Endometriozis Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Endometriozis Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Endometriozis hastalığı, rahim hastalıkları içerisinde yer alan kritik bir hastalıktır. Rahim içerisinde oluşan kanamaların vücut içerisindeki farklı dokulara sızması sonucu bu organlarda tahribat meydana gelmesi sonucu oluşmaktadır. Endometriozis belirtileri şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Regl dönemlerinin şiddetli ağrılarla geçmesi ve bu süreçte kanamaların yoğunlaşması en belirgin belirtiler arasında yer almaktadır.
  • Regl dönemi belirtilerinin ya da regl dönemi sancılarının şiddetli bir şekilde hissedilmesi de diğer kadın hastalıklardaki belirtilerde de görülen bir belirtidir.
  • Cinsel birliktelik esnasında şiddetli ağrılar olması, bu sebeple birlikteliğin devam ettirilememesi, hastalığın oluşumuna işaret etmektedir.
  • Bel ya da sırt bölgesinde oluşan ağrıların başka nedenlerle ilişkilendirilememesi de Endometriozis belirtisi olarak yorumlanabilmektedir.
  • Sindirim sistemi üzerinde oluşturduğu etki sebebiyle kabızlık sorunu ya da dışkı esnasında ağrı hissedilmesi de ayırt edici belirtilerin arasında yer almaktadır.
  • Kronik olarak yorgunluk ve halsizlik hissetme hali de belirtilerin arasında yer almakla birlikte çok fazla hastalığın belirtisi olduğu için ayırt edilemeyebilir.

Bu belirtilerin en az iki tanesinin şiddetli ve sık bir şekilde görülmesi sonucunda bir uzmana başvurulması gerekmektedir. Kritik bir hastalık olması sebebiyle tedavi sürecinin geciktirilmemesi gerekmektedir.

Endometriozis Hastalığının Gebelik Üzerindeki Etkisi

Endometriozis hastalığının hamileliği etkilemesi, rahim bölgesinde oluşan bir hasar olması sebebiyle olumsuz olmaktadır. Hamile kalamama şikayeti ile doktora başvuran hastaların bir çoğunda bu hastalığın sebep olduğu belirtilmektedir.

Hem yumurtalıklar üzerinde olumsuz etki uyandırması hem de cinsel birliktelik sonucunda döllenme sürecinde sperm hücrelerini öldürmesi sebebiyle gebelik oluşumuna engel olabilmektedir.

Bazı durumlarda gebelik başlamış olsa da bebeğin gelişmesi üzerinde olumsuz etki oluşturması sebebiyle düşük doğumlara da yol açabilmektedir. Anne bünyesine göre değişkenlik göstermekte olan bu durum genel itibariyle gebelik sürecinin ilk aşamasında etkisini göstermektedir.

Endometriozis Kimlerde Daha Sık Görülür?

Endometriozis hastalığının risk grubu, hastalığın olası nedenleri ile ilişkili olarak belirlenmektedir. Genel oran üzerinde yüzde on kadında görülmekte olan bu hastalık şu kişilerde daha fazla görülebilmektedir:

  • Genetik aktarımla, aile üyelerinden birinde hastalık görülenler
  • Geç evlilik nedeniyle ilk doğumu otuz yaşının ardından gerçekleşenler
  • Daha önce başka bir rahim hastalığı geçirmiş olanlar
  • Sigara ve alkol tüketimi fazla olanlar
  • Hormon dengesinde anormallik olanlar
  • Erken menopoz ya da erken regl deneyimi olanlar
  • Doğum tecrübesi olmayanlar

Bu risk grubunda bulunanların Endometriozis belirtileri görülme ihtimali göz önüne alarak rutin kontrolleri sağlamaları gerekmektedir. Özellikle gebe kalmak isteyen kadınların bu hastalığa yönelik hassas bir takip sürecinde olmaları önerilmektedir.

Endometriozis Teşhis ve Tanı Yöntemleri

Endometriozis hastalığının belirlenmesi, farklı tıbbi görüntüleme cihazlarının kullanılması ile yapılmaktadır. Hastalığın belirtilerinin görülmesinin ardından ilk olarak ultrason yardımıyla incelemesi yapılmaktadır.

Jinekoloji muayene esnasında ultrason yoluyla tespit edilemeyen hastalığın, laparoskopi yöntemiyle görülmesi mümkün olmaktadır. Detaylı bir görüntüleme cihazı olduğu için rahim içerisini ve çevresini rahatlıkla görüntülemektedir.

CA125, bilinen bir protein testi olması sebebiyle yalnızca bu hastalıkta değil rahim ile alakalı pek çok hastalığın teşhisinde kullanıldığı için, belirtilerin işaret ettiği başka bir hastalık durumu varsa fark edilmesini sağlayabilmektedir.

Endometriozis Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Endometriozis tedavisi, hastalığın aşamalarına göre ilaç kullanımı ya da cerrahi müdahale ile yapılabilmektedir. İlk aşamada olan hastalıklar için hormon tedavisi uygulanırken daha ileri safhada olan hastalıklar için ameliyat uygulanabilmektedir.

Endometriozis belirtileri görülen hastaların doktora başvurmalarının ardından, hormon dengelerinin doğru bir şekilde sağlanmasına öncelik verilmektedir. Bu sayede hastalığın yayılması önlenebilmektedir. Fakat bazı durumlarda hormon dengelerinin sağlanması yeterli olmayacaktır. Bu sebeple geliştirilmiş cerrahi müdahale yöntemleri de bulunmaktadır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.