Klamidya Enfeksiyonu, Belirtileri Nelerdir?

Klamidya Enfeksiyonu, Belirtileri Nelerdir?

Klamidya enfeksiyonunu anlamanın yolları, görülen olası belirtilerin sık ve şiddetli bir şekilde ortaya çıkması ile ilgilidir. Klamidya enfeksiyonu belirtileri şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Rahatsız edici kokular ile gelmekte olan vajina akıntıları,
  • Regl dönemi dışında oluşan kanamalar,
  • Adet sürecinde oluşan yoğun ağrılar,
  • Cinsel ilişki esnasında ya da sonrasında oluşan sancılar,
  • Vajina ya da penis etrafında kaşıntı, kızarıklık,
  • Ağrılı idrar boşaltımları,
  • Penis ucundan gelen bulanık akıntılar,
  • Testis bölgesinde oluşan şişlikler ya da ağrılar

Bu belirtilerin yoğun bir şekilde görülmesi, hastalık habercisi olabileceği için doktor görüşünü zorunlu kılmaktadır.

Klamidya Enfeksiyonu Nedir?

Klamidya enfeksiyonunun tanımı, cinsel yolla bulaşan hastalıkların tanımları ile ilişkili olmaktadır. Enfeksiyon içerikli bir hastalık olduğu için bakteri bulaşmasından oluşmaktadır. Cinsel yolla bulaşan bir hastalık olduğu için olası sonuçları arasında kısırlık gibi problemler bulunabilmektedir. Cinsel yolla bulaşan bir hastalık olması sebebiyle özellikle genç yaş grubu hastalarda daha sık görüldüğü bilinmektedir. Korunma olmadan girilen cinsel ilişkilerde bu tarz hastalıkların risk oranı oldukça yüksek bir seviyede bulunmaktadır.

Kısırlık, prostat gibi hem üreme sistemini hem de boşaltım sistemini doğrudan etkileyen sonuçları bulunmakta olan hastalık, tedavi süreçleri başlatılmadığında kalıcı sonuçlar doğurmaktadır.

Klamidya Enfeksiyonu Nasıl Bulaşır

Klamidya enfeksiyonu bulaşma şekilleri, bakterilerin bir başka vücuda aktarımı ile mümkün olmaktadır. Bilinen bu enfeksiyonun bulaşma şekilleri şu şekilde sıralanmaktadır. :

  • Cinsel yolla bulaşan bir hastalık olduğu için hem anal hem oral birleşmelerin korunmasız olması durumunda bulaşma riski oldukça büyük bir oran içermektedir.
  • Kan yoluyla da bulaştığı için herhangi bir kanama durumuna temas edildiğinde ya da sağlık kurumlarında iyi bir hijyen ortamı sunmayan malzemelerin kullanımında bulaşma riski bulunmaktadır.
  • Hamilelik sürecinde oluşan kanamalar ya da bebeğin annesini emmesi de bu hastalığın bulaşma yolları arasında gelmektedir. Anne ve bebeğin kontrollü bir ilişkide olması bulaşma riskini minimum seviyeye indirgemektedir.

Klamidya enfeksiyonu belirtileri, görülmesinin hemen ardından hem partnerin hem de belirtilerin görüldüğü bireyin hastalık ile ilgili bir teste başvurması doğru ve erken teşhisi kolaylaştırıcı olacaktır. Olası tehlikelerin önlenmesi için, yukarıda belirtilen durumlardan birine maruz kalındığında bir doktor görüşü almak gerekmektedir.

Klamidya Enfeksiyonu Tedavi Yöntemleri

Klamidya enfeksiyonunun tedavi süreçleri, bir test ardından en doğru tanının konulması ile başlatılmaktadır. Bu test, bakteriler üzerinde bir inceleme yapılması ile mümkün olmaktadır. Bu hastalığa ilişkin; DFA, EIA, NAAT gibi farklı test uygulamaları yapılabilmektedir.

Testin yapılmasının ardından tanı koyma işlemi gerçekleştikten sonra, gerekli ölçüde yaş dönemine uygun bir antibiyotik verilmesi ile tedavi süreci başlatılmaktadır. Tedavinin kısa süreli olumlu etkileri görülmesine rağmen ilaca devam edilmesi gerekli görülmektedir.

Klamidya hastalığı tedavi sürecinde dikkat edilmesi gerekilen konu, enfeksiyon durumuna maruz kalınacak ortamlardan sakınmaktır. Bu süre zarfında kontrolü sağlanmayan cinsel birlikteliklere ara verilmesi gerekebilmektedir.

Oksitetrasiklin ve doksisiklindir gibi ilaçlar bu hastalığa maruz kalan hastalar için en çok tercih edilen antibiyotikler arasında yer almaktadır. Yaş grubu ile ilişkili olarak belirli doz kullanımları genellikle haftalık olarak sonuç vermektedir.

Klamidya Enfeksiyonundan Korunmak

Klamidya enfeksiyonunun bulaşmasını engelleyici ipuçları, yaşam şartlarına ilişkin öneriler sunmaktadır. Önerilen bu ipuçları sıralaması şu şekilde yapılmaktadır:

  • Klamidya enfeksiyonu korunmalı cinsel birlikteliği zorunlu kılmaktadır.
  • Kullanılan kondomların tahrip olmamış olması önemli görülmektedir.
  • Hamilelik sürecinde bebeğin emzirilmesi ya da doğum şekli doktor görüşünden hareketle belirlenmelidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.