Bağırsak İltihabı Belirtileri ve Tedavisi
Bağırsak iltihabının nedenleri, bağırsak üzerinde oluşan mikroplanmalar ile ilgilidir. Bağırsakta oluşan iltihaplanmalar sonucuyla vücut işlevi sekteye uğramakta ve yıkıcı sağlık problemlerini beraberinde getirmektedir.
Bağırsak iltihabı belirtileri, hem çevresel hem içsel faktörlerin getirisiyle birlikte ortaya çıkmakta ve anlaşılması güç olmaktadır. Bu belirtiler şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Sindirim sistemi ile ilgili problemler; ishal ve kabızlık
- Şiddetli karın ağrıları
- Yüksek ateş
- Dışkı üzerinde görülen akıntı
- Yüzde ve gözde kızarıklık oluşması
- Eklem ya da kas ağrıları
- Hızlı bir şekilde zayıflama, iştah kapanması
- Halsizlik sebebiyle oluşan titreme halleri
Bu belirtilerin çoğu sık ve şiddetli bir biçimde görülmeye başlandığında en kısa sürede bir uzmana başvurulmalı ve erken teşhis ile hızlı bir şekilde tedavi sürecine başlanması gerekmektedir.
Bağırsak İltihabı Tedavi Yöntemleri
Bağırsak iltihaplanmasında tedavi şekilleri, hastalığın hangi aşamada olduğuyla doğrudan ilişkilidir. Erken teşhis ya da ilerlemiş bir hastalık için aynı tedavi yöntemleri uygulanmamaktadır.
Bunun yanı sıra hastalığın belirleyici faktörleri de göz önünde bulundurularak bir tedavi yöntemi belirlenmektedir. Örneğin kronik bir hastalığın sonucu olarak iltihaplanma oluştuysa öncelikle o hastalığın tedavi edilmesi gerekmektedir.
İlaç tedavisi uygulandığında, iltihabın kurutulması amaçlanmaktadır. Vücut içerisinde üretilen iltihabın kuruyup ortaya çıkan sağlık problemlerinin önlenmesi amaçlanmaktadır. Bu ilaçların düzenli kullanılması ve bu süreçte rutin doktor kontrollerinin ihmal edilmemesi gerekmektedir.
İlaç kullanımlarının yanı sıra tedavi edici süreçte ilaçlara ek olarak her tedavi yönteminde su tüketimi tavsiye edilmektedir. Vücuttaki su kaybı sebebiyle iltihabın kurutulması mümkün olmayacaktır.
Bağırsak İltihabının Nedenleri Nelerdir?
Bağırsak iltihabını ortaya çıkaran faktörler, hem vücudun genel işleyişinden hem de dışsal etkilerden kaynaklanmaktadır. Bu faktörler tıp literatürü içerisinde şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Alkol, sigara veya madde kullanımı
- Beslenme şekillerindeki düzensizlik
- Sağlıksız et tüketimi
- Kuru ve aperatif beslenmenin sürekli hale gelmesi
- Bazı kronik hastalıkların sonuçları
- Enfeksiyon hastalıklarının sonuçları
- Güçsüz bağışıklık sistemi, kronik yorgunluk
- Genetik faktörler
- Hijyenin sağlanmadığı ortamlarda yemek tüketimi
Tüm bu nedenler içsel bazı faktörleri içerse de asıl faktörler çevre ile alakalı olmaktadır. Beslenme şekilleri, yanlış veya sağlıksız beslenme bağırsak iltihabı belirtileri ile vücut sisteminin bozulmasına neden olmaktadır.
Bağırsak İltihabı Türleri Nelerdir?
Bağırsak iltihaplarının çeşitleri, hastalık belirtileri veya nedenleri gibi faktörler ile ortaya çıkmaktadır. Bu çeşitlenmeler şöyle sıralanabilmektedir:
- Ülseratif Kolit; kalın bağırsak ile ilişkili olan iltihaplanma türüdür. Kalın bağırsağın makata kadar olan kısmında yayılan bir iltihaplanma söz konusudur. Bulaşıcı bir hastalık değildir.
- Crohn Hastalığı; Diğer türden farklı olarak ince bağırsağın olduğu kısımlarda iltihaplanmanın oluşmasıdır. Bulaşıcı bir hastalık değildir.
Bu türlerden farklı olmak üzere; enterit, proktit, alerjik kolit, enfeksiyöz kolit, iskemik kolit, mikroskobik kolit gibi türleri de bulunmaktadır.
Bağırsak İltihabı İçin Doğal Besinler
Bağırsak iltihabı doğal tedavi yöntemleri, öncelikli olarak doktor kontrolünde tedavilerin uygulanmasını zorunlu kılmaktadır. Doktor kontrolünde tedavi sağlanmasının ardından, destekleyici olması adına bazı doğal besinler de kullanılabilmektedir.
Bağırsak iltihabı belirtileri, gözlemlenmesinin ardından doktor ile görüşülüp ilgili ilaç tedavilerinin başlatılması gerekmektedir. Bunun akabinde ilaç tedavilerine ek olarak hatalığın tekrarlamaması adına beslenme takviyeleri de yapılmalıdır.
Yoğurt tüketimi bu hastalıkta en fazla etki gösteren besinlerin başında gelmektedir. Düzenli tüketiminde bağırsak iltihabının tedavisini desteklerken, iltihap oluşumunu da engellemektedir.
Patates ve havuç da bağırsak iltihaplanmalarında takviye edici diğer gıdalardır. Hem önleyici hem de tedavi edici içerikler sunmakta olan besinlerin düzenli tüketimi gerekli olmaktadır.