Meyan Kökü Çayının Faydaları Nelerdir?

Meyan Kökü Çayının Faydaları Nelerdir?

Meyan kökü çayının sağladığı yararlar, pek çok yer almaktadır. Özellikle ramazan aylarında şerbet olarak tüketilmesiyle tanınmasına rağmen meyan kökü çayının faydaları herkes tarafından bilinmektedir.

Meyan kökü çayının çok bilinen faydaları şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Boğazlara, bademciklere ve ses tellerine olan olumlu etkileri yaygın olarak tercih edilmesinin başlıca sebepleri arasında bulunmaktadır.
  • Solunum yollarındaki hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır.
  • Enfeksiyona bağlı oluşan boğaz ağrıları ve bademcik şişmelerinde de tedavi amaçlı kullanılmaktadır.
  • Sindirim sistemi içerisinde oluşan hasarlar nedeniyle ortaya çıkan mide ağrılarına iyi geldiği bilinmektedir.
  • Sindirim sistemi üzerindeki bir diğer olumlu etki ise, kabızlık gibi kronik şikayeti olanlar için tedavi edici bir nitelik taşımasıdır.
  • Karaciğer, böbrek, dalak gibi organların sağlıklı bir şekilde çalışmasına destek olmaktadır.
  • Ferah bir tadı olması sebebiyle ağız içi yaraların tedavisinde meyan çayı, meyan kökü kullanımları çok yaygındır.
  • Bağışıklığı güçlendirmesi sebebiyle kronik yorgunluk hissi yaşayanların düzenli tüketim sonucunda daha dinç bir hale geldikleri gözlemlenmiştir.
  • Gastrit, ülser, reflü gibi mide rahatsızlıkların tedavi sürecinde olumlu etkileri bulunmaktadır.

Meyan Kökü Çayı Yapımı

Meyan çayı hazırlanırken hem demleme hem kaynatma usulleri tercih edilebilmektedir. Fakat önerilen tüketim şekli, demleme şeklinde yapılan yani kaynamış suyun üzerine bir tutam meyan kökü atılmasının ardandan 5-7 dakika bekleme süresi ile demlenmiş çaydır.

Meyan kökü çayının faydaları demlenmiş bitki çayının içilmesine ek olarak bu bitki çayının gargara şeklinde kullanılmasıyla da mümkün olmaktadır. Ağız yaraları yahut boğaz ağrıları için kullanılmakta olan meyan kökü çayının kısa sürede etkili olduğu gözlemlenmektedir.

Meyan Kökü Tüketiminde Yan Etkiler

Meyan kökü etkileri faydalı içerikler sunmakla birlikte tüketim yanlışlığında bazı olumsuz etkiler içerebilmektedir. Meyan kökü çayı tüketiminde oluşabilecek yan etkiler şöyle sıralanabilir:

  • Aşırı tüketim sonucu olarak şişkinlik oluşturmakta ve buna ek olarak kemikler üzerinde ödem etkisi yapmaktadır.
  • Şişkinlik vücutta su birikmesine neden olacağı için böbreklerde hasara neden olabilmektedir.
  • Hamilelik durumlarında düşük doğumlara yol açabilmektedir.
  • Emziren annelerin süt kesilme ihtimaline karşı kullanıma ara vermeleri önerilmektedir.
  • Ödem oluşturması sonucu olarak yüksek tansiyon riski de oluşturmaktadır. Fazla tüketim sonucunda kronik tansiyon hastalığına neden olabilmektedir.
  • Çok fazla su tutulması ve bitkinin içeriğine bağlı olarak vücutta potasyum mineralinin eksilmesi sonucu da oluşabilmektedir.

Meyan kökü çayı günde bir bardaktan fazla tüketildiği durumlarda bu gibi yan etkilere neden olmakta, yararından çok zararından etkilenmeye neden olabilmektedir. Bu sebeple aşırı tüketim önlenmeli ve kullanım öncesinde bir rahatsızlık durumu varsa doktor onayı sonrasında kullanılmalıdır.

Kimler Meyan Kökü Çayı Tüketebilir?

Meyan kökü çayı tüketecekler, öncelikle bir doktor kontrolü varsa onay alması sonrasında çayı tüketmesi gerekmektedir. Çünkü belirli yan etkilerin bulunması sebebiyle tedavi sürecinde olan bir hastanın tedavi aşamalarının sekteye uğramasına da neden olabilmektedir.

Emziren, hamile kadınların meyan kökü çayı kullanımında riskler bulunmaktadır. Bu riskler, düşük doğum sütten kesilme gibi önemli konular olduğu için hamilelik ve emzirme süreçlerinde bu çayın tüketimine ara verilmesi uygun görülmektedir.

Isırgan Otu Tüketiminde Nelere Dikkat Edilmeli?

Meyan kökü çayı kullanırken dikkat edilecekler, çayın tüketim zamanı ve tüketim miktarını öncelemektedir. Bu çayın fazlaca yararının olmasının yanı sıra tüketim yanlışlığından ötürü yan etkileri de fazlaca görülebilmektedir.

Meyan kökü çayı faydaları etkisini doğru bir şekilde almak isteyenler için günde bir bardaktan fazla içilmemesi öncelikli olarak önerilmektedir. Buna ek olarak, çay tüketimi bir hastalık olması durumunda doktor onayı ile sağlanmalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.