Alerjik Astım Belirtileri ve Tedavisi

Alerjik Astım Belirtileri ve Tedavisi

Alerjik astımın nedenleri, solunum yollarını doğrudan ilgilendiren etmenleri içermektedir. Solunum yollarında hassasiyet oluşması, çevresel etmenlerden fazlaca etkilenilmesi astımın nedenleri arasında yer almaktadır. Alerjik astım belirtileri şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Sıkça yaşanan kuru öksürük nöbetleri
  • Kesintisiz nefes almanın engellenmesi
  • Göğüs kafesinde sıkışma ve hırıltı hissedilmesi
  • Nefes alırken daralma
  • Hızlı hareket sonrası nefes tıkanması

Bu belirtilerin sık ve yoğun olarak yaşanması, astım hastalığına işaret etmektedir. Bu sebeple doktora başvurulması ve bir uzman görüşü alınması gerekmektedir. Özellikle aile içerisinde astım hastalığı olanların bu konuda daha hassas olması gerekmektedir.

Hem çevresel faktörler hem de genetik faktörler ile ortaya çıkmakta olan astım hastalığı, yukarıda belirtilerin görülmesi ile birlikte doktor başvurusunu zorunlu kılmaktadır.

Astımın Nedenleri Nelerdir?

Astıma neden olan faktörler, hem içsel hem dışsal olmak üzere farklı nedenler içermektedir. Astıma neden olan faktörler şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Genetik faktörler, aile içerisinde astım hastası birinin olması
  • Meslek hayatı içerisinde solunum yollarını olumsuz etkileyen hava şartlarının bulunması
  • Erken çocukluk döneminde alerji durumuna neden olacak faktörlere maruz kalmak
  • Hamilelik sürecinde ya da erken çocukluk döneminde sigara dumanına maruz kalmak
  • Anne karnında yaşanan sağlık problemleri

Astım hastalığına neden olan içsel ve dışsal faktörlerdir. Bu faktörler, bazen erken yaşta bazen de ilerleyen yetişkinlik dönemlerinde hastalığın ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Bu faktörlerin en aza indirgenmesi, çok maruz kalınan durumlarda doktora başvurulması gerekmektedir.

Astım Tedavisi Yöntemleri

Astım tedavi seçenekleri, hastanın hangi hastalık seviyesinde olduğuyla doğrudan ilişkilidir. Bu tedavi yöntemlerin belirlenmesi için doktor yönlendirmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Doktorun yönlendirdiği tedavi aşamaları hasta rızası ile yönlendirilmektedir.

Alerjik astımın belirtileri, sıkça görülmeye başlandığında doktora başvuru yapılmasının ardından öncelikle astım hastalık seviyesi belirlenmektedir. Bunun ardından erken teşhis olduğu belirlenirse ilaç tedavisinden önce tetikleyici faktörler ortadan kaldırılmaktadır.

Daha ileri aşamalarda olan astım hastaları için belirli sprey ve ilaç kullanım tedavileri uygulanmaktadır. Spreyin kriz anlarında kullanılması, astım hastalarının yaşam kalitelerini arttırmaktadır.

Alerjik Astımın Tetikleyicileri

Astımın risk faktörleri, sosyal çevredeki bazı değişiklikler ile azaltılabilmektedir. Ev içerisindeki toz durumları, toz tutan halılar gibi pek çok faktör astım hastalığını tetikleyici risk faktörleridir.

Nem oranları da alerjik astım hastalarının rahatsız olduğu ortamları oluşturmaktadır. Nem oranının fazla olduğu ortamlar, nefes darlığı oluşturacağı için astım hastalarının yaşam kalitesini fazlaca düşürmektedir.

Mevsimler bir etken olan polenler, astım hastalarının sağlıklı nefes almasına engel olduğu gibi aynı zamanda öksürük krizleri de oluşturabilmektedir. Bazı alerjik durumlu hastalar üzerinde de hapşırma etkisi oluşturmaktadır.

Evcil hayvan beslenen evlerde, hayvan tüylerinin olması sebebiyle astım hastaları zorluk yaşayabilmektedirler. Özellikle kedi tüyleri çok fazla döküldüğü ve halılara, koltuklara yapıştığı için astım krizlerini tetiklemektedir.

Reflü, soğuk algınlığı, bronşit gibi solunum yolu hastalıkları da astım krizlerini arttırmakta ve nefes alma problemlerine yol açmaktadır. Bunun için boğaz şişkinliği, bademcik gibi hastalıkların kısa sürede tedavi edilmesi gerekmektedir.

Astım Hastaları İçin Öneriler

Astım hastalarına tavsiyeler, ev ortamında ya da iş ortamında yapılacak bazı değişiklikler ile hastalığın kriz aşamasını engellemeyi amaçlamaktadır. Alerjik astım belirtileri görülen hastaların tedavi süreçlerinde şu öneriler ile değişikliğe gitmeleri gerekmektedir:

  • Evde beslenen hayvanların olmaması gerekmektedir
  • Toz tutan halı ve koltuk kumaşları kullanılmamalıdır.
  • Sigara içilen ortamlarda bulunulmamalıdır.
  • Polenin sık görüldüğü mevsimlerde dışarıya çıkma saatleri belirlenmelidir.
  • Ev içerisi sıkça havalandırılmalıdır.
  • Egzersiz yoğunlukları aza indirgenmelidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.