Kolon Kanseri Belirtileri Ne Kadar Sürer?

Kolon Kanseri Belirtileri Ne Kadar Sürer?

Kolon kanseri nasıl anlaşılır, sorusu bu kanser türünün vücutta oluşturduğu etkileri ve belirtileri işaret etmektedir. Bağırsak bölgesinde oluşan kötü huylu tümörler sonucu kolon kanseri belirtileri ortaya çıkmaktadır. Bu belirtiler şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Sindirim sisteminde uzun süreli bozulmalar yaşanması, aralıksız devam eden kabızlık ve ishal şikayeti
  • Kabız ya da ishal durumu dışında dışkıdan kan gelmesi
  • Karın bölgesinde ağrı ve sancı oluşması
  • Vücutta kansızlık oluşması
  • Herhangi bir diyet ya da beslenme programı olmaksızın aşırı kilo kayıplarının yaşanması

Kolon kanserine işaret etmekte olan belirtilerdir. Fakat bu belirtilerin görülmesi hemen kolon kanseri teşhisi konulmasın zorunlu kılmamaktadır. Bu belirtilerin fark edilmesinin ardından bir doktora başvurulmalı ve doğru teşhis doktor tarafından belirlenmelidir.

Kolon Kanserini Etkileyen Riskler

Kolon kanserine neden olan faktörler, çoğunlukla çevresel olmayan ve açıklanamayan faktörler olsa da kolon kanserinin bilinen bazı riskleri de bulunmaktadır. Kolon kanserini tetikleyici ya da ortaya çıkaran faktörler şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Genetik faktörler kolon kanserinin en önemli risk faktörüdür. Aile üyelerinde kolon kanseri görülen bireylerin belirtiler olmaksızın kontrole gitmeleri gerekmektedir.
  • Kanserojen içeren paketli gıdaların sıkça tüketilmesi kolon kanserinin ortaya çıkmasını tetikleyen unsurlar arasında yer almaktadır.
  • Daha önce farklı tür bir kanser hastalığının yaşanmış olması kolon kanserinin de görülme ihtimalini arttırmaktadır.
  • Sigara, alkol ya da bağımlılık verici maddelerin kullanımı diğer kanser türleri gibi kolon kanserini de tetikleyici olduğu bilinmektedir.

Tüm bu risk faktörleri dahilinde kolon kanseri belirtileri görülme ihtimalleri bulunmaktadır. Yaş ve cinsiyete bağlı kalınmaksızın her birey risk faktörü içerisinde yer almaktadır Fakat orta yaş ve üzerinde görülme sıklığının daha fazla olduğu bilinmektedir.

Kolon Kanseri Tedavi Süreçleri

Kolon kanserinin iyileşme süreci, teşhisin ve tanının konulmasının ardından hastalık aşamasına göre başlatılmaktadır. Süreç ilk olarak doğru tanının konulmasıyla başlamaktadır. Kolon kanseri belirtilerinin görülmesinin ardından doktor muayenesinde bazı yöntemler uygulanarak tanı konulabilmektedir.

Belirtiler görüldüğünde ya da öncesinde kolon kanserine yönelik bir şüpheyle doktora gidildiğine; kolonoskopi, tomografi, DNA testleri gibi işlemler ile doğru tanının konulması için farklı yöntemler uygulanmaktadır.

Kolon Kanseri Evreleri

Kolon kanserinin aşamaları, teşhisin ardından hangi seviyede olduğu belirlenerek açıklanmaktadır. Genel evrelerin 4 aşamayı içerdiği bilinmektedir. Kolon kanserinin en erken evresinde teşhis konulması tedavi sürecini de hızlandıracaktır. Kolon kanseri evreleri şu şekilde belirtilmektedir:

  • 1.Evre: Erken teşhis dediğimiz ilk evredir, henüz bağırsak dışı organlar ile bağlantı kurulmamıştır.
  • 2.Evre: Kanser hücresinin bağırsağı aşmaya başladığı evredir fakat henüz uzak organlara değil yakınlardaki organlara temas başlamıştır.
  • 3.Evre: Lenf düğümleri üzerinde de kanser hücrelerinin görülmeye başlandığı evreyi işaret etmektedir.
  • 4.Evre: Kanser sürecinin son evresi olarak bilinir. Kritik organlara sıçrama ve kanser hücresinin diğer organlara da zarar vermesi söz konusudur.

Kolon Kanserinde Dikkat Edilecekler

Kolon kanserini önlemek için öneriler, farklı içerikler sunsa da öncelikle düzenli kontrolün yapılmasını sunmaktadır. Özellikle genetik faktörlerin bulunduğu bireylerin belirtilerin görülmesini beklemeden kontrole gitmeleri gerekmektedir.

Kolon kanserinin belirtileri görülmeden önce önleyici olması adına beslenme şekillerine yönelik dikkat edilecek hususlar bulunmaktadır. Sebze, meyve gibi sağlıklı içerikler sunmakta olan besinlerin tüketilmesi; paketli gıdalardan uzak durulması gerekmektedir.

Spor yapmak, alkol ve sigara kullanımına son vermek yalnızca kolon kanseri için değil diğer tüm kanser türleri için tavsiye edilen konular arasında yer almaktadır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.