar
Tedavi ve iyileşme işleminiz sırasında mide ekşimesi için tezgah üstü antasitler ile tedavi edilebilirken, GERD, peptik ülser ve gastrit tedavisi için bir histamin bloker almak gerekir.
Müshiller
Kabızlıkla ilişkili mide rahatsızlığı için, özellikle yaşam tarzı değişiklikleri yardımcı olmazsa, doktorunuz tarafından müshil tavsiye edilebilir. Farklı çalıştığından ve bazıları sizin için güvenli olamayacağından, doktorunuzla hangi müshil kullanacağınızı tartıştığınızdan emin olun.
Antibiyotikler
Şayet doktor enfeksiyondan şüphe ediyorsakarın ağrısı kaynakları için, antibiyotikler verilecektir. Bazı oral antibiyotikler evde alınabilirken, orta ila şiddetli divertikülit vakalarında damar yoluyla verilen antibiyotiklerle hastaneye yatış gerektirir.
Steroidler
İnflamatuar barsak hastalığının tedavisi, hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak için steroidler kullanılmasını gerektirebilir.
IBS İlaçları
IBS tedavisi karmaşıktır, ancak bir kişinin kendine özgü semptomlarına bağlı olarak bir veya daha fazla ilaç alınması gerekebilir. Ancak karın ağrısına iyi gelen ilaçlar sadece doktor tarafından tavsiye edilebilir. Kapsamlı bir liste olmasa da, IBS semptomlarını hafifletmek için kullanılan bazı ilaçlar şunlardır:
- Lopermit gibi ishal önleyici ilaçlar
- Miralax gibi kabızlık önleyici ilaçlar
- Bentil gibi spazm önleme ilaçları
- Elavil gibi antidepresanlar