Yüzde Aşırı Tüylenmenin Sebepleri Nelerdir?

Yüzde Aşırı Tüylenmenin Sebepleri Nelerdir?

Yüz bölgesinde normal dışı tüylenme oluşumu, hormon ile alakalı bazı nedenlere bağlı olarak oluşmaktadır. Bu nedenler hormon dışı faktörler ile oluşsa da genel işaret hormon bozulmalarına yönelik olmaktadır. Yüzde aşırı tüylenme özellikle çene altında görüldüğü gibi farklı bölgelerde de oluşabilmektedir.

Yüz bölgesinde sonradan oluşan tüylenmenin sebepleri şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Polikistik over hastalığı nedeniyle oluşan tüylenmeler
  • Hormon bozuklukları sonucunda oluşan tüylenmeler
  • Tiroit ile ilgili hastalıklarda oluşan hormon değişiklikleri sonucu tüylenmeler
  • Genetik faktörler ya da iklimsel etkiler sonucu oluşan tüylenmeler
  • Bazı ilaçların yan etkisi olarak görülen tüylenmeler

Bu belirtilerin yanı sıra gelişim dönemine bağlı olarak genç kızlarda da tüylenme artışı olabilmektedir. Bu sebeple yaş ve hastalık süreci de dikkate alınarak bir değerlendirme yapılması gerekmektedir.

Polikistik Over Sonucu Tüylenme

Yüz bölgesinde tüylenmeye neden olan polikistik over, yumurtalıklarla ilgili jinekolojik bir hastalıktır. Bu hastalık süreci içerisinde hormonlarda bir takım değişiklikler meydana gelmektedir. Dolayısıyla yüz bölgesinde ve vücudun başka bölgelerinde tüylenme oluşabilmektedir.

Bu hastalık nedeniyle oluşan tüylenmelerin önlenmesi için hastalığın tedavi sürecinin başlatılması gerekmektedir. Çok fazla ilerlememiş aşamalarda doğum kontrol hapları ile tedavi yapılmakta ve tüylenmenin artışı durdurulabilmektedir.

Hastalığın erken aşamasında yüzde tüylenmenin henüz oluşmamış olması tedavi sürecini hızlandıracak ve tüylenme olmadan tedavi tamamlanabilecektir. Bu sebeple polikistik over teşhisinin fark edilmesinin ardından tedavi süreci başlatılmalı ve tüylenme problemi oluşmadan önce ortadan kaldırılabilmektedir.

Polikistik Over Nasıl Anlaşılır?

Polikistik over hastalığının belirtileri, kadınsal hastalıkların birçoğunda oluşan belirtiler ile ortak belirtiler içermektedir. Hastalığın erken fark edilmesi için dikkat edilmesi gereken işaretler şunlardır:

  • Yüz bölgesi dahil olmak üzere vücudun başka bölümlerinde de görülen tüylenme
  • Regl döneminde düzensizlikler oluşması
  • Vajinal akıntı oluşması
  • Yüzde akne oluşumu

Bu belirtiler yumurtalıklarda kist oluşumlarını işaret etmektedir. Bu sebeple belirtilerin görülmesinin ardından teşhis ve tanı için bir uzmana başvurulmalıdır. Yüzde aşırı tüylenme oluşmasının öncesinde tedavinin başlatılması, önleyici olacağı için erkten teşhis önemli olmaktadır.

Polikistik Over Tedavisi

Polikistik over hastalığının tedavi edilmesi, farklı yöntemler ile mümkün olmaktadır. Tedavi yönteminin belirlenmesi için öncelikle hastalığın hangi aşamada olduğu tespit edilmelidir.

Kist tedavilerinin ilk aşamasında ilaçlar yardımıyla kistler yok edilmeye çalışılmaktadır. Bunun için kullanılan ilaçlardan birisi de doğum kontrol haplarıdır. Hem regl dönemine ilişkin düzenleme sağlaması hem de hormon dengesinin sağlanması için önemli bir ilaç olan doğum kontrol haplarını bekârlar da kullanabilmektedir.

Hastalığın ilerleyen aşamalarında ise tıbbi cihazlar ya da cerrahi uygulamalar tercih edilebilmektedir. Hastalığın tedavisi için bu yöntemler seçilmeden önce ilaçla yapılan tedaviler denenmekte bunun akabinde iyileşme görülmediğinde farklı müdahaleler yapılabilmektedir.

Yüz Tüylerinden Kurtulmanın Yolları

Yüz bölgesindeki tüylenmenin yok edilmesi, öncelikle nedenlerinin yok edilmesi veya tedavi edilmesini gerektirmektedir. Fakat tedavi sonrasında tüylenme dursa da, önceden oluşan tüylerin yok edilmesi sağlanamamaktadır.

Yüz bölgesindeki tüylenmeler, geliştirilen dermatolojik yöntemler ile yok edilebilmektedir. Bunlardan birisi lazer uygulamasıdır. İğneli lazer ya da buz lazer gibi uygulamalar yapılarak tüylerden kalıcı olarak kurtulmak mümkün olmaktadır.

Lazer kullanımını onaylamayanlar için tüylenmenin oluşturduğu kötü görüntüyü değiştirebilmek adına tüy sarartıcı kremler kullanılabilir. Bu yöntem tüyleri yok etmese de oluşan görüntünün değiştirilmesini sağlamaktadır.

Tüylenmeye ilişkin bir diğer klasik yöntem ise ağda kullanımıdır. Ağda ile düzenli olarak tüylerin alınması mümkündür fakat kalıcı bir çözüm bu şekilde sağlanamamaktadır. Bu sebeple ağda kullanımı, yeni tüy dökücü cihazların yayılmaya başlanması ile daha az tercih edilmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.