Atopik Dermotit Nedir, Nasıl Anlaşılır?
Atopik dermotit hastalığını anlamanın yolu, vücut içerisindeki belirtilerin takip edilmesini gerektirmektedir. Halk dilinde egzama olarak da bilinen hastalık, cilt yüzeyinde oluşan lekelenme ve yaralanmaları ifade etmektedir.
Atopik dermotit nedir, bir deri hastalığı olmasının yanı sıra alerjik bir reaksiyon olarak da ortaya çıkabilmektedir. Alerji durumu olan bireylerde bazı besinlerin tüketilmesi sonucu bu lekelenmeler oluşabilmektedir.
Küçük kırmızı kabarcıklar olarak görülen egzama lekeleri hem içsel hem de dışsal bazı nedenler sonucu ortaya çıkabilmektedir. Vücut bağışıklığı ile doğrudan ilişkili olan hastalığın dermatolojik olarak tedavisi sağlanmasının yanı sıra alerji tedavisiyle de önlenebilmektedir.
Atopik Dermotit Hastalığı Hangi Belirtileri İçerir?
Atopik dermotit belirtileri, bir deri hastalığı olması sebebiyle gözle görülen belirtiler olarak bilinmektedir. Fakat bunun yanı sıra vücut işleyişinde oluşan farklılıklarla da anlaşılabilmektedir. Bilinen belirtiler şu şekilde sıralanmaktadır:
- Cilt yüzeyinde yoğun bir şekilde kuruluk meydana gelmesi
- Kuruluk olduğu bölgelerde kaşıntı hissi oluşması
- Kızarıklık gibi görülen küçük kırmızı lekelerin oluşması
- Oluşan lekelerden sızıntılar oluşması
Bu belirtilerin görülmesinin ardından alerji durumunun öğrenilmesi gerekmektedir. Alerji tedavisinin yapılmasının ardından cilt yüzeyinde de düzelme meydana gelecektir.
Atopik Dermotit Hastalığının Tedavi Şekilleri
Atopik dermotit tedavileri, ilaçlarla yapılmaktadır. Fakat ilaç tedavilerin yanı sıra alerjik reaksiyon gösteren maddelerinde kullanılmaması önerilmemektedir. Aksi durumda tedavi süreci uzayacak ve egzama oluşumu artacaktır.
Atopik dermotithastalığının tedavi şekilleri, tedavi sürecinde önemli bir yöntem de cilt kuruluğunun önlenmesi için cildin sürekli nemli tutulmasıdır. Bunun için doktor önerisi ile bir nemlendirici kullanılmakta ve bu nemlendiriciler egzamalara özel içeriklerle hazırlanmaktadır.
Tedavi süreçlerinde kullanılan ilaçların içerikleri değişkenlik göstermekle birlikte çoğunlukla kortizon içerikli ilaçlar tercih edilmektedir. Nemlendiriciden farklı olan bu ilaçlar önleyici değil doğrudan tedavi edici bir içerikle kullanılmaktadır.
Egzamanın oluştuğu her bölgede aynı kremlerin kullanılması önerilmemektedir. Özellikle yüz bölgesi gibi ince derinin bulunduğu hassas bölgelerde, pimekrolimus ve takrolimus gibi ilaçlar kullanılmaktadır. Deri tipine uygun içerikler ile hazırlanmakta olan ilaçlar, deriye uygun ve düzenli kullanıldığında tedavi etkili bir şekilde tamamlanabilmektedir.
Bazı durumlarda vücudun haricen desteklenmesinin yanı sıra, vücut direnciyle ilişkili tedaviler de uygulanmaktadır. Bu durumda antibiyotik gibi iltihap kurutucu ilaçların kullanılması tedavileri olumlu etkilemektedir.
Egzamaların Önlenmesinde Nemlendiriciler
Egzama oluşumunda cilt nemlendirilmesi, önleyici tedaviler arasında yer almaktadır. Cildin kuruması sonucu oluşan lezyonlar ve yaralar, düzenli nemlendirici kullanımı ile önlenmekte ve hastalık kontrol altında tutulabilmektedir.
Yalnızca bu hastalığın tedavi sürecinde değil, hastalık belirtilerinin görülmemesine rağmen cilt kuruluğu olanların da kullanması tavsiye edilmektedir. Bu sayede deri üzerinde herhangi bir tabaka oluşumu engellenmiş olmaktadır.
Atopik Dermotit Hastaları İçin Öneriler
Atopik dermotit hastalığının iyileşmesi, yaşam döngüsü içerisinde uygulanacak bazı yöntemler ile mümkün olmaktadır. İyileşmeye yönelik sunulan öneriler şu şekilde ifade edilmektedir:
- Cilt üzerinde oluşan lezyonlara temas edilmemesi gerekmektedir. Aksi durumda tahriş oluşacak ya da hijyen sağlanamadığı için egzamaların artışı söz konusu olacaktır.
- Kullanılan giysilerdeki kimyasal içerikler göz önünde bulundurularak eşyalar ile temasından da kaçınılması gerekmektedir.
- Güneş ışınlarının olumsuz etkilerine maruz kalınması da olumsuz etkiler içerisinde yer almaktadır. Bu sebeple güneş ışınlarından korunmak gerekmektedir.
- Atopik Dermotit oluşumuna neden olan alerji durumlarını önlemek için alerji testi yapılmalı ve reaksiyona neden olan gıdalardan sakınmak gerekmektedir.
- Enfeksiyon içerikleri bu hastalık üzerinde olumsuz etkiler oluşturacağı için iltihaplanmalara karşı önlem alınması gerekmektedir.
- Stres ve kaygı durumları, egzama oluşumu üzerinde dolaylı yoldan etkilidir. Bu sebeple stres içerikli olay ve ortamlardan uzak durulması gerekmektedir.