Karın Ağrısına Ne İyi Gelir? Hangi İlacı Kullanmalıyım?
Karın ağrısı her yaştan insanın başına gelen bir sorun olsa da özellikle belli yaş üzeri olan ve belli hastalıklardan mustarip birçok kişinin merak ettiği bir konu da karın ağrısının sebepleri ve tedavi yollarıdır. Özellikle kişinin kanser gibi veya buna benzer ciddi rahatsızlıkları veya rahatsızlık şüpheleri varsa o zaman karın ağrısı bazı durumlarda ciddi bazı sağlık problemlerinin de göstergesi olabilir. Bu sebeple sürekli devam eden karın ağrısı durumlarını mutlaka uzman bir doktora anlatmak gereklidir.Mide bulantısı sebepleri nelerdir ve ne iyi gelir?
Karın Ağrısı Nedir?
Karın, vücudun göğüs ve pelvis arasında yer alan kısmıdır. Ağrı, kişisel bir rahatsızlık deneyimidir. Karın ağrısı, hem iç hem de dış karında çeşitli durumlarla ilişkilendirilebilir. Karın veya alt karın ağrısı, donuk bir ağrı, kramp veya keskin bir ağrı olabilir. Donuk ağrılar ve kramplar bazı kemoterapi ilaçlarıyla nadiren ilişkili değildir. Birkaç dakika içinde çözülmeyen keskin ağrı daha ciddi bir sorunun göstergesi olabilir.
Kanser Tedavisi İle ilişkili Karın Ağrısı ve Kramp
Kemoterapi, bağırsakların hem hızlı hem de yavaş hareketliliğine neden olabilir. Başka bir deyişle, dışkıyı bağırsakta hareket ettiren normal dalga benzeri hareket normalden daha hızlı veya daha yavaş olabilir.
Hızlı hareketlilik dışkının daha hızlı hareket etmesine ve daha az oluşmasına neden olabilir. Hızlı hareketlilik kramp veya ishal ile ilişkili olabilir. Yavaş hareket kabiliyetin daha yavaş hareket etmesine, sertleşmesine ve kurutulmasına ve daha zor hale gelmesine neden olabilir. Kabızlığa katkıda bulunabilir. Ağrı ağrılı veya kramp benzeri olabilir ve artan şişkinlik ile ilişkili olabilir.
Kemoterapi ayrıca bağırsaklarda bulunan normal bakteri florasını da değiştirebilir. Bu sindirim ve karın ağrısı, kramp veya şişkinliğe neden olabilir. Kramp, bağırsak spazmı nedeniyle oluşur. Bağırsaklarınızı hareket ettirme dürtüsüyle ilişkili olabilir. Genellikle sabit değildir, ancak dalgalar halinde gelir.
Karın Ağrıları veya Krampları Yönetmek İçin Yapabileceğiniz Şeyler
Doktorunuzunsize acınızı yönetmede yardımcı olması için, acınızı yeterince tanımlayabilmeniz önemlidir. Bunu yapmanın bir yolu aşağıdaki soruları cevaplamaktır. Özellikle ishal ve karın ağrısına ne iyi gelir diye soranlar bu soruları iyi cevaplamalıdır.
- Ağrı ne zaman başladı? Acı çekerken ne yapıyordum?
- Ağrı nasıl bir duygu? Bıçaklanmış, bıçaklanmış mı, donuk ve sabit mi?
- Ağrı nerede? Parmağımla işaret edebilir miyim, yoksa her tarafa yayılmış mı?
- Karın ağrınız her zaman ne kadar kötü? Acı hissetmenize neden olan en kötü ağrı ne kadar kötü?
- Acı ne kadar sürdü? Ağrı yürürken mi geldi, yoksa bir süre devam etti mi?
- Belli bir aktivite yaptığımda ağrı gelir ve gider mi, yoksa öngörülemez mi?
- Karın ağrısını gidermek için ne yapabilirim? Bir şey yardımcı olur mu? Geçmişte işe yarayan neyi kullandım ve bu şimdi çalışıyor mu?
- Depresyonda mı yoksa endişeli misiniz? Bu acıyı daha da kötüleştiriyor mu?
Bazen bir süre uzanmak, karın rahatsızlığını giderir. Sıvılarınızı kısıtlamanız söylenmediği sürece bol miktarda sıvı alın. İlacınızı, özellikle aç karnına almayacaksanız, yiyeceklerle birlikte alınız. Aspirin veya aspirin içeren ürünlerden kaçının. Gerekmediğinde narkotik ağrı kesicilerden kaçının. Doktorunuz tarafından önerilmedikçe karın ağrısı için kullanmayın. Alkol almaktan ve sigara içmekten kaçının; her ikisi de midenizi tahriş edebilir. Eğer kramp geçiriyorsanız, rahatlamaya yardımcı olmak için gevşemeyi ve derin nefes almayı deneyebilirsiniz. Hafif yiyecekleri az miktarda yiyin.
Bulantı ve Kusma
Özellikle ciddi hastalıkların ve kanser tedavisi sırasında, karın ağrısını önlemek için kaçınılması gereken yiyecekler ve aynı zamanda karın ağrısına ne iyi gelir içecek ne içmeli diye merak edenler aşağıdaki maddelere dikkat etmelidir.
