Gaps Diyeti Nasıl Yapılır, Listesi Nedir?

Gaps Diyeti Nasıl Yapılır, Listesi Nedir?

Gaps diyeti uygulaması, özellikle sindirim sisteminde oluşturduğu olumlu etkiyi merkeze alarak uygulanan bir diyet programıdır. Gaps diyeti, bağırsak işleyişine odaklanan bir program oluşturmaktadır.

Bağırsakların kilo verme üzerindeki önemli etkisinin fark edilmesinin ardından uygulanmaya başlanan bu diyet programı, hem sağlıklı bir vücut işleyişine destek olmakta hem de etkili kilo vermeyi sağlamaktadır.

Gaps diyeti, bağırsakla ilgili olan hastalıkların tedavi edilmesini öncelerken diyet programı süresince işlenmiş paketli gıdaların tüketimini durdurmaktadır. Bağırsak sistemini desteklemek adına diyet programı süresince probiyotik takviyesi de sağlanmaktadır.

Gaps Diyet Programı Nedir?

Gaps diyetinin uygulanışı, üç bölüme ayrılarak yapılmaktadır. Programın ilk bölümü içerisinde, bağırsak tedavisi ve korunmasına ilişkin yollar tanımlanarak bağırsak ile ilgili sağlıklı bir beslenme planı yapılmaktadır.

İkinci bölümde, bir önceki bölümde tedavi edilme yolları tespit edilen bağırsak sorunlarına ilişkin yol kat edilmiştir. Bu sebeple ikinci adım bağırsak florasına yönelik atılmaktadır. Bağırsak florasının düzenli hale gelmesine yönelik bir program uygulanır.

Üçüncü bölümde, ilk iki bölümde bağırsak ile ilişkili belirlenen hem fiziksel hem de psikolojik problemlerin ortadan kaldırılması hedeflenmektedir. Bağırsağı olumsuz etkenlerden korumanın gerçekleştiği bu evrenin sonrasında daha hızlı sonuçlar alınmaya başlayacaktır.

Gaps Diyeti Sonuçlandırma

Gaps diyetinin bitişi, bağırsağa ilişkin sorunların ortadan kalkması ve bağırsağın onarılarak sağlıklı bir hale gelmesini sağladıktan sonraki zaman dilimine denk gelmektedir. Diyetin sonlandırılması da başlangıcı gibi sistematik olarak ilerlemelidir.

Gaps diyeti sonlandırılma aşamaları, bağırsağın tamamen onarılmasından sonra olmalıdır. Aksi takdirde diyet programının herhangi bir faydasının görülmesi mümkün olmayacaktır. Bağırsağa ilişkin sorunların ortadan kalkmasının ardından iyileşmesine ilişkin süreç de desteklenmelidir.

Gaps Diyetinde Hangi Besinler Önemlidir?

Gaps diyeti besinleri, olarak bilinen bazı gıdalar bu beslenme programı içerisinde önemli bir yere sahiptir. Gaps diyetine ilişkin besinler şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Et ve Balık: Bu besinlerin sindirimi kolay olmasının yanı sıra önemli vitamin ve mineral değerlerine sahip oldukları için bu diyet programı dahilinde tüketimine önem verilmektedir.
  • Süt Ürünleri: Bu besinler içerisinde sindirimi kolay olanların tüketimi desteklenirken aynı besin grubu içerisinde zor sindirilenlerden uzak durulması gerekmektedir. Laktoz oranı fazla olan besinlerin sindirimi zor olduğu için tüketimi önerilmez. Yalnızca ev içerisinde yapılan yoğurt gibi kolay sindirile süt ürünleri tercih edilmektedir.
  • Yumurta: Yine sindirimi kolay bir besin olması ve tok tutma özelliği sebebiyle tercih edilmektedir.
  • Sebzeler: Nişasta içeriği bulunmayan yeşil yapraklı sebzelerin tüketimi bu beslenme programı içerisinde önemlidir. Havuç, salatalık, kereviz gibi sebzeler de tüketimi önerilenler arasında yer almaktadır.
  • Meyveler: Katkı maddesi içermeyen ve doğal olduğu bilinen meyvelerin tüketilmesi önemli olmaktadır.
  • Kuruyemişler: Tuz oranının fazla olmamasına özen gösterilerek pek çok kuruyemişin tüketimine izin verilmektedir. Kabak çekirdeği, fındık, fıstık, kaju, Pikan cevizi gibi önemli besin kaynaklarını içeren kuruyemişler öneri olarak sunulmaktadır.

Gaps Diyeti Kimlere Önerilir?

Gaps diyeti tavsiyesi, sağlıklı sağlıksız her bireyi kapsayıcı olmasına rağmen bazı sindirim problemleri olan hastalara yönelik sunulmaktadır. Sindirim sistemi üzerinde düzenleyici etkisi olması sebebiyle glüten hassasiyeti olanlar için de oldukça faydalıdır.

Gaps diyeti, bağırsakların beyne olan etkisi üzerinden hareketle psikiyatri hastaları üzerinde de oldukça olumlu sonuçlar doğurmaktadır. OKB hastaları, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite tanısı almış olan hastaların tedavi süreçlerine ek olarak bu beslenme şeklini kullanmaları, tedaviyi hızlandırıcı bir etki sunacaktır.

Bu hastalıkların yanı sıra egzama, eklem ağrısı, migren, epilepsi gibi çok farklı hastalıkların da tedavi süreçlerini destekleyici olmakta olan bu beslenme programı, pek çok uzman tarafından da önerilmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.