Ciltteki Renk Bozukluklarının Sebepleri Nelerdir ?
Ciltte pigment bozukluğu, cilt renginin değişmesine sebep olan bir durumdur. Bu renk bozukluğu, vitamin eksikliği gibi basit sebeplerden meydana gelebilir fakat, hafife alınmayacak kadar ciddi bir hastalığın habercisi de olabilir. Bundan dolayı oluşan lekeler ve ciltteki renk bozuklukları, bir dermatoloji uzmanı tarafından kontrol edilmelidir.
Ciltte Renk Bozukluğu Nedir ?
Cilt rengi, deri hücreleri tarafından üretilen melamin pigmenti sayesinde belirlenir. Bazı durumlarda cilde rengini veren pigmentlerde sorunlar oluşabilir ve cilt bölgesi gereğinden fazla melamin üreterek koyu bir renge ulaşır. Cildin giderek koyulaşmasına hiperpigmentasyon denir. Bu durumun tam tersi olarak ise cildin herhangi bir kısmında hiç melamin üretilmeyince cilt beyaz bir renk alır. Bu duruma ise hipopigmentasyon denir.
Bu iki duruma tıp dilinde “ciltte pigmentasyon bozukluğu” adı verilir.
Hiperpigmentasyon Nedir ?
Bu durum cilt renginden sorumlu olan melamin artışından meydana gelir. Addison hastalığı veya hamilelik durumlarında, olması gerekenden daha fazla melamin üretilebilir. Fazla güneş ışığına maruz kalmak da hiperpigmentasyona neden olabilir. Bu olaylar sonucunda renk pigmentleri gittikçe koyulaşır ve cilt rengi normalden daha koyu bir renge sahip olur.
Hiperpigmentasyon üçe ayrılır bunlar; melazma, güneş lekeleri ve inflamatuar sonrası hiperpigmentasyon (PIH)’ dır.
Melazma
Bu olay sonucunda, genellikle yüz bölgesinde kahverengi tonlar belirir. Hamile kadınlarda görülmesi daha yüksektir ve hamilelik maskesi olarak da adlandırılır. Fakat erkeklerde de bazı durumlarda melazma görülebilir, doktor tarafından verilecek kremler yardımıyla sona erdirilir.
Güneş Lekeleri
UV ışınlarına fazla maruz kalınması durumunda yüz, boyun ve el bölgelerinde görülür. Bu lekeler açık kahverengidir ve çil olarak adlandırılabilirler. Hafif ve orta ten arasında bir renk tonuna sahip olan insanlarda çil görülür, güneş ışığına maruz kalınan süre boyunca da bu çiller koyulaşır.
İnflamatuar Sonrası Hiperpigmentasyon (PIH)
Sedef hastalığı, egzama, travmaya da cilt iltihabı gibi sorunlardan kaynaklanan bir durumdur. Bu sorunlar sonucunda pigment üretimi artarak ciltte koyu lekeler oluşur. Genellikle koyu ten rengine sahip kişilerde görülür, fakat herhangi bir ten rengine sahip kişiyi de etkileyebilir.
Hippopigmentasyon Nedir ?
Cildin açık bir renk alması durumudur. Melamin adı verilen pigmentin az üretilmesi ya da hiç üretilmemesi sonucunda ciltteki renk bozuklukları meydana gelir.
Hippopigmentasyon ikiye ayrılır; vitiligo ve albinizm.
Viltigo
Cilt üzerinde düz ve beyaz lekelere sebep olur. Bazı bireylerde bu lekeler vücudun neredeyse her yerinde görülebilir. Pigment üreten melamin hücrelerinin zarar gördüğü, otoimmün türünde bir hastalıktır. Bu hastalığın kesin tedavisi yoktur ancak, kozmetik ürünler, tıbbi kremler veya ultraviyole ışık tedavileri gibi çeşitli birkaç tedavi yöntemi bulunuyor.
Albinizm
Vücutta melamin üreten bir enzimin yokluğu soncunda oluşan, seyrek görülen fakat, kalıtsal olan bir hastalıktır. Bu hastalık, cilt, saç ve gözlerde tam pigmentasyon eksikliği ile sonuçlanır. Albinizm hastalığının bir tedavisi ne yazık ki yoktur. Bu hastalığa yakalanan insanlar her dışarı çıktıklarında güneş kremi kullanmalıdırlar, çünkü albino hastalarında güneş hasarı ve cilt kanseri riski yüksektir. Hastalığa sahip insanlar bu sorunların yanında, görme bozukluğu ya da anormal göz hareketi gibi sorunlarla da karşılaşabiliyor.
Cilt Hasarı Sonucu Oluşan Pigmentasyon Kaybı
Cildin herhangi bir bölgesinde enfeksiyon veya yanık gibi sorunlar yaşanıldıysa, renk bozuklukları görülebilir, bu renk bozukları genellikle kalıcı değildir. Sorunlu bölgenin eski rengine kavuşması, yani yeniden pigmentlenmesi bir tedaviye gerek kalmadan mümkün olabilir fakat bu durum uzun zaman alabilir. Bu süre zarfında ciltteki renk bozuklukları çeşitli bitkisel kozmetik ürünlerin kullanımıyla gizlenebilir.