Dukan Diyeti Nasıl Yapılır, Listesi Nedir?

Dukan Diyeti Nasıl Yapılır, Listesi Nedir?

Dukan diyetinde yapılacaklar, diyet programı kapsamında protein oranını arttırırken, karbonhidrat oranını düşük tutma amacıyla hazırlanmaktadır. Bu program kapsamında beslenme türleri ve zamanları aşama şeklinde sunulmaktadır.

Dukan diyeti, Fransız asıllı bir uzman tarafından hazırlanmış bir program olması dolayısıyla içerikleri de bu şekilde belirlenmiştir. Özellikle et yemeyi çok sevenlerin kilo kontrolünü sağlarken et tüketimini azaltmayacakları bir yöntem olarak bilinmektedir.

Dukan Diyeti Beslenme Listesi

Dukan diyet listesi, özellikle karbonhidrat içeren besinlerin tüketimini en aza indirgemek suretiyle hazırlanmaktadır. Karbonhidrat karşılığında protein değeri yüksek besinlerin eklenmesi ile bu programın listesi şu şekilde aşamalandırılmıştır:

  • Birinci Hafta (Atak): Protein içeren gıdaların yağsız olarak tüketilmesi gerekmektedir. Buna ek olarak 1,5 yemek kaşığı miktarınca yulaf türü bir besinin de tüketilmesi gerekli görülmektedir.
  • 2. Aydan yıl sonuna kadar (Seyir): İki güne bölünmüş beslenme programında iki günde bir aynı beslenme uygulanmaktadır. Birinci gün protein içeren gıda yağsız tüketilirken bir sonraki gün buna ilave olarak bir sebze tüketimi gerekmektedir. Tüketilen sebzenin nişasta içermemesi gerekmektedir.
  • 450 gr kilo kaybının olduğu günlerde (Güçlendirme): 5 gün olarak uygulanacak program içeriğinde yağsız şekilde tüketilen protein ve sebzeye ek olarak bazı karbonhidratların tüketimine izin verilmektedir. Buna ek olarak 2.5 kaşık ölçüsünde yulaf ve benzeri besinlerin de tüketimi önerilmektedir.

Dukan Diyet Programında Yer Alan Yiyecekler

Dukan diyeti uygulanırken tüketilecek besinler; her beslenme aşamasında farklı besinlerin tüketimi önerilmektedir. Bu aşamalar dukan diyetinin standart aşamalarıdır, dolayısıyla herkes için uygulanması standart aşamalardır.

  • İlk hafta olarak bilinen aşamada; dana eti, geyik eti, derisiz tavuk, böbrek, balık, yumurta, yağsız peynirler tüketilmektedir.
  • İkinci aşama olan bir yıl süresince; ıspanak, lahana, marul, brokoli, karnabahar, enginar, patlıcan, kereviz, domates, salatalık, mantar, yeşil fasulye, soğan, pırasa, yeşil yapraklı sebzeler, havuç, pancar gibi sebzelerin tüketimine izin verilmektedir.
  • 450 gr. Kilo kaybının olduğu zaman diliminde; elma, armut, portakal, şeftali, erik gibi meyvelerin bir porsiyon tüketilmesine izin verilmektedir.

Tüm bu besin takviyelerinin dışında Dukan diyeti içerisinde önemli olan tüketimlerden birisi de sudur. Suyun yeterli ve düzenli tüketimi önemli bir kriterdir. Özellikle ilk aşamada günde 1,5 litre olmak kaydıyla su içilmediği takdirde diyet tam ve doğru şekilde uygulanmış olmayacaktır.

Dukan Diyeti Sağlıklı ve Güvenilir Midir?

Dukan diyetine duyulan güven, diyeti uygulayan hastaların sonuçlarının olumlu olmasından kaynaklanmaktadır. Bu sonuçlar diyetin tam ve doğru olarak yapılmasından kaynaklanmaktadır. Diyet programında eksik ve düzensiz uygulanan beslenme yöntemleri diyet sonucunu olumsuz etkileyebilmektedir.

Bu diyetin protein ağırlıklı bir diyet olması sebebiyle protein tüketimine ilişkin yapılan araştırmalar da diyetin güvenli olup olmadığını denetleyebilmektedir. Protein değeri üzerinde yapılan araştırmalar özellikle kemik sağlığının gelişmesinde olumlu katkılar olduğunu göstermektedir.

Fakat bu olumlu etki sebze tüketiminin azaldığında görülememektedir. Özellikle böbrek sorunu olan hastaların dukan diyetini yapmak için doktorlarına başvurmaları ve bu süreçte sebze tüketimini ihmal etmemeleri gerekmektedir.

Dukan Diyeti Koruma Evresi Nedir?

Dukan diyetinde koruyucu ve dengeleyici aşama, diyet programının tümünü kapsayıcı bir aşama olarak bilinmektedir. Bu aşamada diyet uygulamasının korunması söz konusudur. Kilo kaybının korunması, diyet sürecinin doğru yürütülmesinin korunması gibi desteklemeler söz konusu olmaktadır.

Dukan diyeti son aşaması olan koruma evresi, diyetin bitiminden ziyade diyet sonrasındaki kilo kaybına yönelik bazı ipuçlarını içermektedir. Bir yıl devam edilen diyet sonunda protein tüketiminin azaltılmaması, yulaf tüketimine devam edilmesi gibi noktalar önem arz etmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.