Rahimde Kist Belirtileri Nelerdir?

Rahimde Kist Belirtileri Nelerdir?

Rahimde kist olduğu nasıl anlaşılır, sorusu üzerinden bazı belirtilerden bahsetmek mümkün olmaktadır. Rahim bölgesinde bir kist oluşumunun başladığına işaret eden belirtiler şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Rahim kisti belirtileri içerisinde en belirgin olan gösterge adet düzensizliğidir. 28 günde bir olmak üzere düzenli olması gereken adet döngüsünün sık sık bozuluyor olması önemli bir belirtidir.
  • Karın bölgesinde şişlik oluşması ya da sancı hissedilmesi
  • Baş dönmesi ya da mide bulantısı
  • Hormon değişikliğine bağlı olarak vücudun belirli bölgelerinde yoğun tüylenmenin yaşanması
  • Rahim bölgesinde hissedilen küçük şişlikler
  • Gebeliğin oluşamaması
  • Akıntının yoğun ve kötü kokulu şekilde gelmesi
  • Başka nedene bağlı olmaksızın ani kilo kayıpları ya da kilo artışları

Tüm bu belirtiler, rahim bölgesinde bir kist oluşumunun başladığına işaret etmektedir. Fakat bu belirtilerin hangi sıklıkta ve hangi şiddette olduğu önemlidir. Doğru tanının konulması için bir uzman görüşüne ihtiyaç duyulmaktadır.

Rahim Kistinde Tedavi Yöntemleri

Rahim kisti tedavi şekilleri, hastalığın hangi aşamada olduğu ile doğrudan ilişkilidir. Bazı durumlar ilaç tedavisi yeterli görülürken bazı durumlarda ameliyat söz konusu olabilmektedir. Öncelikli kistin iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğuna ilişkin bir test yapılması gerekmektedir.

Rahim kisti tedavileri içerisinde en belirgin olanı hormon tedavileridir. Hormonların bozulması yoluyla oluşan hastalık sürecinde hormon dengeleri sağlanmadığında herhangi bir tedavinin ilerlemesi de mümkün olmamaktadır.

Hormon tedavileri içerisinde doğum kontrol hapları kullanılmaktadır. Bazı genç kadınlar bu ilaçların kullanımında tereddüt yaşasa da, doğum kontrol ilaçları sayesinde hormon dengesizlikleri giderilmekte ve kist oluşumunun önüne geçilebilmektedir.

Hastalığın çok ilerlediği ve ilaç tedavilerinin sonuç vermediği durumlarda, ameliyat ile müdahale de uygulanabilmektedir. Fakat bu süreçte yumurtalıkların alınma ihtimali olduğu için annelik deneyimi olmayan hastalar için ameliyat ile tedavi önerilmemektedir.

Rahim Kisti Neden Oluşur?

Rahim kistinin nedenleri, fizyolojik nedenlerden oluşmaktadır. Her vücut işleyişi içerisindeki farklı nedenler vücudun kist üretmesine neden olabilmektedir. Rahimde oluşan kistlerin nedenleri şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Hormon dengesinin belirli dış faktörlerle bozulması ya da genetik hormon bozukluğu
  • Adet döngüsünde sürekli düzensizlik oluşması
  • Hipertiroid tanısı alan hastaların tedavi süreçlerinin tamamlanmaması
  • Kilonun aşırı fazla ya da aşırı az olması
  • Aile içerisinde bu hastalığa sahip olan bireylerin bulunması sebebiyle genetik aktarım

Rahim kisti belirtileri yukarıda sayılan bazı faktörlerin sebebiyle görüldüğü gibi bunların dışında vücut işleyişinin bozulması sebebiyle de ortaya çıkabilmektedir. Kontrolü sağlamak adına jinekoloji muayenelerinin düzenli yapılması gerekmektedir.

Kötü Huylu Rahim Kisti Nedir?

Rahim kistinin kötü huylu olması, belirtileri aynı olmasına rağmen etkilerinin ve sonuçlarının daha riskli olduğu kistleri ifade etmektedir. Bunun anlaşılabilmesi için jinekoloji muayenesinde kistin incelenmesi gerekmektedir.

Biyopsi ile yapılan kist incelemesi sonucu, kistin tedavi edilebilir olduğuna ilişkin bilgi sağlanmaktadır. Kistin ilaç tedavisi sonucu iyileşmeyeceğinin anlaşılması üzerine kötü huylu kistler cerrahi müdahale ile alınmaktadır.

Kötü huylu kistler aynı zamanda tümör olarak da bilindiği için ameliyat sonrasında kanser tanısı alan tümörler için kemoterapi tedavisi de uygulanabilmektedir.

Rahim Kisti İçin Bitkisel Öneriler

Rahim kistinde bitkisel tedavi, Doktor İbrahim Saraçoğlu tarafından sunulan bazı kür tavsiyeleri ile yapılabilmektedir. 15 gün boyunca uygulanacak soğan küründe orta boy soğanın kaynatılıp her sabah aç karnına ılık olarak tüketilmesi gerekmektedir.

Rahim kisti belirtileri, görülmesinin ardından bitkisel tedavinin başlamasından önce bir doktor teşhisi ve tedavisine ihtiyaç duyulmaktadır. Doktor kontrolü olmadan başlanan bitkisel tedaviler sorun oluşturabilmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.