Donovanoz (Granüloma İnguinale) Nedir, Nasıl Anlaşılır?

Donovanoz (Granüloma İnguinale) Nedir, Nasıl Anlaşılır?

Donovanoz hastalığının tanımı; hijyen ortamı bulunmayan ve sağlıklı beslenmenin sağlanamadığı bölgelerde bakterilerin üremesi yoluyla belirtileri görülen bir hastalık, olarak yapılmaktadır.

Donovanoz (Granüloma İnguinale) özellikle Afrika ve Asya gibi az gelişmiş olan ülkelerin şartları dahilinde görülmekte olan hastalığın özelliği, cinsel yolla bulaşan bir hastalık olmasıdır.

Cinsel ilişkinin hijyen içermeyen ortamlarda olması ve cinsel ilişkideki partnerlerin sürekli kontrolsüz olarak değişkenlik göstermesi bu hastalıkla ilgili olan konuların başında gelmektedir. Bazı ülkeler sosyal kültürel seviye olarak gelişmediği için bu konuda bilinçlenme ortamları da oluşmamaktadır.

Donovanoz Nasıl Bulaşır?

Donovanoz hastalığının bulaşıcılığı, çoğunlukla cinsel yolla oluşmaktadır. Fakat buna ek olarak farklı temaslar da hastalığın ortaya çıkmasına kaynaklık etmektedir. Hastalığın bulaşma faktörleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Cinsel birliktelik yoluyla bulaşmaktadır. Özellikle hijyene ilişkin olumsuz manzaralar sunan ortamlarda ve çok fazla partner değişikliğinde bulaşma riski daha da artmaktadır.
  • Yurt dışı seyahatlerinde bulaşma olasılığı bulunmaktadır. Bu gibi ortamlara yapılan seyahatlerde, hastalıkla ilgili ön bilginin toplanması gerekmektedir.
  • Eşcinsel birlikteliklerde hastalığın bulaşma riski bulunabilmektedir. Partner hakkında yeterli bilginin olmadığı durumlarda bulaşıcılığı söz konusu olduğu gibi, bakterilerin üreyeceği ya da bulaşacağı ortamlarda da bu birlikteliğin sağlanması riskli olmaktadır.
  • Birden fazla cinsel partnerin bulunması ya da kırsal bölgelerde çok eşli yaşamların sürülmesi de bu hastalığın risk faktörleri arasında yer almaktadır.

Donovanoz Belirtileri Nelerdir?

Donovanoz hastalığını anlamanın yolları, hastalık ile ilgili olarak ortaya çıkan belirtilerin takip edilmesi ile sağlanmaktadır. Bu belirtiler şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Enfeksiyon oluşumuna bağlı olarak, enfeksiyon belirtileri görülmektedir.
  • Vücuttaki iltihaplanmadan ötürü hem kemiklerde hem eklem bölgelerinde ağrılar yoğun olarak hissedilmeye başlanır.
  • Karın bölgesindeki iç organlarda oluşan tahribatlar nedeniyle, karın ağrılar ya da kas ağrıları oluşmaktadır.
  • Kasıklarda ya da genital bölgede hem yoğun ağrılar oluşmakta hem de belirgin şişlikler meydana gelmektedir.
  • Yüksek ateş ve buna bağlı olarak yoğun baş ağrıları oluşabilmektedir.
  • Vücudun belirli bölgelerinde oluşan iltihapların dışarıya sızıntısının oluşması ise hastalığın son ve tehlikeli evresi olarak bilinmektedir.

Tüm bu belirtiler, Donovanoz (granüloma inguinale) hastalığının oluşmaya başlamasını ya da ilerlediğini göstermektedir. Buna benzer belirtiler ile karşılaşıldığında tanı konması için bir uzmana başvurulması gerekmektedir.

Donovanoz Hastalığının Görüldüğü Bölgeler

Donovoz hastalığının ortaya çıktığı ülkeler, özellikle gelişmemiş ülkeler ya da gelişmemiş bölgeler olmaktadır. Bu sebeple hastalık en yoğun Afrika ülkelerinde, ardından Asya’nın belirli bölgelerinde ortaya çıkmaktadır.

Fakat günümüzde ülkeler arası seyahatin çok olması ya da farklı ülkelerden cinsel partnerlerin bulunması sebebiyle hastalık, Asya ve Avrupa kıtalarının dışında da görülmeye başlanmıştır. Yakın zamanda ülkemizde de tanısı konmaya başlayan hastalık artık daha geniş bir coğrafyaya yayılmıştır.

Bu hastalığın yayılmasını sağlayan hijyen dışı faktörler ve bilinçsiz şekilde korunmadan cinsel ilişkiye girmek olduğu için, gelişmiş ülkelerde önlenebilir olsa da gelişmemiş ülkelerde hastalığın görülme sıklığı daha fazla olmaktadır.

Donovanoz Hastalığından Korunma Yolları

Dovonozu önlemek, belirli konularda kontrolü sağlamakla mümkün olmaktadır. Önleyici olması adına şu öneriler sunulmaktadır.

  • Donovanoz (granüloma inguinale) hastalığının tanısını almış kişilerle cinsel birliktelikte bulunmamak
  • Herhangi bir cinsel ilişkide kondom yoluyla korunma sağlamak
  • Temiz ve hijyenli olmayan ortamlarda cinsel ilişkiye girmemek
  • Tedavi süreçlerini aksatmadan sürdürmek

Bu öneriler ışında, ülkemizde çok sık görülmeyen fakat risk grubu olan hastalıktan korunmak mümkün olmaktadır. Fakat bazı durumlarda hastalığın bulaşması önlenemeyebilir. Bu durumda da hastalığın erken teşhis edilip tedavi sürecinin başlatılması önem arz etmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.