- Sıcak, baharatlı yiyecekler
- Yağlı, yağlı veya kızarmış yiyecekler
- Çok tatlı, şekerli yiyecekler
- Büyük porsiyon yemek
- Güçlü kokulu yiyecekler
- Çabucak yemek ya da içmek
- Yemeklerle birlikte içecekler içmek
- Yemekten sonra uzanmak
Yapılması Gerekenler
Özellikle karın ağrısına ne iyi gelir evde tedavi nasıl olur merak edenlerin aşağıdakileri mutlaka uygulaması önerilir:
- Gün boyunca küçük yemekler yemek
- Soğuk veya zeytinyağlılar
- Yemekten sonra ağzınızı limon suyuyla çalkalamak
- Buz küplerini, naneli şekerleri veya sert şekerleri emmek
- Yemek yerken TV, müzik veya okuma gibi dikkat dağıtıcı şeylerle uğraşmayın
İshal Durumunda Ne Yapmalı?
Karın ağrısının önlenmesine yardımcı olan yiyecekler:
- Pirinç, muz, beyaz ekmek, yulaf ezmesi, patates püresi, elma püresi, derisiz ve kemiksiz tavuk veya hindi
- Diyetinizde sodyum (tuz) ve potasyum miktarını artırın
- Bol miktarda sıvı için
- Bazı durumlarda, karın ağrınızı yönetmek, daha iyi veya daha kötü hale gelebilecek şeyleri tanımlamak için bir miktar deneme yanılma gerektirebilir.
Bu uygulamalar ayrıca çocuğun karın ağrısına ne iyi gelir sorusuna da cevap niteliğindedir.
Doktorunuzun Size Önerebileceği İlaçlar veya Tavsiyeler
Karın ağrısı için reçetesiz satılan birçok ilaç olmasına rağmen, bunlar genellikle diğer mide problemleriyle de ilişkilidir. Herhangi bir ilaç almayı sağlık uzmanınızla görüşmelisiniz. Laktoz intoleransı varsa, Lactaid yardımcı olabilir.
Karın Ağrısı Sebebiyle Doktoru Ne zaman Aramalı?
Özellikle birkaç dakika içinde çözülmeyen ani şiddetli karın ağrısı gelişirse ve özellikle aşağıdakilerden herhangi birinin eşlik etmesi durumunda hemen doktorunuzu arayın:
- Ani karın şişmesi
- Soluk, zayıf ve sersemlemiş hissetme
- Terlemek
- Yüksek ateş
- Ani kusma veya kan kusma
- Bilinç kaybı
- Tahta benzeri bir karın
Aşağıdakileri yaşıyorsanız, doktorunuza mutlaka 24 saat içinde başvurun:
- Sürekli karın ağrısı, reçete edilen yöntemlerle ortadan kalkmaz ise.
- Mide bulantısı
- Bir günde 4-5 defadan fazla kusma
- Bir günde 4-5 defadan fazla ishal görme
- Siyah veya katranlı tabure veya dışkıda kan
- Doktorunuzun veya sağlık uzmanınızın tavsiyelerine uymanıza rağmen, üç gün içinde bir bağırsak hareketi yapmadıysanız
- Karnınız şişmiş görünüyorsa veya dokunması zor geliyorsa
Tıbbi Terapi
Çeşitli hastalık süreçleri karın ağrısı belirtilerine neden olabilir ve genellikle tıbbi tedavi ile tedavi edilebilir. Uygun tıbbi önlemler alınırsa ve hastanın klinik durumu iyileşmezse etken maddeyi ve hastalığın durumunu yeniden değerlendirmek gerekir. Özellikle karın ağrısına ne iyi gelir üşütme var mıdır bunu da kişi doktoru ile beraber cevaplamalıdır.
Sıvı Terapisi
Akut karınlı hastalar için tıbbi tedavinin dayanak noktası, keşfedildikten sonra altta yatan nedeni tedavi etmektir. Bununla birlikte, nedenden bağımsız olarak, bazı genelleştirilmiş tedavi rejimleri kritik hastalara uygulanır. Şok, ele alınması gereken en önemli sorundur. Hipovolemi ve abdominal olduğunda, bağırsak duvarının uzlaşması, bakterilerin artmasına yol açabilir ve hastaları endotoksemiye yatkınlaştırabilir. Sıvı tedavisi, hastanın tedaviye verdiği klinik tepkiye ve kardiyovasküler duruma bağlı olarak devam edilebilir.
İlaç Tedavisi
Bir hastanın durumu ele alındıktan ve uygun sıvı tedavisine başlandıktan sonra, ilaç ile tedaviye devam edilmelidir. Enfeksiyon için tüm seçenekler ideal olarak kültür ve duyarlılık testi sonuçlarına dayanmalıdır. Bununla birlikte, laboratuvar sonuçları beklerken ampirik tedavi her zaman garantilidir. Enfeksiyon şüpheli enfeksiyon kaynağından gelen yerleşik mikropların bilgisi de, antibiyotik tedavisinin en uygun yolunun seçilmesinde çok önemlidir. Tabi karın ağrısına hangi ilaç iyi gelir buna sadece doktorunuz karar verebilir.