Cilt Kanseri Nasıl Anlaşılır, Erken Teşhisi Mümkün Mü?

Cilt Kanseri Nasıl Anlaşılır, Erken Teşhisi Mümkün Mü?

Cilt kanserini anlamanın yolları, hastalık ile ilgili belirtilerin iyi takip edilmesi ve doktor muayenelerinin ihmal edilmemesi ile mümkün olmaktadır. Vücudun görünen tabakasında oluşmakta olan cilt kanseri nasıl anlaşılır, derinin farklı katmanlarında meydana gelebilmektedir.

Ülkemizde çok sık görülmekte olan cilt kanserinin belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Deride oluşan yaraların uzun süre iyileşmemesi ciltte kanser oluşumuna işaret edebilmektedir.
  • Deride gözlemlenen yaranın uzun süre geçmemesinin yanı sıra yayılım göstermesi de belirtiler arasında yer almaktadır.
  • Lekelenmelerin ağrılı ve kaşıntılı olması, şiş ve kırmızı bir görüntü oluşturması cilt kanserinin sinyali olabilmektedir.
  • Ciltte var olan benlerin değişikliğe uğraması, şişmeye ya da yayılmaya başlaması cilt kanseri hastalarında görülen belirtilerden biri olarak bilinmektedir.

Cilt Kanserinin Nedenleri Nelerdir?

Cilt kanserine neden olan faktörler hem içsel hem de dışsal bazı içerikler sunmaktadır. Cilt kanseri hastalığını tetikleyen nedenle şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • UV, UVA, UVB, UVC gibi zararlı ışınlara maruz kalınması cilt kanserinin ortaya çıkmasına neden olan en önemli konulardır. Güneş yanıkları, hücre tahribatları gibi sonuçlar doğurması sebebiyle deri yüzeyinde kanser hücrelerinin oluşmasına kaynaklık etmektedir.
  • Solaryum, ultra viyole ışınlarının doğrudan temasına neden olduğu için cilt kanseri oluşumunu tetikleyen önemli bir risk faktörü olarak bilinmektedir.
  • Ciltteki benler, doğrudan cilt kanserine neden olmamaktadır. Fakat bazı benlerin sonradan oluşması cilt kanseri riskini arttırmaktadır.
  • Işık tedavisi uygulanan hastalarda maruz kalınan zararlı ışınlar sebebiyle cilt kanseri görülme riski bulunmaktadır.
  • Genetik faktörler, aile üyelerinin bazılarında bu hastalığın görülmesi ile ilgili olarak risk faktörü oluşmaktadır.

Cilt Kanseri Tanı ve Teşhisi

Cilt kanserinin teşhisinin belirlenmesi, doktor muayenesi sırasında bazı yöntemlerin kullanılması ile mümkün olmaktadır. Fakat doktor muayenesi öncesi kişinin kendi cildini düzenli olarak takip etmesi ve belirtileri gözlemlemesi gerekmektedir.

Tüm vücudun görülebileceği şekilde bir ayna yardımıyla cilt üzerinde sonradan oluşan lekeler ve bu lekelerin belirtileri takip edilerek cilt kanserine yönelik farkındalık oluşturmak mümkün olmaktadır. Şüpheli durumlarda doktor muayenesine başvuru yapılarak erken teşhis bu şekilde kolaylaştırılabilmektedir.

Cilt kanseri tanı ve teşhisi, ilk teşhisinde doktor tarafından fiziksel muayene aracılığıyla yapılmaktadır. Dermatoskopi adı verilen cihaz ile cildin detaylı incelemesi yapılarak teşhis konulabilmektedir. Bu cihaz aracılığıyla oluşan lekelenmelerin deri altı da görüntülenmekte ve teşhis doğru bir şekilde yapılabilmektedir.

Cilt Kanseri Tanısında Biyopsi

Cilt kanserinin biyopsi ile tanılanması, ilk muayeneler sonucu şüpheli bir durum oluşması ve cilt kanseri oluşma durumu bulunması sonucunda karar verilen bir yöntemdir. Biyopsi yalnızca görüntüleme değil bir parça alınıp incelenmesinin yapıldığı bir tanı yöntemidir.

Ciltte oluşan çıkıntılı lekeler ya da yayılmaya başlayan benlerden alınan bir parça, incelenmesi için ilgili laboratuvara gönderilmektedir. Oradan gelecek sonuca göre hastalığın tanısı belirlenmekte ve uygun tedavi yöntemi belirlenmektedir.

Tanısı belirlenen hastalık için uygulanan tedavi yöntemleri de hastalığın aşamasına göre belirlenmektedir. Kemoterapi ve radyoterapi bu hastalık içerisinde en sık başvurulan tedavi yöntemlerinin başında gelmektedir.

Cilt Kanserinde Erken Teşhis Yapılabilir Mi?

Cilt kanserinin erken teşhisi, hastalığın belirtilerinin doğru takip edilmesi ile sağlanmaktadır. Hastanın vücudunda oluşan lekeleri fark etmesinin ardından doktora başvurması süreci hızlandırmaktadır.

Cilt kanseri teşhisinin erken yapılması, tedavi sürecini hızlandıran önemli bir etkendir. Teşhis kısa sürede yapıldıktan sonra en uygun tedavi yöntemi belirlenerek uygulamaya alınmaktadır.

Erken teşhisin olumlu sonuçlarından biri hastalığın erken tedavi edilebilmesidir. Bunun yanı sıra hastalığın tedavi sürecinde kullanılan ilaçların daha hafif olması sebebiyle yan etkilerin görülme olasılığı da azalacaktır. 

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.